Stockholmsbörsen: Riskaptiten ökar på börsen

Efter en svag inledning vände Stockholmsbörsen upp och var högre vid lunchtid på tisdagen. Den något förbättrade riskaptiten hänvisades till förhoppningar om att EU-länderna trots allt kommer att hjälpa Grekland.

Klockan 12.30 var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 945,1. Det kan jämföras med att index var så lågt som minus 0,4 procent direkt efter öppningen. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

"Volatiliteten söker sig
tillbaka av att förbättringstendensen i många indikatorer, som ISM, planat ut och ovissheten kring Grekland gör att detta späs på extra mycket. Situationen i Grekland hotar inte det europeiska monetära samarbetet, men ansträngningen ökar och euron pressas. Varje ord om räddningspaket eller inte får därför effekt på marknaden", säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till nyhetsbyrån Direkt.

Förbättringen av stämningen
på såväl börs som valuta och räntemarknader hänvisades till förhoppningar om ett räddningspaket för Grekland under torsdagen vid ett extra informellt EU-toppmöte om bland annat den ekonomiska situationen inom EU. En faktor som ytterligare spädde på förväntningarna var att ECB-chefen Jean-Claude Trichet lämnade en tillställning i Sydney en dag tidigare än planerat.

Swedbank A var
1,8 procent lägre till 64,65 kronor efter att ha redovisat sin rapport. Rörelseresultatet blev - 1.673 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, 1 procent sämre än analytikernas snittprognos justerat för skillnader i engångsposter. Kreditförlusterna var netto 5.003 miljoner kronor, väntat var 5.223 miljoner. Räntenetto blev 4.702 miljoner kronor, mot förväntade 4.814 miljoner.

Styrelsen i Swedbank
har beslutat att dra tillbaka de tidigare satta finansiella målen med undantag av utdelningspolicyn. Vd Michael Wolf ser möjlighet till vinst för helåret 2010, "givet att den globala makroekonomin utvecklas positivt utan väsentliga avvikelser i framför allt Lettland och Ukraina".

SEB A var
0,2 procent ned till 43,42 kronor medan Nordea steg 1,9 procent till 68,35 kronor inför sina rapporter i morgon, onsdag. Keefe, Bruyette & Woods har höjt rekommendationen för Nordea till market perform från tidigare underperform och samtidigt sänkt riktkursen för SEB till 53 kronor från tidigare 57 kronor.

Lettlands BNP sjönk
17,7 procent under det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Det var sämre än den BNP-minskning med 15,9 procent som analytikerna väntat.

Alfa Laval steg
2,7 procent till 101,90 kronor. Resultatet före skatt blev 899 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, mot väntade 976 miljoner.

Orderingången var dock
bättre än väntat och en höjning av utdelningen föreslås till 2,50 kronor. På plussidan fanns även att marginalen blev starkare än väntat, bruttomarginalen var högre än under tredje kvartalet trots fallande beläggning i bolagets fabriker.

SAS föll 22
procent till 2,75 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på minus 1.519 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytiker väntade sig ett resultat på minus 412 miljoner kronor. Bolaget föreslog samtidigt en företrädesemission om cirka 5 miljarder kronor och vidtar ytterligare kostnadsåtgärder om 2,0 miljarder kronor, utöver de tidigare aviserade besparingarna.

NCC B avancerade
5,6 procent till 117,75 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat före skatt på 642 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Justerat för engångsposter blev utfallet 73 procent bättre än väntat. Nettoomsättning uppgick till 14.549 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en väntade 13.724 miljoner.

Tele2 B var
0,4 procent högre till 105,50 kronor. Ebitda-resultatet blev 2.188 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, ungefär i linje med konsensus. Enligt analytiker utvecklades bolagets verksamhet i Ryssland positivt under perioden, medan kundtillväxten i stort och marginalerna i Sverige ses som svaga.

Tradedoubler föll 16
procent till 45,30 kronor. Nettoresultatet om 5,3 miljoner kronor var klart under konsensus på 16,8 miljoner kronor. Även omsättningen understeg marknadens förväntningar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?