USA-börser: Handelsdagen börjar bra

New York-börserna öppnade svagt upp på torsdagen. Handeln präglades av dagens statistik och Wal-Marts rapport.


På statistikfronten var
det blandade utfall. Philadelphia Fed index var högre än väntat medan antalet nyanmälda arbetslösa oväntat ökade.

Detaljhandelssektorn sjönk efter
Wal-Marts svaga rapport. Åt andra hållet gick råvarubolagen, som var upp sedan råvarupriserna stigit.

Vid klockan 16.15
var Dow Jones Industrial upp 0,4 procent 10.351. S&P 500 steg 0,3 procent till 1.103 medan Nasdaq Composite ökade 0,2 procent till 2.231.

Omsättningen på New
York Stock Exchange var 170 miljoner aktier, medan den var 410 miljoner aktier på Nasdaq.

Wal-Mart backade 1,6
procent. Detaljhandelsjättens försäljning uppgick till 113,7 miljarder dollar, jämfört med väntade 114,5 miljarder dollar, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Försäljningen i jämförbara enheter i USA sjönk med 2,0 procent framför allt på grund av prissänkningar på livsmedel och hemelektronik.

Hewlett-Packard ökade med
1,4 procent. Bolaget lämnade en stark rapport efter onsdagens stängning. Både vinst och försäljning var högre än väntat. Vinstprognosen för helåret 2010 höjdes till 4:37-4:44 dollar per aktie. Bolagets vd Mark Hurd såg också tillväxt på flera affärsområden.

Toro, som tillverkar
trädgårdsprodukter och gräsklippare, redovisade en vinst för det första kvartalet, som var bättre än väntat. Aktien var upp med 2,3 procent.

Philadelphia Federal Reserves
månatliga index steg till 17,6 från 15,2 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 17,0 enligt Bloomberg News snittprognos.

USA:s ledande indikatorer
steg 0,3 procent i januari, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en uppgång med 0,5 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Före öppning kom
statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg med 31.000 personer till 473.000 personer, under vecka 6, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 438.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var
den tioåriga räntan upp drygt 2 punkter till 3,76 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Isofol MedicalAnnons

Målet: Effektivare cancerbehandling

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer med ett växande vårdbehov där ingen ny behandling har introducerats på 16 år. Isofol siktar på att lansera sin läkemedelskandidat arfolitixorin att ingå i standardbehandlingen.

Kolorektalcancer är också den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall efter lungcancer. Antalet nya patienter som globalt årligen diagnostiseras för cancerformen är omkring 1,8 miljoner och förväntas öka med 70 % fram till år 2040. 

Etablerad behandlingsform som gynnar fler patienterNuvarande etablerad behandlingsform av spridd kolorektalcancer (i första linjen) utgörs av en kombination av cellgifter och läkemedlet leukovorin, vilket Isofols kandidat arfolitixorin avser ersätta. Leukovorin måste omvandlas i kroppen till en aktiv substans och beroende på genetiska anlag sker inte denna aktivering hos alla patienter. Arfolitixorin är den aktiva substansen och kan potentiellt gynna betydligt fler patienter.

Fas III-studie i slutfasen

Isofol har en fullrekryterad global fas III-studie med en pågående interimanalys. De första 330 av totalt 440 patienter utvärderas av en oberoende säkerhetskommitté och deras rekommendation kring studiens fortsättning beräknas presenteras i första kvartalet 2021.

Läs mer om Isofol.

Bolaget ser två möjliga utfall av interimanalysen – generade data räcker för en registreringsansökan eller data pekar på att resultaten har en klart positiv trend, men att ytterligare 220 patienter bör tas in för att påvisa statistisk signifikans för progressionsfri överlevnad, vilket stärker lanseringsmöjligheterna.

Förutom en bättre behandlingsmetod, innebär lanseringen kommersiella möjligheter med ett årligt försäljningsvärde på över tio miljarder kronor. Patentskyddet gäller till år 2038 i USA och Japan samt till år 2034 i andra länder. 

Licensavtal i Japan och Kanada

Två licensavtal ingicks under hösten med Solasia i Japan och med Paladin Labs i Kanada. Detta ger en stark validering av den vetenskapliga och kliniska datan såväl som den kommersiella potentialen. Avtalen, som är några av de högst värderade i sitt slag på respektive marknad, omfattar definierade milstolpebetalningar på sammantaget över en miljard kronor samt en stegvis solid tvåsiffrig royalty baserad på den framtida nettoförsäljningen.

Prekommersialiseringsarbetet är nu upptrappat för att öka kännedomen och förbereda lanseringen av arfolitixorin som del av den rådande standardbehandlingen av drabbade patienter.

Om Isofol

Isofol Medical AB (publ) är ett biotechbolag som utvecklar läkemedelskandidaten arfolitixorin, som främst är avsett för behandling av spridd kolorektal cancer, en av de vanligaste formerna av cancer. Handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Följ bolaget på Linkedin. 

 

Mer från Isofol Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Isofol Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?