Stockholmsbörsen: Positiv inledning kom av sig

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens i inledningen på onsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, inför att Fed-chefen Ben Bernanke ska ge sin penningpolitiska rapport för kongressen i eftermiddag.

Klockan 10.00 var OMXS30 oförändrad till noteringen 942,2. Omsättningen uppgick till 1,1 miljarder kronor.

Husqvarna B föll
5,0 procent till 45:50 kronor efter att bolaget redovisat ett rörelseresultat på minus 515 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för engångsposter blev resultatet 53 procent sämre än väntat, enligt SME Direkt. Även omsättningen understeg konsensus. Styrelsen föreslår en utdelning om 1 krona, vilket var bättre än snittförväntningarna på 0:67 kronor.

Marknadsläget i det
fjärde kvartalet 2009 var svagare än föregående år och återförsäljarna var försiktiga med att bygga upp lager inför den kommande säsongen, förklarar Husqvarna och bedömer att leveranser även i första kvartalet 2010 förväntas bli lägre än motsvarande period ett år tidigare.

Volvo B var
0,1 procent högre till 60:55 kronor. Koncernens totala lastbilsleveranser minskade med 8 procent i januari till 9.423 fordon, jämfört med samma period förra året. Främst är det Europamarknaden som går fortsatt svagt med minskade leveranser om 32 procent. Leveranserna i Nordamerika var samtidigt upp 21 procent och Sydamerika steg med hela 109 procent.

"En sammanfattning av
det hela är att Europa inte tar fart, men det gör tillväxtmarknaderna", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Scania, som har
stor viktning mot Sydamerika, fick se sin B-aktie öka 0,4 procent till 98:80 kronor.

Ratos B steg
0,9 procent till 218:50 kronor. Goldman Sachs har höjt riktkursen för Ratos till 248:90 kronor från tidigare 238 kronor och upprepad rekommendation köp för att reflektera marknadspriser på underliggande tillgångar, valutarörelser och resultatet för fjärde kvartalet.

Indutrade avancerade 3,5
procent till 149 kronor efter en köprekommendation i den senaste upplagan av Affärsvärlden.

Fokus på onsdagen
ligger till stor del på Fed-chefen Ben Bernankes "Humphrey Hawkins"-tal, det vill säga den halvårsvisa penningpolitiska rapporten, inför representanthusets finanskommitté. Talet hålls klockan 16 svensk tid.

Där får Fed-chefen
bland annat chansen att lägga ut texten om innebörden av att Federal Reserve i förra veckan höjde diskontoräntan med 25 punkter till 0,75 procent. Flera Fed-ledamöter har varit ute efter höjningen av diskontoräntan och tonat ned innebörden av detta.

Börserna i New
York stängde lägre under tisdagens handelssession sedan konsumentförtroendet i USA fallit till 46,0, den lägsta nivån på tio månader och klart under förväntade 55,0.

Dow Jones slutade
1,0 procent ned, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,7 procent. S&P 500 tappade 1,2 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,3 procent.

De asiatiska börserna
hade övervägande nedgångar under onsdagen efter att det svaga konsumentförtroendet i USA förnyat oron för styrkan i den ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 tappade 1,5 procent.

Japans handelsöverskott i
januari var 728,4 miljarder yen, mer än väntade 544,5 miljarder yen. Exporten steg något mer än väntat i årstakt, medan importen ökade mindre än vad som antagits.

Terminshandeln har varit
slagig men indikerade vid 10- tiden att New Yorkbörserna kommer att öppna med nedgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?