Stockholmsbörsen: Börsen vänder upp

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens i den inledande handeln på tisdagen. USA- börserna vände ned efter Europastängningen på måndagen men i Asien dämpades oron något under natten. Bolagsrapporter fick samtidigt ett blandat mottagande.

Klockan 10.00 var OMXS30 oförändrad till noteringen 938,5. Omsättningen uppgick till 2,3 miljarder kronor.

Swedbank A var
0,2 procent lägre till 65,75 kronor efter att ha redovisat sin rapport. Rörelseresultatet blev -1.673 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, 1 procent sämre än analytikernas snittprognos justerat för skillnader i engångsposter. Kreditförlusterna var netto 5.003 miljoner kronor, väntat var 5.223 miljoner. Räntenetto blev 4.702 miljoner kronor, mot förväntade 4.814 miljoner.

Styrelsen i Swedbank
har beslutat att dra tillbaka de tidigare satta finansiella målen med undantag av utdelningspolicyn. Vd Michael Wolf ser möjlighet till vinst för helåret 2010, "givet att den globala makroekonomin utvecklas positivt utan väsentliga avvikelser i framför allt Lettland och Ukraina".

Alfa Laval tappade
1,8 procent till 97,40 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 899 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, mot väntade 976 miljoner. Orderingången var bättre än väntat och en höjning av utdelningen föreslås till 2,50 kronor. Bolaget bedömer att efterfrågan under det första kvartalet kommer att ligga på ungefär samma nivå som under det fjärde kvartalet 2009.

SAS föll 18
procent till 2,88 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på -1.519 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytiker väntade sig ett resultat på -412 miljoner kronor. Bolaget föreslog samtidigt en företrädesemission om cirka 5 miljarder kronor och vidtar ytterligare kostnadsåtgärder om 2,0 miljarder kronor, utöver de tidigare aviserade besparingarna.

Tele2 B var
oförändrad till 105 kronor. Ebitda- resultatet blev 2.188 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, ungefär i linje med konsensus.

Tradedoubler föll 15
procent till 45,70 kronor. Resultatet före skatt om 23 miljoner kronor för det fjärde kvartalet var något under konsensus om 24,5 miljoner kronor. Även omsättningen understeg marknadens förväntningar.

Loomis B backade
0,3 procent till 87,25 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt om 206 miljoner kronor för det fjärde kvartalet mot väntade 214 miljoner. Intäkterna var i stort sett i linje med konsensus.

Börserna i New
York backade under måndagens handelssession och Dow Jones stängde under 10.000-nivån för första gången på tre månader efter förnyad oro kring skuldsättningen för europeiska stater och kommande räntehöjningar i USA.

Dow Jones slutade
1,0 procent lägre, vilket var en klar försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,1 procent. S&P 500 tappade 0,9 procent och Nasdaq Composite backade 0,7 procent.

I Asien dämpades
dock marknadsoron något under natten och börserna i regionen hade blandad utveckling. Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned. Taiwans Taiex Index steg 2,0 procent efter bättre försäljningsrapporter för flera elektronikbolag.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar om 0,5-0,7 procent i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?