Stockholmsbörsen: Terminerna pekar svagt upp

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar svagt upp inför att handeln i Europa ska inledas på onsdagen, efter tisdagens relativt skarpa nedgångar. Samtidigt avvaktar marknaden Ben Bernankes penningpolitiska rapport inför kongressen där Fed-chefen väntas leverera ett mjukt budskap.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,4 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,3 procent upp och DAX-terminen hade stigit med 0,5 procent.

Börserna i New
York stängde lägre under tisdagens handelssession sedan konsumentförtroendet i USA fallit till 46,0, den lägsta nivån på tio månader och klart under förväntade 55,0.

Dow Jones slutade
1,0 procent ned, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,7 procent. S&P 500 tappade 1,2 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,3 procent.

De asiatiska börserna
hade övervägande nedgångar under onsdagen efter att det svaga konsumentförtroendet i USA förnyat oron för styrkan i den ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 tappade 1,5 procent.

Fokus på onsdagen
ligger till stor del på Fed-chefen Ben Bernankes "Humphrey Hawkins"-tal, det vill säga den halvårsvisa penningpolitiska rapporten, inför representanthusets finanskommitté. Talet hålls klockan 16 svensk tid.

Där får Fed-chefen
bland annat chansen att lägga ut texten om innebörden av att Federal Reserve i förra veckan höjde diskontoräntan med 25 punkter till 0,75 procent. Flera Fed-ledamöter har varit ute efter höjningen av diskontoräntan och tonat ned innebörden av detta.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar om 0,1 procent i eftermiddag.

För svensk del
har Husqvarna redovisat ett rörelseresultat på -515 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för engångsposter blev resultatet 53 procent sämre än väntat, enligt SME Direkt. Även omsättningen understeg konsensus.

Marknadsläget i det
fjärde kvartalet 2009 var svagare än föregående år och återförsäljarna var försiktiga med att bygga upp lager inför den kommande säsongen, förklarar Husqvarna och bedömer att leveranser även i första kvartalet 2010 förväntas bli lägre än under första kvartalet 2009.

Styrelsen föreslår en
utdelning om 1 krona, bättre än snittförväntningarna på 0:67 kronor.

Volvo har meddelat
att de totala lastbilsleveranserna minskade med 8 procent i januari till 9.423 fordon, jämfört med samma period förra året.

Goldman Sachs har
höjt riktkursen för ABB till 28 schweizerfranc, motsvarande 188 kronor, från tidigare 25:50 och upprepat rekommendationen neutral. Vidare har Goldman Sachs höjt riktkursen för Ratos till 248:90 kronor från tidigare 238 kronor med upprepad rekommendation köp.

Affärsvärlden rekommenderar i
den senaste upplagan till köp av Indutrade.

På onsdagens svenska
agenda står, klockan 9.30, protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 10 februari, då räntebanan ändrades med tidigarelagd första räntehöjning.

Från euroområdet kommer
industriorder i december klockan 11.00, som väntas ha sjunkit med 1,0 procent jämfört med månaden före. USA-agendan bjuder klockan 16.00 på försäljningen av nya hem i januari, som väntas ha stigit med 3,2 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?