Stockholmsbörsen: Liten uppgång efter dag runt nollstrecket

Stockholmsbörsen handlades under stora delar av tisdagen i trakterna av nollstrecket Amerikanska börser gav visst stöd i sluthandeln och Stockholmsindex svingade sig över nollstrecket och fastnade på positivt territorium. OMXS30 slutade 0,4 procent högre till noteringen 971,8. Omsättningen uppgick till 17,6 miljarder kronor.

"Börsen befinner sig i ett mellanläge där goda rapporter och stark makrostatistik står mot spekulationer eller rädsla för att världens centralbanker vidtar för tidiga styrräntehöjningar och regeringars tillbakadraganden av stimulanspaket", förklarar en mäklarchef sakernas tillstånd för Nyhetsbyrån Direkt.

Atlas Copco A
slutade 0,2 procent lägre till 101:50 kronor sedan aktien sjunkit tillbaka efter att bolaget redovisat sin rapport. Resultatet före skatt på 2.324 miljoner kronor för det fjärde kvartalet var, justerat för en strukturpost, 4 procent bättre än SME-prognosen.

Orderingång, fakturering och
utdelning var bättre än väntat. Styrelsen föreslog också att årsstämman godkänner ett mandat för återköp av maximalt 5 procent av det totala antalet aktier utgivna av bolaget.

Sandvik, som rapporterar
på onsdag, tappade 0,5 procent till 82:15 kronor. Efter tre förlustkvartal i rad väntas bolaget vända till vinst i det fjärde kvartalet. Frågetecknen är dock, enligt analytiker, hur mycket av de sekventiellt tillkommande volymerna som faller ned på vinstraden.

SEB A steg
1,1 procent till 46:19 kronor och Swedbank A var 0,7 procent högre till 66:95 kronor. Dagens Industri skrev i tisdagens tidning att läget i de baltiska länderna har stabiliserats och att räddningen av betalningssystemet har gått snabbare än vad bedömarna räknat med.

Under förmiddagen talade
även riksbankschefen Stefan Ingves inför riksdagens finansutskott om situationen i Baltikum. Nedgången beskrevs som djup i samtliga tre baltiska länder, men att några indikatorer tyder på att nedgången kanske bottnat ut eller åtminstone närmar sig botten.

Ericsson B vände
ned med 0,7 procent till 73:80 kronor efter två dagars signifikant uppgång.

Telia Sonera slutade 0,8
procent lägre till 50 kronor. Bolaget meddelade att det förvärvar 20 procent av aktierna i det samägda Teliasonera Uzbek Telecom Holding från Takilent och ökar därmed sitt ägande i den uzbekistanska mobiloperatören Ucell från 74 till 94 procent.

Hiq lyfte 7,3
procent till 35:20 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 46,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 37,5 miljoner kronor, enligt SME.

Axfood steg 0,9
procent till 217:50 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 278 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade förväntat sig ett resultat på 281 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Rottneros stängde oförändrat
på 0:69 kronor efter att ha redovisat ett nollresultat för det fjärde kvartalet jämfört med en förlust om 178 miljoner kronor ett år tidigare.

Nolato B lyfte
6,1 procent till 69:50 kronor sedan Swedbank höjt rekommendationen till starkt köp från tidigare köp. Riktkursen höjdes samtidigt till 80 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?