Stockholsmbörsen: Allt pekar på nedgång

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar ned inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen efter svag utveckling i Asien.


En halvtimme före
öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,5 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,4 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,5 procent.

Börserna i New
York stängde högre under onsdagen efter att ha sjunkit de föregående två handelsdagarna. Dow Jones slutade 0,9 procent högre, ungefär i linje med vid europeisk stängning. S&P 500 steg 1,0 procent och Nasdaq Composite ökade 1,0 procent.

Fed-chefen Ben Bernankes
anförande inför representanthuset på onsdagen bjöd inte på några omvälvande nyheter. Han konstaterade visserligen att penningpolitiken måste stramas åt vid någon punkt men upprepade att den än så länge tveksamma återhämtningen kommer att behöva stöd av "exceptionellt låg" ränta under en "utdragen period".

I Asien vände
börserna ned under torsdagens handel. Nedgångarna hänvisades till att S&P sent på onsdagseftermiddagen hotat med att de kan komma sänka Greklands kreditbetyg ett eller två steg inom en månad. Beskedet väckte ingen större uppmärksamhet i USA-handeln på onsdagskvällen, men i kombination med uppgifter i asiatisk media om de grekiska proteststrejkerna dämpade riskviljan.

Nikkei 225 tappade
1,0 procent. I Kina steg Shanghai Composite Index med 1,3 procent sedan den kinesiska regeringen utlovat utökat stöd för landets industrier då den globala efterfrågan fortsätter vara svag.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med nedgångar om 0,6-0,7 procent i eftermiddag.

För svensk del
har Swedish Match redovisat ett resultat före skatt på 739 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för engångsposter var resultatet 5,7 procent bättre än väntat. Omsättningen var något över konsensus medan utdelningen var i linje. Snusmarginalen uppgick till 47,5 procent mot väntade 47,2 procent.

Torsdagens makroagenda är
relativt välfylld. I Sverige riktas blickarna i första hand mot Konjunkturinstitutets barometer för februari, klockan 9.15. Europaagendan bjuder bland annat på tysk arbetslöshetsstatistik för februari, klockan 9.55. Klockan 10.00 rapporterar ECB M3-statistik för januari som väntas visa nolltillväxt i penningmängden.

Klockan 11.00 redovisar
EU-kommissionen sin konjunkturbarometer för februari, där den samlade barometerindikatorn väntas ha stigit till 96,4 från 95,7 i januari.

Till eftermiddagen kommer
amerikansk statistik över orderingång på varaktiga varor under januari samt veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, samt husprisstatistik för december från FHFA, Federal Housing Finance Agency, klockan 16.00.

Klockan 16.00 fortsätter
Fedchefen Ben Bernankes redogörelse om Feds penningpolitiska utsikter, nu inför senatens bankutskott. Anförandet väntas bli det samma som han gav inför representanthusets finansutskott på onsdagen, men frågan är fri och nya viktiga budskap


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?