USA-börser: Råvarubolag i täten för uppgång

Energiaktier och banksektorn ledde breda uppgångar på New York-börserna på tisdagen, samtidigt som oro över europeiska statsskulder dämpades.

Vid stängning var Dow Jones Industrial upp 1,7 procent 10.269. S&P 500 steg 1,8 procent till 1.095 medan Nasdaq Composite ökade 1,4 procent till 2.214.

Omsättningen på New
York Stock Exchange var 1,1 miljarder aktier, medan den var 2,0 miljarder aktier på Nasdaq.

Det var råvaruproducenterna
som ledde uppgångarna efter kraftigt stigande priser på olja och metaller, som hittills har haft det tufft under 2010. Chevron gick upp 2,8 procent medan US Steel noterade en uppgång om 6,6 procent.

En annan sektor
som gick starkt var bankerna, efter att europeiska sektorkollegan Barclays redovisat ett resultat klart över förväntningarna. Citigroup gick upp 4,1 procent.

Bank of America
steg 4,9 procent efter att den rapporterade "betydande uppgångar" i antalet modifierade bostadslån som banken sköter genom regeringens Home Affordable Modification Program, som syftar till att ge kunder som har det finansiellt svårt lägre månadskostnader.

Läkemedelsjätten Merck presenterade
på tisdagen sin kvartalsrapport som kom in något över vad analytikerna hade räknat med. Det justerade resultatet uppgick till 0,79 dollar per aktie det fjärde kvartalet, 1 cent över det väntade resultatet. Samtidigt var försäljningen 10,1 miljarder dollar. Här låg förväntningarna på 9,8 miljarder. Aktien steg 2,0 procent.

Under ekofinmötet som
pågått de senaste två dagarna har marknaden fått mer insyn i euroområdets koordinering för att hjälpa Grekland. Handlare har fått ökat förtroende för att EU kommer att stödja sina medlemmar innan deras finansiella problem blir för utbredda i världsekonomin.

"Den egentliga saken
som folk hela tiden har undrat över med Grekland är frågan om smittan - vad det betyder för Italien och Tyskland och alla andra länder. Det verkar som att vi kommer närmare en lösning på det", sa Joe Donohue, vd på Desert Shores Capital till Wall Street Journal.

På statistikfronten presenterade
Federal Reserve New York sitt Empire State Manufacturing index, som mäter affärsförhållandena för industrin i New York-regionen.

Indexet steg till
24,91 från 15,92 förra månaden. Analytikerna räknade med en uppgång till 18,00 enligt Bloomberg News prognossammanställning.

"Även om det
generella sentimentet för regionen förbättrades betydligt i februari, visar detaljerna i rapporten tecken på en viss återhållsamhet i tillväxten. Men tillverkningen fortsatte ändå att växa i mitten av första kvartalet, förväntningarna för de nästa sex månaderna var fortsatt optimistiska och sysselsättningsförhållandena i sektorn förbättrades ytterligare", skrev RDQ Economics i en kommentar.

På obligationsmarknaden var
den tioåriga räntan ned 3 punkter till 3,66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Eldriven tjänstebil – så funkar det i verkligheten

Längre räckvidd och fler laddmöjligheter.

Nu börjar renodlade elbilar framstå som ett allt starkare alternativ för den som väljer ny tjänstebil.

Dessutom växer utbudet av nya modeller kontinuerligt.

Läs mer om Mercedes-Benz EQ här 

En stor majoritet av alla tjänstebilar som rullar i Sverige är fortfarande bensin- eller dieseldrivna. Men andelen eldrivna fordon växer snabbt, visar statistik från branschorganisationen Bil Sweden. 

Många har redan upptäckt fördelen med att välja en laddhybrid som tjänstebil. Framför allt är det möjligheten att kunna använda elmotorn i vardagskörningen och förbränningsmotorn vid långa sträckor som lockar.

Men, nu är det allt fler som skaffar en renodlad elbil som tjänstebil. Det finns en rad förklaringar till utvecklingen.

• Klimatsmartare. Många företag och de anställda vill minska klimatavtrycken och då är eldrift ett bra alternativ. Allt fler företag tar också in rena elbilar i sitt utbud av valbara tjänstebilar.

• Förmånliga regler. Politiska beslut styr konsumenterna mot att välja el vilket gör valet av en elbil som tjänstebil mer förmånligt. Visserligen försvann den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för alla laddbara bilar vid årsskiftet, men det kompenseras av att klimatbonusen för bilar med nollutsläpp från 1 april höjs från 60 000 kr till 70 000 kr.

• Längre räckvidd. Elbilarna utvecklas i snabb takt och nu kan du exempelvis välja en elbil med en räckvidd på upp till 40 mil (den mellanstora suven Mercedes-Benz EQC), eller till och med upp till 70 mil (lyxsedanen Mercedes EQS som lanseras i slutet av 2021. 

• Snabbare laddning. Utvecklad teknik gör att det går att snabbladda EQC upp till 80 procent av kapaciteten på cirka 40 minuter och för EQS på cirka 20 minuter. Det är med andra ord inte längre nödvändigt att sitta vid en laddstation i flera timmar och vänta på att batteriet ska bli fulladdat.

• Fler laddstationer. Det finns i dagsläget nära 9 000 laddpunkter runt om i landet. Den som laddar ned appen Mercedes me och kopplar sin bil till Mercedes me Charge kan se var Europas alla laddstationer finns utplacerade. Dessutom visar appen den exakta positionen, aktuell tillgänglighet samt elpris på de olika laddstationerna som är anslutna till systemet. Ett väl utbyggt nät av laddstationer skapar både en trygghet och enkelhet att köra längre sträckor med en elbil. Du kan dessutom betala din laddning genom Mercedes me appen (Mercedes me charge) eller MBUX navigationssystem. Betalningen sker helt automatiskt enligt principen ett kontrakt – en faktura. Se här hur du registrerar Mercedes me Charge.

• Stort modellutbud. Snart finns det en elbil för varje behov. Mercedes-Benz har i dagsläget två elbilar i sitt utbud – suven EQC och familjebussen EQV. Men många fler är på gång. Redan i år kommer även den kompakta suven EQA (motsvarar i storlek dagens GLA) att presenteras, och lite senare också EQB (GLB) och den eldrivna lyxsedan EQS. Innan 2022 är slut räknar Mercedes-Benz med att ha tio elbilar på marknaden, allt för att det ska finnas en modell för varje behov.

Vill du provköra vår EQC? Boka den online redan idag.  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?