Stockholmsbörsen: H&M i täten

Stockholmsbörsen var högre vid lunchtid på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, anförd av bank, cykliskt och H&M.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 929,8. Omsättningen uppgick till 4,6 miljarder kronor.

SHB A ökade
1,3 procent till 190,40 kronor, Swedbank A avancerade 1,0 procent till 63,40 kronor och Nordea steg 0,9 procent till 67,30 kronor. Barclays var över 6 procent högre i London efter att banken överträffat marknadens förväntningar med sin rapport.

Volvo B adderade
1,3 procent till 61,65 kronor, SKF B var 1,1 procent högre till 110,50 kronor och Atlas Copco A steg 0,9 procent till 96,90 kronor.

Tyska ZEW-index, som
speglar investerarnas förtroende, kom in lite blandat under förmiddagen men gav en initial positiv reaktion på börserna. Index över förväntningarna om framtida tillväxt sjönk till 45,1 från 47,2 månaden före, vilket var bättre än väntade 41,0. Nulägesindex steg till minus 54,8 från -56,6, sämre än väntade minus 53,0.

Samtidigt fortsätter osäkerheten
kring Grekland sedan euroländerna efter mötet på måndagskvällen inte ville avslöja vilka instrument som kan sättas in för att stödja landet, om så blir nödvändigt. Spreaden mellan tysk och grekisk tioårig statsobligation vidgades till exempel med 28 punkter till 330 punkter på tisdagen.

Det har spekulerats
i olika former av stöd, som kreditlinor och lånegarantier. Något bistånd kommer dock bara i fråga om Grekland inte klarar av att uppnå sina mål för budgetunderskott och statsskuld. På tisdagen träffas alla finansministrarna i EU för att diskutera bland annat Grekland.

H&M B var
1,1 procent högre till 431,30 kronor. Morgan Stanley har höjt riktkursen för H&M till 460 kronor från tidigare 400 kronor men upprepat rekommendation jämvikt.

Meda A steg
8,9 procent till 73,50 kronor. Bolaget har redovisat ett ebitda-resultat på 1.031 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket var 23,5 procent bättre än SME-konsensus. Omsättningen och utdelning var i linje med förväntningarna.

"Det är ett
exceptionellt stark resultat. Det enda som sticker ut på den negativa sidan är de sparsmakade eller obefintliga kommentarerna om Onsolis och Edluar", säger Jesper Norberg, läkemedelsanalytiker på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Trelleborg B backade
3,2 procent till 45,20 kronor efter att resultatet justerat för jämförelsestörande poster inkommit 7 procent sämre än konsensus. Positivt var fortsatt minskad skulsättningsgrad och rörelsemarginalen inom Automotive. Bolaget räknar med att efterfrågan under det första kvartalet förväntas ligga i nivå med det fjärde kvartalet.

Nibe B klättrade
1,4 procent till 72,50 kronor. Resultatet före skatt blev 212 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Enligt SME Direkt hade analytikerna i snitt väntat sig ett resultat före skatt på 207 miljoner kronor.

Hemtex var 5,9
procent ned till 22,50 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på -44,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det förkortade räkenskapsåret maj-december 2009.

Orexo föll 7,3
procent till 36,60 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för Orexo till sälj från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 31 kronor från tidigare 46 kronor.

Terminshandeln indikerar att
New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar om 0,3-0,5 procent när handeln återupptas i eftermiddag. USA-marknaderna höll stängt på måndagen för firande av Presidents Day.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?