1515
Annons

Nordenbörser: Glada miner på börserna

De nordiska börserna steg på tisdagen i linje med övriga europeiska börser.
Oron för Grekland minskade efter att EU gett signaler om fler grekiska budgetåtgärder. En positiv öppning i New York gav ytterligare stöd på eftermiddagen.

Vid klockan 17.30 var det nordiska indexet OMXN40, som exkluderar norska aktier, upp 1,4 procent till 887,4.

Oslobörsens OBX gick upp med 2,9 procent.

Ett stigande råoljepris på den tidiga eftermiddagen gav stöd till Oslobörsen. DNO International steg 7,7 procent och Statoil med 2,1 procent.

Oljeborrningsföretaget Seadrill var upp med 2,3 procent sedan UBS höjt rekommendationen till köp från tidigare sälj.

Enda aktien mot strömmen var Renewable, som sjönk med 4,6 procent.

Köpenhamnbörsens OMXC20 steg 2,0 procent.

Maersk ökade med 3,4 procent. Rederiet meddelade att det ökar rater från Asien till Västafrika med 250 dollar per 24 fotscontainer från den 1 april.

Ett annat transportbolag, DSV, klättrade med 6,6 och steg mest inom OMXC20.

Läkemedelsbolaget Lundbeck, som rapporterar på torsdagen, var dagens förlorare med en nedgång på 1,6 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25 steg med 1,8 procent.

Outotec fick en order från Chile på 116 miljoner euro. Aktien klättrade med 5,5 procent.

Tieto steg 2,5 procent efter att ha köpt ryska T&T Telecom, som är ett it- och konsultbolag riktat mot telekomoperatörer.


Sju raka nedgångsveckor för Nasdaq – längsta minustrenden på 21 år

Nasdaqs kompositindex summerade ett veckofacit på minus 3,8 procent. Det är den sjunde minusveckan i rad för indexet, som därmed har sin längsta veckonedgångsperiod sedan 2001. Det rapporterar CNBC.

Foto:TT

Med sju raka minusveckor i backspegeln har den negativa veckotrenden för Nasdaqs kompositindex och dess teknikbolag nått en nivå som inte skådats sedan 2001, i samband med att dotcom-bubblan sprack, skriver CNBC.

Inflationen, stigande räntor, kriget i Ukraina och coronanedstängningar i Kina pekas ut som bidragande faktorer till det dystra marknadshumöret, och det har slagit särskilt hårt mot teknik- och tillväxtbolag. Vidare har Fed signalerat att centralbanken avser att fortsätta höja räntan i kampen mot inflationen, vilket lett till en ökad oro för att högre kapitalkostnader kommer att kombineras med ett försämrat konsumentförtroende och i och med det äta bort vinstmarginalerna.

Efter den gångna handelsveckans nedgång har det tekniktunga indexet tappat 29 procent mot sin topp i november ifjol. Toppen i fråga dateras till fredagen den 19 november, då indexet stängde på nivån 11,354.62. S&P 500-indexet har också tappat rejält mot sin topp, dock inte lika mycket som Nasdaq, och snuddade vid en så kallad björnmarknad under fredagshandeln.

Bland veckans förlorare syntes Cisco, som tillverkar nätverksutrustning och är sektorkollega till Ericsson, som föll med 13 procent sedan bolaget gick ut med en sänkt försäljningsprognos till följd av leveransstörningar. Även datortillverkaren Dell, e-handelsplattformsoperatören Shopify, mjukvarubolaget Workday och autentiseringsföretaget Okta summerade tvåsiffriga ras när handelsveckan var slut.

Aktier kopplade till miljardären och entreprenören Elon Musk fick sig också en törn. Sociala medie-plattformen Twitter, som är under uppköp av Musk, föll 6 procent under veckan medan elbilsföretaget Tesla, där Musk är vd, föll 14 procent.

Teknikjättarna Apple, Alphabet/Google och Amazon summerade veckan ned 6,5 respektive 6 och 5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?