Räntor och valutor: Kronan vinner mark

De europeiska marknadsräntorna noterar något högre nivåer under onsdagens inledande handel. Samtidigt stärks den svenska kronan mot andra valutor.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 3 punkter till 3,21 jämfört med tisdagens stängning och den tyska tioårsräntan har stigit 2 punkter till 3,22 procent.

Under förmiddagen kommer
finansminister Andes Borg att delta vid ett seminarium om läget i den svenska ekonomin, som anordnas av Moderaterna.

"Syftet är gott:
analysen i centrum, inte politiken. Borg räknar ju nu bland annat med en BNP-tillväxt på 3 procent i år, en arbetslöshet på 9,5 procent i år, och en KPI- inflation på 1,3 procent i år - i många avseenden en rimlig prognos. Den ljusare bilden får bland annat stöd av att varselvågen har ebbat ut", skriver SEB i sitt morgonbrev.

På den europeiska
agendan är det mer händelserikt. Klockan 10.00 presenteras definitiva tal för inköpschefsindex för tjänstesektorn och komposit. Enligt Bloomberg News prognosenkät räknar analytikerna med index på 52,3 respektive 53,6, i linje med det preliminära utfallet.

Fokus ligger också
vid att EU-kommissionen klockan 11.00 publicerar sina bedömningar av Greklands budgetplaner. José Manuel Barroso uttryckte på tisdagskvällen sitt stöd för Greklands krisbudget, samtidigt som han uppgav att det fanns risker.

"Kommissionen har utvärderat
programmet. Den betraktade korrektionen av underskottet är möjlig men utsatt för risker. Sådana risker kommer inte att materialiseras genom att i en läglig tid implementera åtgärder för att minska budgetunderskottet. Vi tror att detta kommer att göras. Grekiska regeringen har åtagit sig att vidta sådana åtgärder", sade han och tillade att i det förhållandet ställer sig EU-kommissionen bakom förslaget.

Investerare riktar också
blickarna mot detaljhandelsstatistik för euroområdet. Här väntas försäljningen ha stigit med 0,4 procent i december jämfört med november, och ha sjunkit med 2,4 procent jämfört med december 2008. I november sjönk försäljningen med 1,2 respektive 4,0 procent.

Under eftermiddagen kommer
Norges Bank att presentera sitt räntebeslut. Samtliga 16 tillfrågade analytiker som Bloomberg News talat med räknar med att centralbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad på 1,75 procent.

"Norges Bank förväntas
lämna styrräntan oförändrad på 1,75 procent vid räntemötet idag. Vid senaste mötet i december signalerades det tydligt att om inget väldigt överraskande händer lämnas styrräntan oförändrad. Fokus ligger istället på vilka signaler som förmedlas kring marsmötet, om räntan höjs då eller i maj", skriver Nordea i en analys.

I USA kommer
ADP Employer Services att presentera sin månatliga sysselsättningsrapport som baseras på urval av 225.000 företag. Statistiken brukar traditionsenligt ge en indikation på vad det officiella utfallet på fredagen kommer att bli, och analytiker spår att på ADP-enkäten kommer att visa en nedgång i sysselsättningen med 30.000 personer i januari jämfört med december.

Den amerikanska statistikagendan
avslutas med ett inköpschefsindex för tjänstesektorn, som väntas ha stigit till 51,0 i januari jämfört med 50,1 i december.

"Vi räknar med
att det överliggande ISM-indexet utanför tillverkningsindustrin kommer att röra sig tillbaka till tillväxt i januari. Som vanligt kommer sysselsättningens delindex i denna rapport vara i fokus inför fredagens arbetslöshetsrapport. Efter recessionen 2001 visade ekonomin det första positiva sysselsättningsutfallet i juni 2002, och i den månaden var motsvarande sysselsättningsindex inom ISM 44,0", skriver RDQ Economics i en analys.

De amerikanska marknadsräntorna
visar små förändringar från måndagens svenska stängning och den amerikanska tioårsräntan är upp 1 punkt till 3,65 procent.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's skrev
i en analys på tisdagskvällen att den amerikanska regeringens budget som presenterades den 1 februari var en liten start på en stor uppgift att återvända till en statsskuld på hållbar nivå. Moody's anser att ytterligare åtgärder kommer att vara nödvändiga för att det ska kunna uppnås, i annat fall kommer landets kreditbetyg vara hotat någon gång under det kommande decenniet.

På valutamarknaden har
dollarn tappat mot euron jämfört med noteringen vid svensk stängning på tisdagen, och handlas på 1:398 jämfört med 1:393 på måndagen.

Kronan har sedan
tisdag eftermiddag stärkts 6 öre mot dollarn till 7:21 och 6 öre mot euron till 10:07.

Noteringar kring kl 09.00 (Tisdag kl 16.00)
USD/SEK 7:2056 (7:2702)
EUR/SEK 10:0694 (10:1280)
EUR/USD 1:3977 (1:3930)
SSV 6 mån 0,23 (0,23)
Statsobl 10y 3,21 (3,18)
US obl 10y 3,65 (3,64)
Tysk obl 10y 3,22 (3,19)
Räntegap/ty -1 (-2)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PensureAnnons

Befria dina anställdas pensioner från alltför höga försäkrings- och fondavgifter

Arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal bör ställa krav på transparens kring ersättningar till försäkringsförmedlare och att förhandla ner avgifterna för de anställdas tjänstepension. Det är extra viktigt då avgifterna belastar de anställdas pensionskapital och en rätt upphandlad lösning kan ge de anställda mer än 30 procent i högre pension.

Prissättningen på den svenska pensionsmarknaden grundar sig på låg konkurrens mellan få aktörer, och försäkringsförmedlare som för det mesta får sin ersättning i form av provisioner från försäkringsbolag, utan att kunderna som i slutänden betalar dem förstår konsekvensen. För arbetsgivare med kollektivavtal har centrala upphandlingar genomförts där man pressat branschen till lägre avgifter och bättre villkor. Någon motsvarighet har inte funnits för företag utan kollektivavtal. Här har det varit upp ditt varje företag att förhandla sina egna villkor. Det är här Pensures tjänst kommer in i bilden. Man har utvecklat en digital plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställas tjänstepensioner och få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

– Jag har jobbat i pensionsbranschen i över 30 år och det som drev mig när vi startade Pensure vara att säkerställa att även anställda på företag utan kollektivavtal ska ha tillgång till prispressade pensionslösningar som inte riskeras att ätas upp av höga fond- och försäkringsavgifter. Istället för att de anställda ska göda branschen får de nu istället högre pension, säger Mikael Claesson, VD/Grundare av Pensure.

En modern SaaS-tjänst med helt digitala processer 

Pensures digitala tjänstepensionsplattform effektiviserar företagens administration, då all pappershantering är avskaffad och alla förändringar signeras via BankId. Dessutom får de anställda tillgång till en digital rådgivningstjänst för att optimera tjänstepensionen utifrån individuella förutsättningar och behov. 

– Det är enkelt och tydligt. Det var framför allt det som gjorde att vi valde Pensure, men att våra anställda slipper dolda avgifter genom den här lösningen är en stor bonus, säger Fredrik Cederborgs på konsultbolaget TechFactory, som valde att byta till Pensure för sina anställdas tjänstepensioner.

Dolda avgifter ger mindre pension till de anställda

När Pensure intervjuat personer om tjänstepensioner så är det väldigt många som inte känner till att det finns avgifter som belastar pensionerna. Det finns oftast två olika typer av avgifter på en tjänstepension. Dels en försäkringsavgift som ofta ligger på mellan 0,5 – 0,7 procent av den anställdes pensionskapital. Dels en avgift för underliggande kapitalförvaltningen. När det gäller fondförsäkring varierar dessa fondavgifter mellan 0,2 – 2,25 procent av kapitalet. Hos Pensure betalar den anställde inte några försäkringsavgifter och, via Pensures upphandling, har man även rabatter på fondavgifterna. 

– Om man jämför de villkor som vi har förhandlat fram med försäkringsbolagen ordinarie avgifter så ger vi i många fall de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension. Vi tycker att det är de anställda som leva på sin pension och inte försäkringsförmedlaren, säger Mikael Claesson.

Om oss

Pensure har utvecklat en digital SaaS plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställdas tjänstepension få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 % högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

 

Mer från Pensure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pensure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?