Stockholmsbörsen: Uppåt på börsen

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens på torsdagen, i likhet med flera av de ledande europeiska börserna, men var vid lunchtid lätt stigande.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 945,9. Omsättningen uppgick till 6,2 miljarder kronor.

ABB steg 5,8
procent till 140,20 kronor efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 798 miljoner dollar för det fjärde kvartalet, vilket justerat för engångsposter överträffade marknadens förväntningar.

Orderingången uppgick till
7.450 miljoner dollar, mot väntade 7.019 enligt SME Direkt. Basorderingången steg 2 procent i lokala valutor jämfört med tredje kvartalet. ABB höjde besparingsmålet från 2 till 3 miljarder dollar och styrelsen föreslog en höjning av utdelningen till 0,51 schweizerfranc mot väntade 0,44.

"Även om priserna
är det huvudsakliga orosmomentet inför 2010, bör de tydliga förbättringarna i ordertrenden försäkra investerarna att det värsta kvartalet ligger bakom oss", skriver Morgan Stanley i en kommentar efter rapporten.

SHB A var
oförändrad till 191,50 kronor efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 3.221 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var 3 procent bättre än de 3.121 miljoner kronor analytikerna räknat med enligt SME Direkt. Intäkterna var ungefär i linje med konsensus.

I likhet med
de övriga svenska storbankerna var Handelsbankens räntenetto något svagare än väntat. Kreditförlusterna var bättre än väntat, vilket även de andra bankerna hade för den svenska verksamheten. Kostnaderna var sämre medan provisionsnetto och trading överraskade positivt. Styrelsen föreslår en utdelning på 8,00 kronor per aktie, väntat var 6,23 kronor.

"Det var lite
svaghet på räntenettot, men bra provisionsnetto och Handelsbanken är enda bank som levererar ett bättre tradingnetto än väntat. Sedan är kostnaderna fem procent högre än väntat. Rapporten bör inte leda till några jättejusteringar i estimaten", säger en analytiker.

Tele2 B var
2,2 procent lägre till 105,90 kronor efter beskedet att vd Harri Koponen lämnar bolaget. Lars Nilsson, som för närvarande är finanschef, blir tillförordnad vd. Anledningen till Harri Koponens avgång förklaras vara oöverkomliga skiljaktigheter i synen på ledarskap.

Peab B steg
4,1 procent till 43,20 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Peab till köp från tidigare behåll. Riktkursen sänks dock till 48 kronor från tidigare 55 kronor.

Doro lyfte 18
procent till 16,70 kronor efter att har redovisat ett resultat efter skatt på 21,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, jämfört med en förlust om 12,0 miljoner motsvarande period ett år tidigare. Omsättning steg till 188 miljoner kronor. Bolaget spår en fortsatt ökning av försäljning och rörelseresultat.

Raysearch B avancerade
7,7 procent till 38 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 17,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet jämfört med 10,9 miljoner motsvarande period ett år tidigare. En utdelning om 0,50 kronor per aktie föreslås för helåret 2009. Bolaget uppgav dock att försäljningen under fjärde kvartalet kommer att bli svår att upprepa under de närmaste kvartalen.

Ortivus B klättrade
6,4 procent till 4,97 kronor efter beskedet att det säljer dotterbolagen i Nordamerika. Köpeskillingen uppgår till cirka 83 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?