Stockholmsbörsen: Greklandsoro tynger

Stockholmsbörsen var lägre efter några timmars handel på torsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, efter allmänt minskad riskaptit.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,8 procent lägre till noteringen 962,7. Det kan jämföras med att indexet var så högt som +0,5 procent efter 20 minuters handel. Omsättningen uppgick till 7,2 miljarder kronor.

Nedgångarna i Europa
hänvisades till att oron kring finansproblemen i Grekland åter tilltagit, bland annat efter att nyhetsbyrån AFP rapporterat om att Greklands största fackförbund kallat till generalstrejk den 24 februari som protest mot regeringens nedskärningar. Börserna i Spanien och Portugal föll också på oro för att länderna inte ska klara sina budgetunderskott.

Hexagon steg initialt
efter sin rapport men drogs sedermera nedåt i takt med att hela marknaden vände ned och var 2,1 procent lägre till 103 kronor. Resultatet före skatt blev 527 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 494 miljoner kronor, enligt SME Direkt. I resultatet ingick engångsposter om -9 miljoner kronor medan det i SME Direkts konsensus inte ingick några engångskostnader. Nettoomsättningen var marginellt under konsensus.

"Det är bättre
än väntat, särskilt vad gäller marginalen. Något bättre orderingång än vad jag hade väntat mig, men det är marginellt. Organiskt är orderingången på plus igen. Jag ser inget konstigt med rapporten", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Hexagons rörelsemarginal uppgick
till 18,4 procent, mot väntade 17,1 procent. Noterbart är att bolaget ännu inte ser några effekter från stimulanspaketen i västvärlden. Men analytikern tror inte att det tynger aktien nämnvärt.

"Jag har svårt
att se det, Trimble var ute häromdagen och sade samma sak", säger analytikern.

Securitas B steg
3,7 procent till 76,20 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat före skatt på 874 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Enligt SME Direkts sammanställning av analytikernas prognoser förväntades ett resultat före skatt på 786 miljoner kronor.

Stora Enso R
avancerade 0,7 procent till 45,60 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 81 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2009. Justerat för engångsposter var resultatet 67 procent bättre än genomsnittet i SME Direkts prognossammanställning. Stora Enso spår dock en långsam återhämtning av efterfrågan på bolagets produkter.

"Stora Enso följer
mönstret som vi sett i sektorn med relativt starka rapporter för det fjärde kvartalet, men med väldigt svaga utsikter för det första kvartalet och 2010 som helhet", säger en analytiker i en kommentar.

Cardo klättrade 7,0
procent till 237 kronor efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 218 miljoner kronor, inklusive engångsposter om -133 miljoner, för det fjärde kvartalet. Väntat var ett rörelseresultat om 177 miljoner kronor, inklusive engångsposter om -125 miljoner, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Metro B steg
27 procent till 1,59 kronor efter att har redovisat ett resultat efter skatt om 5,9 miljoner euro för det fjärde kvartalet, jämfört med en förlust om 9,8 miljoner euro motsvarande period ett år tidigare. Aktien har dessutom fått en köprekommendation i det senaste numret av Veckans Affärer.

Ericsson B adderade
0,3 procent till 73,90 kronor. Efter stängningen i New York på onsdagen överraskade Cisco med en oväntat stark försäljning, vilket ökade förhoppningar om en återhämtning för investeringar i teknikutrustning. Cisco var 3,6 procent högre i efterhandeln.

Electrolux B tappade
1,1 procent till 157,80 kronor och utökade därmed onsdagens rapportdrivna nedgång om 12 procent. Analytikernas reaktioner har varit blandade efter rapporten. Citigroup har sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp med riktkurs 155 kronor från 220 kronor. SEB Enskilda har däremot höjt rekommendationen till köp från behåll och höjt riktkursen till 200 kronor från 185 kronor.

Scania B var
1,8 procent lägre till 99,75 kronor. Aktien steg över 9 procent på onsdagen efter att bolagets rapport överträffat förväntningarna. Flera analytiker har dragit upp sina riktkurser något. Nomura har dock sänkt sin rekommendation till minska från tidigare neutral.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med nedgångar om 0,5-0,7 procent i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?