Stockholmsbörsen: Stora rörelser i rapportbolag

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens i den inledande handeln på onsdagen sedan bolagsrapporter fått ett blandat mottagande. Electrolux föll efter sin rapport medan Scania steg.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,1 procent högre till noteringen 972,4. Omsättningen uppgick till 4,6 miljarder kronor.

Electrolux B föll
12 procent till 158:90 kronor efter att ha redovisat sin rapport. Resultatet före skatt, exklusive jämförelsestörande poster, på 2,0 miljarder kronor för det fjärde kvartalet var 4 procent sämre än väntat, enligt SME Direkt. Omsättningen om 28,2 miljarder kronor var i linje, medan utdelningen som föreslås bli 4:00 kronor per aktie var bättre än väntade 2:99 kronor.

Det fjärde kvartalets
rörelsemarginal för koncernen kom in något under estimatsnittet men för konsumentprodukter Nordamerika specifikt var skillnaden större. Här redovisade Electrolux 5,7 procent, att jämföra med förväntade 7,8 procent.

"Det är i
och för sig ett väldigt starkt fjärde kvartal men sett till förväntningarna är rapporten svag. Det är framför allt Nordamerika som är en besvikelse där tvättprodukterna varit utsatta för en hård priskonkurrens", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Scania B var
8,3 procent högre till 100:70 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 1,2 miljarder kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 831 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Vidare sade Scania att nedgången i efterfrågan av lastbilar i Europa nu har planat ut.

Sandvik tappade 0,6
procent till 81:70 kronor. Rörelseresultat, exklusive engångs- och omstruktureringskostnader, uppgick till 1.083 miljoner kronor. Analytikernas förväntningar, exklusive engångskostnader, låg på 1.177 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Orderingången var över
förväntan medan faktureringen understeg konsensus något. Sandvik skrev i rapportern att marknaden visade positiva tendenser under fjärde kvartalet och den successiva återhämtning som inleddes under tredje kvartalet fortsatte.

Intrum Justitia backade
2,2 procent till 88 kronor. Rörelseresultat blev 206 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Analytikerna hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 213 miljoner kronor enligt SME Direkt. Styrelsen föreslog en höjning av utdelningen med 25 öre till 3:75 kronor.

Teliasonera var 1,0
procent upp till 50:50 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har höjt rekommendationen för Teliasonera till köp från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 58 kronor från tidigare 50 kronor.

Boliden steg 2,4
procent till 106:20 kronor. UBS har höjt rekommendationen för Boliden till köp, från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 129 kronor från tidigare 95 kronor.

Börserna i New
York stängde högre under tisdagens handelssession efter bättre bolagsrapporter än väntat och sedan husköpsstatistik indikerat stabilisering på den amerikanska husmarknaden. Dow Jones slutade 1,1 procent högre, vilket var en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,7 procent. S&P 500 steg 1,3 procent och Nasdaq Composite klättrade 0,9 procent.

De asiatiska börserna
hade övervägande uppgångar under onsdagen sedan den allmänt högre riskaptiten hållit i sig. Nikkei 225 var 0,3 procent högre och Hang Seng Index ökade 2,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?