USA-börser: Hopp om Grekland ger uppgång

New York-börserna öppnade upp på tisdagen. Spekulationer om att EU kommer att lösa situationen med Greklands budgetunderskott stärkte handeln.

Förväntningar om en räddningsaktion ökade bland annat sedan det framkommit att ECB-chefen Jean-Claude Trichet ska ha lämnat ett evenemang i Australien en dag tidigare än planerat för att delta i ett EU-möte på torsdag.

På bolagsfronten var
det tunnsått med nyheter, förutom Coca-Colas rapport som överraskade positivt.

Vid klockan 16.15
var Dow Jones Industrial Average upp 1,4 procent på 10.051. S&P 500 steg 1,3 procent till 1.070 medan Nasdaq Composite ökade 1,1 procent till 2.150.

Omsättningen på New
York Stock Exchange var 190 miljoner aktier, medan den var 380 miljoner aktier på Nasdaq.

"Marknaden är beredd
att gå upp mer. Bolagsvinster och ekonomiska data har varit starka i USA. Det är den internationella situationen som lett till nedgången den senaste tiden. Så fort vi får en lättnad på den fronten så får vi en återhämtning", sa Tom Wirth, investeringsdirektör på Chemung Canal Trust, till Bloomberg News.

Råvaru-, oljebolag och
verkstad ledde uppgången.

Caterpillar steg med
5,1 procent sedan Morgan Stanley höjt rekommendationen till övervikt från tidigare undervikt. Morgan Stanley höjde även rekommendationen generellt för hela verkstadssektorn.

Coca-Cola redovisade en
vinst för fjärde kvartalet som var i linje med analytikernas förväntningar samtidigt som försäljningen ökade, särskilt i Kina och Indien. Aktien ökade med 3,9 procent

Alcoa var upp
2,7 procent sedan aluminiumpriset ökat.

Chevron och Exxon
Mobil klättrade med 1,5 procent respektive 1,4 procent efter att priset på råolja också stigit.

Enda aktien på
minus inom Dow Jones var läkemedelsjätten Pfizer, ned 0,4 procent.

Electronic Arts dök
med 8,9 procent. Dataspelsförläggaren gav en vinstprognos för räkenskapsåret 2011, som var lägre än väntat.

Vid 16-tiden kom
statistik som visade att USA:s grossistlager minskade 0,8 procent i december, jämfört med månaden före, enligt USA:s handelsdepartement. Analytiker hade räknat med att grossistlagren skulle öka med 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var
den tioåriga räntan upp 3 punkter på 3,59 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?