Stockholmsbörsen: Bland de bästa i Europa

Stockholmsbörsen uppvisade ett klart stabiliserande tillstånd vid sen lunchtid på fredagen efter den inledande timmens nervositet. Den handlades dessutom högre än flertalet av övriga europeiska handelsplatser. Vid 13:30-tiden var OMXS30 oförändrat till noteringen 946,9. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor.

De asiatiska börserna stängde nästan genomgående på negativt territorium under fredagen, vilket främst förklarades av att den amerikanska centralbanken på torsdagskvällen meddelat att den höjer diskontoräntan till 0,75 procent från tidigare 0,50 procent.

För svenskt vidkommande
handlades Saab upp 0,7 procent till 101:75 kronor. Bolagets vd Åke Svensson meddelade tidigare på fredagen att han lämnar uppdraget den 1 september och blir ny vd för Teknikföretagen.

Hälsovårdssektorn utvecklade sig
överlag relativt starkt. För Astra Zenecas del kom besked från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA på torsdagskvällen om att läkemedelsbolagets astmapreparat Symbicort i kombination med Glaxosmithklines Advair under lång tid bör undvikas. Trots det noteras aktien upp 1 procent till 317:50 kronor.

Värt att notera
är att patenträttegången för den svensk-brittiska läkemedelsjättens kolesterolsänkare Crestor startar nästkommande vecka.

Elekta noterade en
uppgång om 2,2 procent till 190 kronor. I fredagen utgåva av Dagens Industri påpekades Investors ständigt ökande andel i medicinteknikbolaget, som uppgår till knappt 7 procent.

Meda fortsatte upp
och betaldes till 74:75 kronor, upp 2,1 procent från torsdagens slutkurs. Getinge var 1,5 procent högre till 161:40 kronor

Boliden noterades knappt
3 procent lägre till 88:15 kronor mot bakgrund av fallande råvarupriser efter den amerikanska diskontoräntehöjningen. Dessutom sänkte Goldman Sachs sin rekommendation för Boliden till neutral från tidigare köp. Riktkursen skruvades samtidigt ned till 120 kronor från tidigare 145.

Tele2 B fortsatte
att backa efter torsdagens vd-byte och betalades 0,9 procent ned till 105:40 kronor.

ABB handlades upp
0,9 procent till 143:10 kronor. Efter torsdagens rapport har ett flertal analyshus på fredagen uttryckt en positivare syn på bolaget.

Sandvik handlades 0,8
procent högre till 80:85 kronor. SKF B noterades 0,7 procent upp till 114:60 kronor.

SAS noterade en
uppgång om drygt 6 procent till 2:57 kronor. Även den norska regeringen öppnade på fredagen för att minska sitt ägande i det delvis statliga flygbolaget. På torsdagen indikerade den svenska regeringen att den ämnar minska sitt innehav.

På bankfronten uppvisades
en blandad kompott. SEBSwedbanktorbankerna, SHBNordea, noterade minushandel.

På fredagens återstående
statistikagenda emotses en amerikansk KPI-siffra för januari klockan 14.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?