Räntor och valutor: Dollarn går starkt efter diskontohöjning

Federal Reserves något oväntade besked om höjning av diskontoräntan på torsdagskvällen stod i centrum för uppmärksamheten när de europeiska marknaderna öppnade på fredagsmorgonen. Korta statspappersräntor steg något och dollarn handlades fortsatt på betydligt starkare nivåer än vid torsdagens Europastängning.

Svenska räntor öppnade i en likartad tendens som i övriga Europa, samtidigt som kronan fortsatte att försvagas något mot euron och andra valutor.

Svenska analytiker verkar
överlag hålla med om bedömningen att Feds beslut att höja diskontoräntan med 0,25 procentenheter var välflaggat, och det bör i praktiken inte få någon effekt på de finansiella förhållandena. På onsdagen hade Fed 14,2 miljarder dollar utlånat i diskontofönstret, ynka 0,6 procent av Feds balansräkning. Men det är inte orimligt med en psykologisk effekt på marknaderna när Fed nu faktiskt aktivt agerar för att börja skruva åt kreditkranarna.

"Det har en
symbolisk effekt på marknadssentimentet eftersom det betyder att Feds exitstrategier verkligen har börjat", skriver Jenny Mannent, valutastrateg på Handelsbanken, i ett morgonbrev.

"Eran med obegränsad
gratis likviditet är nu över. Ur den synvinkeln är det naturligt att korta räntor stiger något och aktiemarknaderna reagerar. Men på oss verkar det som marknaderna har överreagerat något", skriver Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking i ett kundbrev.

Även om Fedchefen
Ben Bernanke tydligt har flaggat för att en höjning av diskontoräntan var nära förestående kom beskedet på torsdagskvällen snabbare än de flesta hade räknat med, och att beskedet presenterades efter de amerikanska marknadernas stängning bidrog sannolikt till att blåsa upp marknadsreaktionerna; amerikanska korträntor och USA-dollarn steg markant medan råvaror och asiatiska börsindex föll.

Den initiala reaktionen
dämpades något när James Bullard, Fedchef i St Louis, tonade ned sannolikheten för att diskontohöjningen skulle följas av en styrräntehöjning inom kort.

"Tanken som råder
på marknaden om att det är hög sannolikhet för att vi kommer att höja räntan senare i år är överdriven", sade han som svar på en publikfråga efter ett anförande i Memphis.

"Det finns en
liten sannolikhet", men "det finns också viss sannolikhet, kanske större, att detta kommer att förlängas inpå 2011", fortsatte James Bullard, och påpekade att han står bakom Feds budskap om exceptionellt låga räntor under en "utdragen" period.

Statistik på fredagsmorgonen
har visat att tyska producentpriser steg mer än väntat i januari, +0,8 procent jämfört med december (väntat +0,3). Energipriserna steg hela 2,2 procent mellan december och januari.

I Frankrike var
näringslivets konfidensindikator oförändrad i februari, jämfört med nedreviderade 91 i januari (92). Analytiker hade väntat en ökning till 93. Det preliminära PMI-indexet för den franska industrin sjönk till 54,6 i februari från 55,4 i januari, väntat 55,3. Motsvarande index för tjänstesektorn sjönk samtidigt till 54,7 från 56,3, väntat 56,4.

Klockan 10.00, eller
strax före, publiceras preliminära PMI-index för hela euroområdet i februari. Enligt Bloomberg News enkät väntas en marginell uppgång i industriindex, till 52,7, medan tjänsteindex väntas ha varit oförändrat på 52,5. Kompositindexet väntas trots det ha sjunkit till 53,5 i februari från 53,7 i januari.

Klockan 10.30 publiceras
brittisk detaljhandelsstatistik för januari, som väntas visa en nedgång med 0,5 procent jämfört med i december.

I eftermiddag, klockan
14.30, riktas blickarna mot den amerikanska KPI-statistiken för januari. Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI ha stigit 0,3 procent jämfört med i december och 2,8 procent jämfört med januari 2009. Exklusive livsmedel och energi väntas uppgångar med 0,1 respektive 1,7 procent.

Klockan 14.00 talar
vidare Fedchefen i New York, William Dudley, vid en ekonomisk konferens i Puerto Rico.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?