Räntor & valutor: Inflationssiffror i fokus

Amerikanska statspappersräntor fortsatte svagt uppåt i onsdagens egna handel, främst i kortare löptider, sedan globala börsuppgångar dämpat efterfrågan.

Räntor med längre löptider sjönk dock tillbaka efter att emissionen av tioåriga obligationer för 21 miljarder dollar mött en mycket god efterfrågan.

Bid/cover-nivån uppgick till 3,45, upp från ett snitt på 2,77 vid de senaste tio emissionerna. Det var den högsta nivå som noterats. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 35,1 procent, upp från 33,2 procent vid den senaste emissionen. Genomsnittet de senaste tio emissionerna ligger på 40,3 procent.

I dag, torsdag, emitteras 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar.

Ytterligare en faktor som fick USA-räntorna att stiga på onsdagen var, enligt Bloomberg News, att före detta ordföranden för EU-kommissionen Romano Prodi sagt att Grekland kommer att klara av att lösa sina budgetproblem.

"För Grekland är problemet helt och hållet över. Jag ser ingen annan utveckling nu i Europa. Jag tror inte det finns någon anledning att tro att eurosystement kommer att kollapsa eller lida mycket på grund av Grekland", sade Romano Prodi, som också varit Italiens premiärminister.

I torsdagens asiatiska handel har USA-räntorna sjunkit något. Den tvååriga räntan är oförändrad på 0,90 procent, jämfört med onsdagens svenska stängning, medan tioåringen är ned 3 punkter till 3,71 procent.

I eftermiddag väntas statistik över handelsbalansen och antalet nyanmälda arbetslösa. Underskottet i handelsbalansen väntas ha ökat till 41,0 miljarder dollar i januari, från preliminära 40,2 månaden före, enligt Bloomberg News.

Antalet nyanmälda arbetslösa spås ha sjunkit till 460.000 personer under förra veckan.

Japanska räntor visade små rörelser under torsdagen, trots att den japanska BNP-tillväxten visat sig vara svagare under fjärde kvartalet än preliminär statistik gav vid handen. BNP steg med 3,8 procent, jämfört med en preliminär bedömning på +4,6 procent förra månaden. BNP-deflatorn sjönk 2,8 procent.

"Deflatorsiffran är verkligen hemsk för tillfället. Det värsta tänkbara scenariot är om du aldrig kommer ur deflationen, så driver du en ekonomi med styrräntor som är konstant för höga, vilket skadar tillväxten och också gör det omöjligt att stabilisera de offentliga finanserna", sade Richard Jerram, chefekonom vi Macquarie Securities, till Bloomberg News.

Rapporten tyder på att näringslivets investeringar fortsatt är den svaga länken i landets återhämtning som börjat sprida från exportörer till hushållen.

Kinesisk statistik under natten visade att landets inflation steg till 16-månadershögsta, industriproduktionen ökade och antalet nya lån överträffade förväntningarna, vilket ökade argumenten för att regeringen ska börja dra tillbaka sina stimulansåtgärder.

KPI steg med 2,7 procent i februari, högre än en väntad uppgång med 2,5 procent. Enligt Sheng Laiyun, talesman för den nationella statistikbyrån, kommer Kinas KPI att öka i en långsammare takt i mars då väderförhållandena förbättras. Snö och regn i februari ledde till prisuppgångar på grönsaker och frukt, sade han. Även producentpriserna steg mer än väntat i februari.

Detaljhandelsförsäljningen ökade med 17,9 procent, medan investeringarna i städer ökade med 26,6 procent. Dessa båda siffror var också högre än väntat.

Ekonomer tittar ofta på statistiken för januari och februari sammanlagt för att eliminera störningar orsakade av det kinesiska nyåret. Kinas data för 2010 lyfts även av svaga jämförelsesiffror från året före i samband med finanskrisen.

Ser man på industriproduktionen så var månadsutfallet svagare än väntat, men om januari och februari läggs samman så var uppgången större än väntat.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare lite mot dollarn och yenen, efter att på onsdagen ha skakat av sig kvardröjande oro över skuldsituationen i en del euroländer. En lyckad emission i Portugal bidrog till att dämpa oron.

Yenen stärktes samtidigt mot dollarn efter den kinesiska, som spädde på förväntningarna om att Kinas regering kommer att agera för att dämpa tillväxten, vilket ökade efterfrågan på mer lågavkastande valutor.

Den Nya Zeeländska dollarn försvagades rejält efter duvaktiga uttalanden från landets centralbank på torsdagen. Centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 2,50 procent och upprepade att åtstramningscykeln kommer att inledas i mitten på året, om än i en långsammare takt och möjligtvis toppa på en lägre nivå än tidigare indikerats.

Kronan är förhållandevis stabil jämfört med onsdagens eftermiddagsnoteringar. Mot dollarn har kronan stärkts marginellt, medan den tappat lite mot euron.

På torsdagens internationella agenda finns även BNP- statistik från Estland och Lettland samt bytesbalans från euroområdet. Centralbankerna i såväl Lettland som Schweiz lämnar räntebesked.

Här hemma riktas blickarna främst mot KPI-statistiken för februari från SCB, som publiceras klockan 9.30.

KPI spås ha stigit med 0,5 procent i månadstakt i februari, och ökat med 1,1 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt snittet i SME Direkts enkät bland 13 analytiker.

SCB publicerar också ett korrigerat detaljhandelsutfall för januari - analytiker tippar att revideringen blir nedåt.

Det blir också Mäklarstatistik för februari, månadssiffror över arbetslösheten från Arbetsförmedlingen samt konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?