1515
Annons

Europabörser: Lyft efter dämpad Greklandsoro

De europeiska börserna noterade breda uppgångar på måndagen. Signaler från EU om fler grekiska budgetåtgärder minskade oron för Grekland.

Vid klockan 17.00 var DJ Euro Stoxx 50 upp 1,3 procent medan det bredare Bloomberg European 500 klättrade 1,0 procent.

Råvaru- och oljebolagen gick starkt mot bakgrund av stigande priser på metaller och råolja.

Frankfurtbörsens DAX-index var upp 1,8 procent.

Merck steg med 2,5 procent. Det tyska läkemedelsbolaget köper Millipore kontant för 6 miljarder dollar.

Londonbörsens FTSE 100 steg 0,8 procent. Finansaktierna tyngde index.

Prudential föll med 12,1 procent. Bolaget köper AIG:s asiatiska verksamhet för 35,5 miljarder dollar i kontanter och aktier. Prudential planerar att ta in 20 miljarder dollar i en emission.

HSBC tappade 5,2 procent sedan banken redovisat en helårsvinst, som var sämre än väntat.

Parisbörsens CAC 40 steg 1,5 procent.

Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway meddelade att det ökat sitt innehav i Sanofi-Aventis till 25,1 miljoner aktier. Sanofi-Aventis aktie var upp med 1,9 procent.


USA:s hushåll trotsar inflationen – fortsätter konsumera

De amerikanska hushållen ser fortfarande ut att hålla ut trots den höga inflationen. Detaljhandelsjättarna Walmart och Home Depot vittnar om fortsatt stark efterfrågan trots snabba prisökningar.

Foto:Elise Amendola, Luke Sharrett

Detaljhandelsförsäljningen steg ungefär som väntat i USA i april med en uppgång på 0,9 procent jämfört med samma månad 2020. Tillväxten påverkas sannolikt av den höga inflationen, som uppgick till 8,3 procent i april räknat i KPI.

Två tunga detaljhandelsbolag vittnade dock om fortsatt styrka hos konsumenterna när de släppte kvartalsrapporter på tisdagen.

Jätten Walmart lämnade en svagare rapport än väntat, bland annat till följd av att rekryteringar under vinterns virusvåg lett till högre arbetskraftskostnader än väntat när sjukskriven personal kom tillbaka snabbare än bolaget räknat med i början av året. Resultatet pressades också av snabba uppgångar i bränslepriserna och en större efterfrågan på livsmedel, där marginalerna är lägre.

Vd Doug McMillon beskrev hastigheten i inflationen som ett större problem än kundernas förmåga att klara högre priser och uppgav också att en ovanligt sval vår gjort att konsumenter skjutit upp vissa inköp. Även om Walmart sett en ökat efterfrågan på billigare varumärken inom livsmedelssegmentet beskrev han den underliggande efterfrågan som fortsatt stark.

”Vi ser stark tillväxt bland höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare. Vi ser definitivt styrka hos vissa konsumenter när det kommer till dyrare varor medan vi ser vissa andra byta”, sa han under en telefonkonferens på tisdagen.

En del av dynamiken som tyngde det första kvartalet väntas påverka även det andra, vilket fick Walmart att sänka sin vinstprognos för helåret till en mindre förlust, trots att prognosen för försäljningstillväxten skrevs upp från 3 till 4 procent. Aktien tappade 8 procent i den inledande handeln.

Hemmafixarkedjan Home Depot levererade istället en rekordrapport med högre resultat och försäljning än väntat, trots starka jämförelsetal från fjolåret och att inflationen lett till mer än dubbelt så snabb tillväxt i det genomsnittliga köpet än bolaget väntat sig.

”Våra kunder är motståndskraftiga, vi ser inte den känslighet för inflationen som vi hade väntat oss”, sa den nytillträdde vd:n Ted Decker under en telefonkonferens.

Aktien steg 4 procent i den inledande handeln.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?