1515
Annons

Räntor & valutor: Inflationssiffror i fokus

Amerikanska statspappersräntor fortsatte svagt uppåt i onsdagens egna handel, främst i kortare löptider, sedan globala börsuppgångar dämpat efterfrågan.

Räntor med längre löptider sjönk dock tillbaka efter att emissionen av tioåriga obligationer för 21 miljarder dollar mött en mycket god efterfrågan.

Bid/cover-nivån uppgick till 3,45, upp från ett snitt på 2,77 vid de senaste tio emissionerna. Det var den högsta nivå som noterats. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 35,1 procent, upp från 33,2 procent vid den senaste emissionen. Genomsnittet de senaste tio emissionerna ligger på 40,3 procent.

I dag, torsdag, emitteras 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar.

Ytterligare en faktor som fick USA-räntorna att stiga på onsdagen var, enligt Bloomberg News, att före detta ordföranden för EU-kommissionen Romano Prodi sagt att Grekland kommer att klara av att lösa sina budgetproblem.

"För Grekland är problemet helt och hållet över. Jag ser ingen annan utveckling nu i Europa. Jag tror inte det finns någon anledning att tro att eurosystement kommer att kollapsa eller lida mycket på grund av Grekland", sade Romano Prodi, som också varit Italiens premiärminister.

I torsdagens asiatiska handel har USA-räntorna sjunkit något. Den tvååriga räntan är oförändrad på 0,90 procent, jämfört med onsdagens svenska stängning, medan tioåringen är ned 3 punkter till 3,71 procent.

I eftermiddag väntas statistik över handelsbalansen och antalet nyanmälda arbetslösa. Underskottet i handelsbalansen väntas ha ökat till 41,0 miljarder dollar i januari, från preliminära 40,2 månaden före, enligt Bloomberg News.

Antalet nyanmälda arbetslösa spås ha sjunkit till 460.000 personer under förra veckan.

Japanska räntor visade små rörelser under torsdagen, trots att den japanska BNP-tillväxten visat sig vara svagare under fjärde kvartalet än preliminär statistik gav vid handen. BNP steg med 3,8 procent, jämfört med en preliminär bedömning på +4,6 procent förra månaden. BNP-deflatorn sjönk 2,8 procent.

"Deflatorsiffran är verkligen hemsk för tillfället. Det värsta tänkbara scenariot är om du aldrig kommer ur deflationen, så driver du en ekonomi med styrräntor som är konstant för höga, vilket skadar tillväxten och också gör det omöjligt att stabilisera de offentliga finanserna", sade Richard Jerram, chefekonom vi Macquarie Securities, till Bloomberg News.

Rapporten tyder på att näringslivets investeringar fortsatt är den svaga länken i landets återhämtning som börjat sprida från exportörer till hushållen.

Kinesisk statistik under natten visade att landets inflation steg till 16-månadershögsta, industriproduktionen ökade och antalet nya lån överträffade förväntningarna, vilket ökade argumenten för att regeringen ska börja dra tillbaka sina stimulansåtgärder.

KPI steg med 2,7 procent i februari, högre än en väntad uppgång med 2,5 procent. Enligt Sheng Laiyun, talesman för den nationella statistikbyrån, kommer Kinas KPI att öka i en långsammare takt i mars då väderförhållandena förbättras. Snö och regn i februari ledde till prisuppgångar på grönsaker och frukt, sade han. Även producentpriserna steg mer än väntat i februari.

Detaljhandelsförsäljningen ökade med 17,9 procent, medan investeringarna i städer ökade med 26,6 procent. Dessa båda siffror var också högre än väntat.

Ekonomer tittar ofta på statistiken för januari och februari sammanlagt för att eliminera störningar orsakade av det kinesiska nyåret. Kinas data för 2010 lyfts även av svaga jämförelsesiffror från året före i samband med finanskrisen.

Ser man på industriproduktionen så var månadsutfallet svagare än väntat, men om januari och februari läggs samman så var uppgången större än väntat.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare lite mot dollarn och yenen, efter att på onsdagen ha skakat av sig kvardröjande oro över skuldsituationen i en del euroländer. En lyckad emission i Portugal bidrog till att dämpa oron.

Yenen stärktes samtidigt mot dollarn efter den kinesiska, som spädde på förväntningarna om att Kinas regering kommer att agera för att dämpa tillväxten, vilket ökade efterfrågan på mer lågavkastande valutor.

Den Nya Zeeländska dollarn försvagades rejält efter duvaktiga uttalanden från landets centralbank på torsdagen. Centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 2,50 procent och upprepade att åtstramningscykeln kommer att inledas i mitten på året, om än i en långsammare takt och möjligtvis toppa på en lägre nivå än tidigare indikerats.

Kronan är förhållandevis stabil jämfört med onsdagens eftermiddagsnoteringar. Mot dollarn har kronan stärkts marginellt, medan den tappat lite mot euron.

På torsdagens internationella agenda finns även BNP- statistik från Estland och Lettland samt bytesbalans från euroområdet. Centralbankerna i såväl Lettland som Schweiz lämnar räntebesked.

Här hemma riktas blickarna främst mot KPI-statistiken för februari från SCB, som publiceras klockan 9.30.

KPI spås ha stigit med 0,5 procent i månadstakt i februari, och ökat med 1,1 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt snittet i SME Direkts enkät bland 13 analytiker.

SCB publicerar också ett korrigerat detaljhandelsutfall för januari - analytiker tippar att revideringen blir nedåt.

Det blir också Mäklarstatistik för februari, månadssiffror över arbetslösheten från Arbetsförmedlingen samt konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Så hjälper Schneider Electric företag att sätta upp och efterleva sin hållbarhetsstrategi

Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.
Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.

Bara sju procent av företagen i världen lyckas följa sina hållbarhetsplaner för att nå uppsatta mål. Schneider Electric är ett av de företag som arbetar aktivt med sin hållbarhetsplan och resultatuppföljning av denna – och kan hjälpa andra att också nå dit. 

– Vi följer en trestegsstrategi över vad som måste göras för att leverera resultat i linje med våra klimatambitioner och detta kan vi dela med oss av till andra, säger Jenny Larsson, Sverige-vd på Schneider Electric.

Stora insatser måste göras globalt för att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader. Avgörande är att kraftigt minska utsläppen av koldioxid. 

Schneider Electric, den världsomspännande koncernen inom energihantering och automation, har utvecklat trestegskonceptet ”Strategize – Digitize – Decarbonize” som man arbetar med för att själva minska koldioxidavtrycket.

– Vi har en tydlig färdplan. En hörnsten är digitalisering. Genom att digitalisera verksamheter skapar vi insikter om vad vi måste göra. När vi vet exakt var i en leverantörskedja eller en produktionslinje som det förbrukas stora mängder energi kan vi rikta våra insatser dit, säger Valentin Monteiro, chef för hållbarhet på Schneider Electric i Sverige.

Schneider Electric bidrar till minskat koldioxidavtryck för byggnader

Byggnader, som bostäder och kontor, står för nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen om man ser till byggnadens hela livscykel.

Här erbjuder Schneider Electric lösningar för att minska energianvändningen och koldioxidutsläppen. Det kan handla om hur byggnaden utformas redan på design- och konstruktionsstadiet med mjukvarulösningar som MTWO, till att den förses med smarta funktioner för att optimera driften gällande bland annat inomhusklimatet genom lösningar som EcoStruxure Building™.

Elektrifiering av verksamhet är ett annat viktigt steg.

– Genom att elektrifiera processer kan vi accelerera insatser som minskar koldioxidavtrycket, säger Valentin Monteiro.

Ytterligare ett viktigt område är efterfrågan på energi och hur den kan optimeras över tid.

– Vi måste prata mer om hur energi används. Många företag i Sverige har gjort ett bra jobb så långt men det finns fortfarande utrymme till förbättringar. Här kan vi hjälpa till för att öka medvetenheten om förbättringsområden och lösningar. Det finns exempelvis smarta och effektiva IoT-plattformar för överblick och styrning samt konsulttjänster som hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt, avslutar Jenny Larsson.

Om Schneider Electric

Schneider Electric är en digital partner för ökad hållbarhet och effektivitet. EcoStruxure™ erbjuder öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet. Konsultverksamheten hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. 

Läs mer om våra konsulttjänster här. 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?