Stockholmsbörsen: Tungviktare tyngde

Stockholmsbörsen tappade mark i måndagens handel, till skillnad från de flesta andra större europeiska börser, anförd nedåt av tungviktare som Ericsson och H&M tillsammans med en svag verkstadssektor.

OMXS30 stängde 0,9 procent ned till noteringen 923,4. Omsättningen uppgick till måttliga 9,9 miljarder kronor. Kina och USA höll helgstängt.

"Sverige går sämre
än Europa och anledningen till det går att hitta i euro/sek-kursen. Många utländska investerare drar ner lite på sina investeringar i svenska bolag med tanke på den kortsiktiga negativa effekten av en starkare krona mot euron. Det ser vi i många verkstadsbolag som haft det ganska trögt de senaste dagarna," säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik backade 1,7
procent till 76:45 kronor och Atlas Copco A sjönk 1,0 procent till 96 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation för den europeiska verkstadssektorn till neutral från övervikt. Bakom sänkningen ligger mindre optimistiska makroekonomiska utsikter och att sektorn utvecklats bättre än marknaden under det senaste året.

Ericsson B sjönk
1,3 procent, till 71:25 kronor. Av nyheterna som kommit från World Mobile Congress i Barcelona kan noteras att Nokia Siemens vd sagt att bolaget fick en "stor andel" av kontraktet för radioaccessutrustning till Teliasoneras lte-baserade mobilnät i Sverige och Norge.

Bank of America/Merrill
Lynch har därutöver lagt till Ericsson på sin så kallade "technology least preferred"-lista efter att aktien haft en bra utveckling sedan årsskiftet. Banken fruktar även att den pågående kongressen i Barcelona kan användas av kinesiska konkurrenter för att annonsera fler affärer med europeiska operatörer.

H&M B handlades
ned 1,6 procent till 426:50 kronor. Försäljningen i jämförbara butiker ökade med 1 procent i januari, medan den totala försäljning steg 11 procent jämfört med samma månad ifjol. Den jämförbara försäljningen var i linje med förväntningarna enligt SME Direkt, medan HM:s totala försäljning understeg förväntade 12,8 procent.

Clas Ohlson B
sjönk 3,0 procent till 138:50 kronor. Försäljningen under januari ökade med totalt 14 procent och i lokala valutor var tillväxten 11 procent. Enligt SME Direkts väntades 14,8 respektive 12,6 procent.

Bland storbankerna steg
Handelsbanken 0,7 procent, till 188 kronor. Även Nordea och Swedbank höll sig på plus, medan SEB tappade 0,2 procent till 41:40 kronor.

Boliden tappade 2,4
procent till 86 kronor och utökade fredagens rapportdrivna nedgång på över 8 procent. Deutsche Bank och UBS har sänkt riktkurserna för aktien, till 76 respektive 100 kronor, medan Nordea höjt sin riktkurs för Boliden till 135 kronor.

Cision föll 15,7
procent till 5:90 kronor efter det att bolaget i samband med sin rapport meddelat att det avser att genomföra en nyemission om cirka 253 miljoner kronor med företrädesrätt för aktieägarna. Resultatet efter skatt blev - 29,6 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?