Råvaror: Rally för kopparn

Råvarumarknaderna steg på måndagen. Basmetallerna, med koppar i täten, fick stöd av oro för utbudet efter jordbävningen i Chile, som är världens största kopparproducent. Råoljan handlades något upp sedan det kommit in positiv statistik på den amerikanska ekonomin.

Uppgångarna dämpades generellt av att dollarn förstärktes på eftermiddagen.

Kopparn var vid 18.30-tiden upp 171,50 dollar till 7.366:50 dollar per ton, efter att på morgonen ha nått så högt som 7.600 dollar, nytt femveckorshögsta.

"Koppar är uppenbarligen påverkat av situationen i Chile. Frågan är hur stor skada gruvorna tagit och om transporterna från landet fungerar. Vi har sett en del rapporter på att lastterminaler är skadade", sade Donald Selkin, chefsstrateg på National Securities, till Bloomberg News.

Jordbävningen i Chile tvingade Codelco, Anglo American och Antofagasta att stänga gruvor på grund av elavbrott. Men Codelco, den största kopparproducenten har även uppgett att de räknar med att kunna infria leveranskraven i ingångna kontrakt.

"En femtedel av landets kopparproduktion avbröts någon gång under helgen men efterhand har fler och fler anläggningar återupptagit produktionen", sade Edward Meir, analytiker på MF Global, till Bloomberg News.

Även övriga basmetaller visade stark trend under dagen. Zinken var upp 26,25 dollar till 2.221:25 och nickel 325 dollar till 21.500.

På råoljemarknaden var handeln oregelbunden. Statistik på privatkonsumtionen och inköpschefsindex pekade mot en ekonomisk återhämtning men en dollarförstärkning tyngde samtidigt.

Vid 18.30 var WTI-oljan i första termin upp 0,11 dollar till 79,77 dollar per fat. Brentoljan var upp 0,34 dollar till 77,93.

"Vi har en blandad bild. S&P 500 är upp medan dollarn är starkare. De här motstridande faktorerna drar oljan i olika riktningar", sade Tim Evans, analytiker på Citigroup, till Bloomberg News.

Privatkonsumtionen i USA steg 0,5 procent i januari, jämfört med föregående månad. Samtidigt steg de privata inkomsterna 0,1 procent. Analytiker hade räknat med att konsumtionen skulle ha stigit 0,4 procent och att inkomsterna skulle ha stigit 0,4 procent, enligt Bloomberg News.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 56,5 i februari, ned från oreviderade 58,4 månaden före. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 57,9 under månaden, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Grovt kan sägas att värden under 50 tyder på avmattning och över 50 på ekonomisk tillväxt.

På ädelmetallmarknaden handlades guldet stabilt kring fredagens stängningsnivå trots att dollarn stärktes på eftermiddagen. Vid 18.30 var strax över 1.118 dollar per uns, upp 0,74 dollar från i fredags.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?