Räntor & valutor: Kronan stärks

Europeiska marknadsräntor sjönk marginellt i fredagens inledande handel inför en dag med mycket konjunkturstatistik. Dagen inleddes med svaghetstecken från Tyskland som initialt pressade ned räntorna, men det mesta av nedgången gröptes snabbt ur.

Reaktionerna på EU-ledarnas uttalande om stöd och solidaritet med Grekland togs emot försiktigt positivt av finansmarknaderna, men osäkerheten kvarstår. Uppmärksamheten riktas nu mot EU:s finansministermöte den 15-16 februari för klarare besked.

Svenska statsobligationsräntor öppnade
fredagens handel med fortsatta uppgångar i kortare löptider, samtidigt som den svenska kronan handlades klart starkare mot andra valutor efter fortsatta uppgångar under nattens handel.

Riksbankens överraskande besked
om tidigare räntehöjningar på torsdagen har pressat ned EUR/SEK-kursen till ett nytt område, och analytikerna på 4Cast ser utrymme för fortsatt kronförstärkning.

"Priserna rasar som
en fallande kniv efter att brutit igenom det starka stödområdet vid 10,03 och den nuvarande impulsiva nedåtrörelsen har potential att gå vidare till lägre och starkare stöd vid 9,81", skrev 4Cast i ett morgonbrev.

Vice riksbankschefen Lars
EO Svensson höll tal i Bombay på fredagsmorgonen, under rubriken "Inflations targeting after the financial crisis". Han upprepade tidigare uttalanden om att det inte var en lätt penningpolitik som orsakade krisen, den berodde främst på brister i reglering och tillsyn.

Erfarenheterna av krisen
ändrar inte Lars EO Svenssons inställning om att en rätt tillämpad flexibel inflationsmålspolitik är det bästa sättet att bedriva penningpolitik.

Enligt IMF:s chefekonom
Oliver Blanchard kan dock centralbankerna behöva sikta mot en högre inflation än idag för att ge utrymme för större räntelättnader vid potentiella chocker.

I en rapport
som chefekonomen författat tillsammans med ytterligare två IMF-ekonomer förordas att inflationsmålen höjs till 4 procent i stället för de 2 procent som de flesta centralbanker nu siktar mot.

Med en inflationstakt
på 4 procent menar Oliver Blanchard att den korta räntan i "lugna" ekonomier troligen skulle ligga på nivåer runt 6-7 procent. Det skulle ge centralbankerna bättre utrymme att sänka räntan innan nivån hamnar nära noll, där ytterligare sänkningar blir omöjliga.

"Nu inser vi
att om vi hade några hundra punkter (procentenheter) ytterligare att förlita oss på, då skulle det ha hjälpt" till att bekämpa recessionen. "Så det skulle bara en bra start med högre nominella räntor. Enda sättet att nå dit är högre inflation", sade chefekonomen till Wall Street Journal.

Nu på förmiddagen,
klockan 9.30, riktas uppmärksamheten om SCB:s tjänstepriseindex för det fjärde kvartalet.

Inkommande statistik från
euroområdet på fredagsmorgonen visar att tysk BNP var oförändrad under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet. Det var en svagare utveckling än de +0,2 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät, men ändå någorlunda i linje med vad som antyddes från snabberäkningen av BNP-statistiken för helåret 2009, den 15 januari, som visade att Tysklands BNP sjönk 5,0 procent i fjol.

Statistiken visar därmed
en markant nedväxling i den tyska ekonomin fjärde kvartalet, efter +0,7 procent under det tredje kvartalet. Statistikkontoret särredovisar inte de underliggande delarna i detta skede men uppger att utrikeshandeln bidrog positivt medan privatkonsumtionen och investeringarna bidrog negativt. Givet flera signaler om att BNP-tillväxten i Tyskland kan bli svag även under det första kvartalet flaggar analytiker för förnyade farhågor om en "double-dip".

Euron försvagades mot
dollarn efter den tyska BNP- besvikelsen

I Frankrike steg
preliminärt BNP 0,6 procent under tredje kvartalet, väntat +0,5 procent. Finansminister Christine Lagarde läckte uppgifterna i en radiointervju strax före den officiella statistiken, och bekräftade samtidigt regeringens prognos om att Frankrikes BNP kommer att stiga 1,4 procent 2010.

Fler euroländer rapporterar
preliminär BNP-statistik på förmiddagen, och klockan 11.00 publicerar Eurostat en snabberäknad sammanställning över utvecklingen i hela euroområdet. Här väntar analytiker +0,3 procent jämfört med tredje kvartalet och -1,9 procent jämfört med fjärde kvartalet 2008.

Eurostat bjuder också
på industriproduktionsstatistik för december, som väntas ha stigit 0,1 procent jämfört med i november.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder
på detaljhandelsstatistik för januari, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 0,3 procent jämfört med i december, och med 0,5 procent exklusive bilar.

RDQ Economics tror
på en något bättre utveckling med hänvisning till solida rapporter från detaljhandelskedjorna och förväntningar om en prisrelaterad ökning i försäljningen vid bensinstationerna. De påminner om att utfallet för december var något av en besvikelse, men statistikserien revideras frekvent, och dessutom har trenden de senaste åren varit att en större del av "julhandeln" sker i januari när folk löser in presentkort som de fått som gåvor.

Michiganindex, klockan 15.55,
väntas ha stigit till 75,0 i början av februari, från 74,4 i januari, och lagren av osålda varor, klockan 16.00, väntas ha stigit 0,2 procent i december jämfört med i november.

Klockan 17.00 publiceras
vidare veckostatistiken över oljelagren i USA, som egentligen skulle ha publicerats i onsdags.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?