Råvaror: Dollarras pressar upp priserna

Råvarumarknaderna stärktes under förmiddagens handel på onsdagen efter att ha öppnat något mer trevande på morgonen. En vändning för dollar, mot försvagning mot euron, och uppgångar på aktiebörserna bidrog till att stärka sentimentet för råvaror.

På råoljemarknaden handlades WTI-oljan i första terminsposition till 81:88 dollar per fat, upp 0:39 dollar från tisdagens stängning vid 12.45. Brent var upp 0:55 dollar till 80:46.

Marknadens nästa hållpunkt är veckorapporten från det amerikanska energidepartementet, en rapport som väntas klockan 16.30. Där ges svaret om gårdagens oroväckande lagerökning för råolja i API-rapporten speglade verkligheten eller ej.

API visade att råoljelagren ökade med hela 6,5 miljoner fat där analytiker i snitt ställt in sig på en ökning med 2,0 miljoner fat, enligt Bloombergs konsensus.

Beskedet neutraliserades till del av att lagren för produkterna samtidigt visade en mer gynnsam trend än väntat. Destillatlagren minskade med 2,8 miljoner fat och bensin med 3,2 miljoner. Det var i båda fallen mer än väntat, jämfört med snittprognoserna i Bloombergs analyssammanställning.

Andra positiva besked på tisdagen var att det amerikanska energidepartementet, DOE, höjde sin prisprognos för råolja till ett genomsnitt om 80:06 dollar per fat under 2010, från 79:78 dollar per fat förra månaden.

Energidepartementet höjde vidare sin prognos för den globala efterfrågan till 85,51 miljoner fat per dag för samma period, från tidigare 85,3 miljoner fat.

På onsdagen släppte även Opec sin senaste månadsrapport där producentorganisationen justerar upp efterfrågeprognosen något till en efterfrågan på 85,2 miljoner fat per dag under 2010, vilket innebär en ökning med 0,9 miljoner fat per dag jämfört med 2009 års nivå. Den tidigare prognosen motsvarade en ökning med 0,8 miljoner fat.

Rapporten visar även att Opec fortsätter att öka sin egen produktion, till 29,36 miljoner fat per dag i februari, enligt en beräkning gjord på sekundära källor. Under januari var produktionen 29,16 miljoner. För de elva länder som omfattas av kvoter, där Irak exkluderas, steg produktionen till 26,81 miljoner, från 26,70 miljoner månaden innan.

Efterlevnaden av de produktionsbegränsningar som lagts fast föll därmed till 53 procent, från 56 procent i januari. Rapporten är den sista månadsrapporten innan Opecs nästa möte som hålls den 17 mars.

På basmetallmarknaden fortsatte kurvorna att peka uppåt under förmiddagen. Nya importsiffror från Kina, som kommit att bli allt viktigare som konsumentland för industriella metaller bidrog till att lyfta priserna. Koppar var upp 50 dollar till 7.560.

Den kinesiska importen av koppar ökade 10 procent sekventiellt i februari, enligt statistik som släpptes på onsdagen. Det ger ytterligare en pusselbit till förklaringen bakom den 15-procentiga prisuppgången för koppar under den senaste månaden.

"Jag är inte förvånad över siffran eftersom prisskillnaden mellan London och Shanghai fortfarande gynnar import. Även om vi ser lageruppbyggnad, synlig eller dold, kommer den kinesiska importen fortsätta att ge stöd åt de globala priserna", säger Cai Luoyi, analytiker på China International Futures i Shanghai, till Bloomberg News.

I kontrast till den starka sekventiella ökningen innebär importsiffran samtidigt en minskning med 2 procent jämfört med februari månad 2009 och det finns också bedömare som förutspår att den kinesiska importen av koppar kommer att bli betydligt svagare under 2010, jämfört med året innan, när stödet av statliga stimulansåtgärder och lageruppbyggnad inte längre bidrar till efterfrågan. Bloomberg News lyfter fram Maike Metal International Group och China Minmetals nonferrous Metals Co som räknar med en halvering av importen till nivåer kring 1,5-1,6 miljoner ton.

Bland övriga metaller var zinken upp 17 dollar till 2.392 efter en trögare inledning på dagen. Aluminium var fortsatt stabil kring tisdagens stängningsnivå 2.258.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld upp nära 6 dollar till strax under 1.128 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?