Stockholmsbörsen: Kurserna vände upp mot slutet

sent som en halvtimme före stängning på torsdagen såg Stockholmsbörsen ut att stänga på minus, men index gjorde en helomvändning i sluthandeln och stängde med ett tydligt plus. Ett lättat säljtryck på börserna i Europa, tillsammans med uppgångar på de amerikanska börserna gjorde att köparna kom tillbaka. Enskilda aktier som SEB och rapporterande MTG gav börsen mest stöd, tillsammans med styrka i råvarusektorn.

Torsdagens handel blev slagig och präglades av Grekland-oro, en rad bokslutsrapporter och inte minst Riksbankens överraskande besked om en möjlig räntehöjning redan i sommar.

OMXS30-index stängde på
943,7, en uppgång med 0,7 procent. Även i Europa repade sig börsklimatet något mot slutet, men Stockholm gick betydligt bättre än den allmänna börstrenden.

Grekland fortsatte på
torsdagen att stå i fokus, tillsammans med det EU-toppmöte där landets skuldproblematik diskuterades. Bland de sista buden på nyhetsskärmarna vid stängningen i Stockholm var att EU diskuterar en lånefacilitet till Grekland, samt att EU-tungviktarna Angela Merkel och Nicholas Sarkozy är "helt överrens om att hjälpa" landet.

Torsdagen bjöd på
ett flertal rapporter, med tungviktaren Telia Sonera som höjdpunkt. Aktien steg först sedan det underliggande ebitda-resultat för det fjärde kvartalet på 9 miljarder kronor överstigit förväntningarna.

Dessutom fick aktien
stöd av nyheten om en utdelning. Sammantaget delas ut 10 miljarder kronor till aktieägarna, i första hand den svenska staten som är majoritetsägare med över 37 procent av bolaget.

I takt med
att börstendensen försvagades tappade även Telia Sonera och aktien slutade i linje med börsen, 0,6 procent högre på 50:50 kronor.

Bankerna hörde till
den mest handlade sektorn i spåren av att lejonparten av storbankerna rapporterat under veckan. SEB gick starkast inom sektorn på torsdagen och slutade dryga 2 procent högre på 42:70 kronor.

MTG fanns bland
vinnarna bland tungviktarbolagen, trots en förlust på 2,7 miljarder kronor i det fjärde kvartalet. Utfallet blev dock bättre än analytikerkåren hade räknat med. Slutkursen blev 3 procent högre på 368:90 kronor.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik
hörde också till dagens vinnare bland tyngre bolags sedan aktien tagits med i indexen, MSCI World Index och Global Value/Growth. Slutkursen för aktien blev dryga 4 procent högre till 114:50 kronor.

JM signalerade i
sitt bokslut att efterfrågan blir kontinuerligt bättre. JM sålde 980 bostäder under det fjärde kvartalet, väsentligt högre än de 270 bostäder som såldes motsvarande period 2009. Aktien var upp nära 6 procent till 117:00 kronor.

"Resultatet är väsentligt
bättre än förväntat och det är bättre marginaler i framför allt Stockholm och resten av Sverige, medan utland och produktion var i linje med mina förväntningar", hette det i en kommentar från en analytiker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?