Stockholmsbörsen: Verkstadssektorn tynger

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på måndagen anförd av delar av verkstadssektorn, Ericsson och H&M.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,6 procent lägre till noteringen 925,5. Omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor. Handelsaktiviteten var lägre än normalt då stora delar av Asien och USA håller helgstängt.

Utvecklingen var sämre
än på de ledande europeiska börserna där FTSE 100 noterades 0,9 procent högre och DAX ökade 0,7 procent. Avvikelsen hänvisades av marknadsanalytiker till nedgångar för flera indextunga svenska bolag samt att Stockholmsbörsen tidigare klarat sig bättre i den nedgång som varit de senaste veckorna.

Volvo B tappade
1,1 procent till 60,65 kronor. Den franska tidningen La Lettre de L'Expansion har rapporterat att Renault uppges överväga att sälja hela eller delar av sitt innehav i Volvo. Tidningen tar därmed upp ett tema som det spekulerats om i omgångar. Senast i slutet av januari uppgav anonyma bankkällor att Renault redan skulle ha bestämt sig för att sälja sitt innehav.

Sandvik var 2,1
procent ned till 76,10 kronor och Atlas Copco A tappade 1,4 procent till 95,60 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för den europeiska verkstadssektorn till neutral från tidigare övervikt. Nedgraderingen hänvisas till mindre optimistiska makroekonomiska utsikter och att sektorn genomgående har utvecklats bättre än marknaden det senaste året.

Marknadens intresse riktas
nu mot eurogruppens träff klockan 17, där stödet till Grekland och hur det ska utformas i praktiken blir en viktig fråga. Financial Times skriver att både Tyskland och ECB har lagt tryck på Grekland att ytterligare stärka stabilitetsplanen genom att bland annat höja momsen och genomföra ytterligare nedskärningar i offentliga löneutgifter.

Samtidigt har oron
kring Dubai åter tilltagit sedan Zawaya Dow Jones rapporterat att Dubai World, som söker omförhandla 22 miljarder dollar i skulder, kan komma att erbjuda långivarna 60 cent per dollar efter sju år. Ett avtal kan komma att garanteras av staten men inte erbjuda räntebetalningar till långivarna.

Ericsson B tappade
1,0 procent till 71,40 kronor. Av nyheter som framkommit på World Mobile Congress i Barcelona finns bland annat att Nokia Siemens vd Rajeev Suri sagt att bolaget fick en "stor andel" av kontraktet för radioaccessutrustning till Telia Soneras lte-baserade mobilnät i Sverige och Norge.

H&M B var
0,8 procent lägre till 430 kronor. Försäljningen i jämförbara butiker ökade med 1 procent i januari medan den totala försäljningen steg med 11 procent jämfört med samma månad 2009. Enligt SME Direkt hade analytikerna räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 1 procent och att den totala försäljningen skulle vara upp med 12,8 procent.

Clas Ohlsons B
sjönk 2,8 procent till 138,75 kronor. Försäljning under januari ökade med totalt 14 procent och i lokala valutor var försäljningstillväxten 11 procent. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades 14,8 respektive 12,6 procent.

Boliden backade 0,7
procent till 87,45 kronor och utökade därmed fredagens rapportdrivna nedgång på över 8 procent. Deutsche Bank har sänkt riktkursen för Boliden till 76 kronor från tidigare 79,33 kronor och UBS har sänkt till 100 kronor från tidigare 120 kronor. Nordea har däremot höjt riktkursen för Boliden till 135 kronor från tidigare 130 kronor.

Gunnebo ökade 5,9
procent till 30,70 kronor efter en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens Industri. Många år av städning efter de otal förvärv som gjorts och en förvandling från ett bolag som ett tag förknippats med konkursrisk till att nu ha en god finansiell ställning, gör enligt tidningen, aktien köpvärd.

Cision föll 14
procent till 6 kronor. I samband med sin rapport meddelade bolaget att det avser genomföra en nyemission om cirka 253 miljoner kronor med företrädesrätt för Cisions aktieägare. Resultat efter skatt blev -29,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

Börserna i USA
håller stängt på måndagen för firande av Presidents Day.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Rätt försäkring ger ekonomisk trygghet och minskad risk till långtidssjukskrivning

En sjukförsäkring ska skydda privatekonomin om du blir sjuk en längre tid. Men minst lika viktigt är skyddet i försäkringen som kan bidra till att minska risken för en långtidssjukskrivning. Euro Accidents skydd hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta – en stor vinst för både individen, företaget och samhället. 

Om du skulle skada dig eller bli sjuk är det bra att ha en sjukförsäkring, då kan du få ut upp till 90 procent av din lön. Det minskar oron för att privatekonomin ska drabbas hårt om du blir sjukskriven under en längre tid. Resultatet är en tryggare ekonomisk situation och mindre stress. Även om en sjukförsäkring skyddar rent ekonomiskt kan en längre tids sjukskrivning få oönskade konsekvenser för hälsa, livsstil, sociala kontakter, karriärmöjligheter och inkomstutveckling. 

En modern sjukförsäkring

I dag finns det mycket kunskap som visar att det går att förhindra eller förkorta en sjukskrivning genom att agera tidigt och snabbt vid tecken på ohälsa. Några som har lång erfarenhet av det är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring. De har skapat en sjukförsäkring, PlanSjuk, som laddats med förebyggande delar för att motverka ohälsa och minska risken för en längre sjukskrivning.

– Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv; många blir långtidssjuka av stress eller andra psykosociala faktorer. Arbetsgivaren behöver då täcka upp frånvaron och betala sjukersättning för sin medarbetare. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som kan gå in redan vid de första tecknen på att en anställd inte mår bra. Det är bra för både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension på Euro Accident Livförsäkring.

Det här är skillnaden mellan en sjukförsäkring och en sjukvårdsförsäkring

Vid sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättning som kompenserar medarbetarens förlorade inkomst, ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring. Rehabiliteringsstödet kan sättas in redan när det finns tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa en medarbetare som varit sjukskriven att komma tillbaka i arbete. 

Så fungerar Euro Accidents rehabilitering

Goda chanser att hjälpa

Euro Accident har arbetat med rehabilitering i sina försäkringar sedan 2005. I dag blir åtta av tio försäkrade som kommer in i företagets rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring inte långtidsfrånvarande.

– Vi kan göra skillnad om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt. Då har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Samtalsstöd kan räcka långt

Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera telefon- eller videosamtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach, vilket ingår i försäkringen. För att använda det behövs ingen inblandning av varken chef eller Euro Accident.

– Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Fakta om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk, en helhetsförsäkring som företag tecknar för sina medarbetare:

Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach.

Chefs- och HR-stöd.

Rehabiliteringsstöd.

Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall.

Läs mer om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk!

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?