1515
Annons

USA-börser: Stadig uppgång

New York-börserna visade uppgångar på måndagen. Positiv statistik på eftermiddagen gav stöd till handeln, som gått i sidled de senaste timmarna.

Vid 20.00 var Dow Jones Industrial Average upp 0,7 procent, medan S&P 500 steg 0,9 procent och Nasdaq ökade 1,5 procent.

Privatkonsumtionen i USA steg 0,5 procent i januari, jämfört med föregående månad, jämfört med väntade 0,4 procent.

Inköpschefsindex och andra index från Institute for Supply Management visade också generellt på stabil ekonomisk tillväxt i USA.

Nyttotjänster, råvarubolag och teknologi går starkast medan finansaktierna halkar efter.

Inom Dow Jones var Intel upp med 1,8 procent och Hewlett-Packard med 1,6 procent. JP Morgan tappade 0,3 procent och Bank of America var oförändrat.

AIG steg 6,9 procent efter att bolaget meddelat att det säljer sin asiatiska verksamhet till Prudential PLC för 35,5 miljarder dollar.


Capitol-grundaren och ”Midsommar”-producenten i nytt produktionsbolag

Capitol-grundaren Jakob Abrahamsson och ”Midsommar”-producenten Patrik Andersson lanserar produktionsbolaget Mylla. Bolaget ska producera både film och tv-serier, med fokus på nordisk mystik. Under filmfestivalen i Cannes presenterar de sina tre första projekt. ”Det finns ett stort sug efter den här typen av fantasiberättande”, säger Patrik Andersson.

Filmproducenten Patrik Andersson, som bland annat ligger bakom den internationella biosuccén "Midsommar", och Jakob Abrahamsson, som grundat Capitol i Stockholm och är delägare i NonStop Entertainment, går samman och startar ett nytt produktionsbolag.
Filmproducenten Patrik Andersson, som bland annat ligger bakom den internationella biosuccén "Midsommar", och Jakob Abrahamsson, som grundat Capitol i Stockholm och är delägare i NonStop Entertainment, går samman och startar ett nytt produktionsbolag.Foto:Jesper Frisk

En av de tre produktioner som Jakob Abrahamsson och Patrik Andersson presenterade i Cannes i veckan är den övernaturliga thrillerfilmen ”Hoin”. Filmen är baserad på Andreas Ericsons podcastsuccé med samma namn och handlar om ett mysterium kopplat till militäranläggningar i Östersjön. I centrum av historien står en konspirationsteori om ett kvinnligt väsen kallat ”Hoin.”

”Med tanke på hur laddad Östersjön är just nu med Nato-frågan, så är det en otroligt spännande historia. Det är ett spöklikt berättande, med samma typ av nerv som i japanska skräckfilmer som 'The Ring'”, säger Patrik Andersson. 

Duon började jobba tillsammans med filmen för cirka tre år sedan och det blev grunden till det nya produktionsbolaget Mylla Films. Beslutet om att starta bolag ihop togs i höstas.

Jakob Abrahamsson berättar varför tajmingen var rätt: 

”Utvecklingen av streamingmarknaden har ökat mängden beställare och även bland de mer traditionella kanalerna är många väldigt proaktiva. Dessutom kommer det nya produktionsstödet. Så just nu finns det kanske fler möjligheter än någonsin på den nordiska marknaden.”

Jakob Abrahamsson och Patrik Andersson har känt varandra sedan 1990-talet, då båda jobbade med Stockholms filmfestival. Därefter har karriären tagit dem åt lite olika håll. Medan Jakob Abrahamsson arbetat med filmdistribution i Nonstop Entertainment och grundat Bio och bistro Capitol i Stockholm har Patrik Andersson varit producent för bland annat Lisa Langseths ”Hotell”, Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken” och inte minst Ari Asters biosuccé ”Midsommar”. Med deras sammantagna erfarenhet tror de sig ha goda förutsättningar att fylla ett hålrum på marknaden. Med Mylla Films är ambitionen att skapa högkvalitativ genrefilm- och tv-serier, med fokus på nordisk mystik och folklore. 

”Vi vill skapa en grogrund för lokala manusförfattare och regissörer som drömmer om att göra genrefilm på hög nivå. En sådan plattform finns inte i Sverige i dag, knappt i Norden. Där finns en otrolig utvecklingspotential”, säger Patrik Andersson. 

Att inriktningen skulle bli nordisk mystik var från början inte uttalat. Den röda tråden upptäcktes när de lade de första projekten jämte varandra. 

”Ingen var svensk diskbänksrealism, men inte heller krim eller dramakomedi, som Sverige är bra på internationellt. Istället rörde sig alla i någon slags fantasigenre”, säger Jakob Abrahamsson. 

Han drar paralleller till Henrik Björns ”Jordskott”, och filmatiseringarna av John Ajvide Lindqvists ”Låt den rätte komma in” och ”Gräns”. 

”Det finns några exempel på bra svenska produktioner inom genren, men jämfört med omfånget på till exempel krim, är det ingenting.”

Namnet ”Mylla” ska signalera en betoning på det lokala. 

”Vi vill gräva där vi står, och jobba med lokala sagor, myter och väsen, såväl som med den riktiga svenska historien. Men vi kommer utveckla projekt med en global publik i åtanke”, säger Jakob Abrahamsson. 

Under filmfestivalen i Cannes är fokus att presentera både bolaget och de tre första projekten för finansiärer och distributörer. Hittills har responsen varit positiv. De internationella streamingjättarna har siktet inställt på lokalt innehåll. 

”Idéer som kändes omöjliga att göra för tio år sedan kan nu bli verklighet. För oss vore det optimalt att ha en beställning både från någon av de tunga amerikanska streamingtjänsterna, men också från det mer traditionellt svenska samproduktionsmanéret”, säger Patrik Andersson. 

Vad tror ni om det internationella intresset för genren nordisk mystik?
”Det är en väldigt internationellt gångbar genre. Så länge du hittar en tydlig ram, till exempel 'skräck' eller 'thriller', kan du nå en stor publik och ändå vara väldigt originell och utforska spännande teman. Det finns ett stort sug efter den här typen av fantasiberättande”, säger Patrik Andersson. 

Produktionsbolagsbranschen är tuff, vad krävs av er för att affärsmodellen ska hålla?
”Det är klart att det krävs en viss frekvens på projekt som får grönt ljus. Vi är medvetna om att konkurrensen är stenhård. Vi har en fördel i att vi inte lanserar det här bolaget som ett blankt papper, utan att vi redan har de här tre projekten igång redan och dessutom ett antal andra, varav en del är nära att kunna presenteras för plattformar och beställare”, säger Jakob Abrahamsson. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?