Stockholmsbörsen: Fallet tilltog mot slutet av dagen

Stockholmsbörsen avslutade tisdagens handel med att sjunka allt djupare in i negativt territorium efter att amerikansk statistik utvecklat sig klart sämre än förmodat. OMXS30 slutade 1,3 procent lägre till noteringen 942,1. Omsättningen uppgick till 12,4 miljarder kronor.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 46,0 i februari. Härvidlag pekade analytikernas förväntningar mot ett index på 55,0.

"Det är en
klart lägre siffra än väntat men står de amerikanska börserna emot denna siffra skulle det vara ett tydligt styrketecken", kommenterade en mäklare saken för Nyhetsbyrån Direkt.

Samtidigt sjönk indexsiffran
över hushållens uppfattning om den nuvarande situationen till 19,4 från reviderade 25,2 månaden före (25,0). Det var den lägsta noteringen för detta index sedan februari 1983.

Även tyska statistik
svek. IFO-index, som mäter affärsklimatet i det tyska näringslivet, sjönk till 95,2 i februari. Här väntades en uppgång till 96,1.

SEB A tappade
2,2 procent till 41:84 kronor och SHB A var 1,3 procent lägre till 190:10 kronor. Nordea, som höll kapitalmarknadsdag i London under tisdagen, slutade 1,4 procent ned till 68:55 kronor.

Tyska Commerzbank föll
i Frankfurt sedan förlusten för det fjärde kvartalet blivit större än väntat.

Astra Zeneca klättrade 0,6
procent till 315:40 kronor efter att ha nått en uppgörelse med den brittiska skattemyndigheten avseende ett ärende om internprissättning. Astrazeneca höjde i anslutning till skatteuppgörelsen sin prognos för vinst per aktie för kärnverksamheten till intervallet 5:90-6:30 dollar, från tidigare 5:75-6:15 dollar för helåret 2010.

SSAB A sjönk
tillbaks 1,5 procent till 119:20 kronor. Bolaget har under sin kapitalmarknadsdag upprepat budskapen från rapporten för fjärde kvartalet. Det vill säga volymerna under första kvartalet 2010 väntas att öka jämfört med fjärde kvartalet 2009, men priserna kommer att vara lägre.

Kinnevik B avancerade
0,8 procent till 120:50 kronor. Goldman Sachs har höjt riktkursen för Kinnevik till 143:80 kronor från tidigare 137 kronor och upprepat rekommendationen köp efter rapporten för det fjärde kvartalet.

Securitas B slutade
0,3 procent upp till 75:50 kronor. Enligt en artikel i Dagens Industri på tisdagen öppnades dörren till Kina för privata säkerhetsbolag vid årsskiftet och Securitas är beredda att hoppa på tåget. Ambitionen är att bli nummer ett eller två inom rimlig tid.

Swedish Match, som
rapporterar på torsdag, adderade 0,7 procent till 161 kronor. Swedbank har höjt riktkursen för Swedish Match till 168 kronor från tidigare 165 kronor och upprepat rekommendationen köp. Öhman har höjt rekommendationen för Swedish Match till neutral från tidigare underperform.

Note ökade drygt
11 procent till 16:70 kronor. Öresund har flaggat för att det ökat sitt innehav i Note till 10,6 procent av kapitalet och rösterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?