Stockholmsbörsen: Telia lyfter på stark börs

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen sedan förhoppningar om ett räddningspaket för Grekland, lägre inflation än väntat i Kina och stark arbetsmarknadsstatistik från Australien bidragit till allmänt högre riskaptit.

Klockan 10.00 var OMXS30 1,2 procent högre till noteringen 947,9. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor.

Telia Sonera steg 2,1
procent till 51:25 kronor efter att ha redovisat ett underliggande ebitda-resultat före engångsposter om 9,0 miljarder kronor för det fjärde kvartalet. Analytikernas förväntningar låg på 8,7 miljarder kronor. Omsättningen var dock något under konsensus. Telia Sonera reviderar sin utdelningspolicy och säger nu att ordinarie utdelning ska vara minst 50 procent av årets resultat mot tidigare 40 procent.

ABB var 2,3
procent högre till 131:90 kronor efter att Deutsche Bank höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll med upprepad riktkurs om 22 schweizerfranc, motsvarande 150 kronor. Deutsche Bank anser att det blivit attraktivt att gå in i aktien efter sex månaders eftersläpning i kursutvecklingen.

SEB A steg
2,2 procent till 42:60 kronor och Nordea ökade 2,0 procent till 69:15 kronor. Därmed återhämtade sig aktierna efter att ha tappat 4,4 respektive 2,1 procent under onsdagen efter sina rapporter. Swedbank A klättrade 1,3 procent till 65:30 kronor.

Riksbanken beslutade som
väntat att lämna reporäntan oförändrad på 0,25 procent men konstaterade samtidigt att penningpolitiken kan behöva anpassas till mer normala förhållanden något tidigare än vad som antogs i december.

Svenska marknadsräntor steg
och kronan stärktes efter beskedet.

Fortfarande finns ingen
riktig klarhet i vad EU egentligen kommer att komma fram till när det gäller Grekland vid EU-toppmötet senare under torsdagen, men det spekuleras i att det kommer att bli någon form av räddningsauktion. Mötet är försenat ett par timmar på grund av vädret. En pressträff var ursprungligen inplanerad till klockan 16.45, men den kan nu komma att flyttas fram.

New Wave B
ökade 3,0 procent till 31:20 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 61,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för en reavinst var det 11 procent över konsensus. Omsättningen var lägre än väntat medan utdelningen något bättre.

Betsson B tappade
1,4 procent till 126:75 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 94,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var 9 procent sämre än väntade 104 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Styrelsen föreslår en utdelning om 9:00 kronor per aktie, inkluderat 3:25 kronor i en extra överföring, väntat var 6:14 kronor.

Gunnebo avancerade 5,8
procent till 31 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter finansnetto inklusive engångsposter på -154 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Justerat för engångsposter blev resultatet 10 procent bättre än SME:s konsensus. Nettoomsättningen var i linje med konsensus.

Elekta B var
3,5 procent upp till 190:50 kronor. Morgan Stanley har inlett bevakning av Elekta med rekommendationen övervikt och riktkursen 200 kronor. Investmentbankens hälsovårdsteam bedömer att Elekta är det snabbast växande bolaget i bankens bevakningsportfölj.

Börserna i New
York stängde något lägre under onsdagens handelssession sedan spekulation kring ett räddningspaket för Grekland vägt mot att Ben Bernanke i ett förskrivet tal uttryckt att Fed kan behöva överväga att höja diskontoräntan inom en inte allt för avlägsen framtid. Dow Jones slutade 0,2 procent ned, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning.

De asiatiska börserna
hade övervägande uppgångar under torsdagen sedan kinesisk statistik visat på hög nyutlåning och stigande fastighetspriser samtidigt som inflationen sjönk. Dessutom kom stöd från stark arbetsmarknadsstatistik från Australien och spekulationerna om räddningspaket för Grekland. Hang Seng Index ökade 1,9 procent. Tokyobörsen höll helgstängt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?