Stockholmsbörsen: Uppgång för tredje dagen i rad

Efter en oregelbunden handelsdag under större delar av torsdagen slutade Stockholmsbörsen på plus och det för tredje dagen i följd.

Torsdagen bjöd på en hel del statistik och bokslut, där ABB överlägset fick mest positivt mottagande med en uppgång på över 7 procent.

Statistikskörden från USA
på torsdagen gav blandade konjunktursignaler. På den positiva sidan överraskade framförallt Philly Fed. Indexet anses vara en av de mest aktuella indikatorerna om hur USA-ekonomin utvecklas.

Mot slutet av
dagen kom dollarn under press, vilket tycktes hjälpa upp amerikanska börsindex. Det spädde samtidigt på råvarupriserna.

"Börsdagen har varit
lite avvaktande efter en ganska stark utveckling för börsen på onsdagen. Jag tror många har suttit och väntat på statistiken under eftermiddagen. Handelsbankens rapport gjorde inget jätteavtryck i marknaden, däremot var ABB väldigt bra", summerade en aktieanalytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30-index stängde på
947, en uppgång på 0,4 procent. Affärsaktivitet var återhållsam trots nyhetsflödet och aktier till ett värde av knappt 15 miljarder kronor bytte ägare.

ABB blev torsdagens
överlägset mest handlade aktie på Stockholmsbörsen och det i spåren av ett bokslut, som överraskade positivt på de viktigaste resultatraderna.

Bland höjdpunkterna fanns
orderingången.

"Jag tyckte att
det såg väldigt stabilt ut. Man kan konstatera att basorderingången har vänt sekventiellt och att själva orderboken egentligen knappt minskat år över år. Dessutom var totala orderintaget i kvartalet högre än väntat", sade en analytiker till Direkt.

Flera andra verkstadsbolag
gick bättre än marknaden i spåren av ABB:s siffror. I synnerhet Atlas Copco, som också blev en av dagens mest handlade aktie och slutade 0,8 procent högre. Sandvik ökade med 1,1 procent.

Handelsbanken blev på
torsdagen den sista av storbankerna att redovisa sina siffror för 2009. I likhet med övriga storbanker var räntenettot något svagare, kreditförlusterna något bättre. Sammantaget väckte siffrorna ingen större uppståndelse och aktien slutade 0,8 procent högre på 193:10 kronor.

Även fastighetssektorn var
i investerarnas fokus. Kungsleden slutade över procent högre på 52 kronor efter sitt bokslut, där analytikern i första hand tog fasta på förslaget till högre utdelning för 2009 och indikationer om ytterligare en höjning av utdelning 2010.

Peab ökade med
5 procent till 43:50 kronor, efter att både SEB Enskilda och ABG Sundal Collier höjt sina rekommendationer till köp, från behåll respektive sälj.

Tele2 stod för
en av torsdagens mest uppmärksammade nyheter, att vd Harri Koponen tvingas lämna sin tjänst på grund oöverkomliga skiljaktigheter i synen på ledarskap med styrelsen. Aktien tappade mark under dagen och 2 procent lägre på 106:60 kronor.

Doro blev torsdagens
stora kursvinnare efter bokslutet för 2009. I det fjärde kvartalet lyckades Doro vända till vinst. Dessutom uppgav bolaget för Direkt att den förlusttyngande Home Electronics-verksamheten under 2010 ska vissa svarta siffror. Aktien slutade på 16:80 kronor, närmare 20 procent högre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?