Stockholmsbörsen: Rapporter tynger

Efter en initial uppgång i spåren av att oron kring Grekland dämpats vände Stockholmsbörsen ned i den inledande handeln på onsdagen sedan rapporter från Nordea, SEB och SSAB fått ett negativt mottagande.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 940,5. Omsättningen uppgick till 3,6 miljarder kronor.

Nordea tappade 3,5
procent till 65,85 kronor efter att bolaget redovisat ett rörelseresultat på 592 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Det var 7 procent sämre än de 639 miljoner euro analytikerna räknat med enligt SME Direkt, men 3 procent bättre om resultatet justeras för en oväntad omstruktureringspost som inte ingick i SME- sammanställningen. Intäkterna och räntenetto var något under förväntat medan kreditförluster och utdelning var bättre.

SEB A backade
4,5 procent till 41,64 kronor efter att ha presenterat sin rapport. Räntenettot blev 3.697 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, att jämföra med förväntade 4.317 miljoner kronor. Kreditförlusterna var lägre än väntat och väntas minska under 2010. SEB föreslog oväntat en utdelning om 1,00 krona per aktie, förväntningarna låg där på 0,03 kronor per aktie enligt SME Direkt.

Rörelseresultatet blev 564
miljoner kronor men påverkades av flera engångsposter. Justerat för dessa var resultatet dock över de förväntningar som funnits på marknaden.

SSAB A steg
initialt men vände ned och var 1,8 procent lägre till 116,90 kronor. Resultat före skatt blev 348 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, positivt påverkat av knappt 200 miljoner kronor från poster av engångskaraktär. Analytikerna hade förväntat sig ett resultat om -186 miljoner kronor.

Försäljningen var lägre
än väntat. Bolaget räknar med att efterfrågan ökar något under första kvartalet 2010 men att priserna blir lägre än under fjärde kvartalet.

Eniro föll 21
procent efter att bolaget i samband med sin rapport reviderat de långsiktiga målen, som är satta på 3 till 5 års sikt.

Tricorona steg 6,9
procent till 49,50 kronor efter att Opcon lagt ett bud på bolaget. Budet är 1 nyemitterad Opconaktie för 6,5 Tricoronaaktier. Budet motsvarar en premie om 21,9 procent. Opcon tappade 1,0 procent till 48,50 kronor.

I övriga Europa
steg börserna sedan oron kring Grekland dämpats. Michael Meister, talesman i finansiella frågor för det största tyska regeringspartiet, CDU, sa i en telefonintervju med Bloomberg News sagt att Tyskland överväger att ge stöd till Grekland och att den tyska finansministern Wolfgang Schäuble kommer att informera beslutsfattare om eventuella steg under onsdagen.

Han sa att
Tyskland diskuterar med andra länder inom euroområdet hur stödet skulle utformas, och att det kan komma från Tyskland alternativt en grupp av euroländer. Flera andra medier, bland andra Financial Times och Wall Street Journal, hänvisade till anonyma källor med samma budskap.

Förhoppningarna om en
räddningsaktion för Grekland drev upp börserna i New York på tisdagskvällen. Dow Jones slutade 1,5 procent högre och stängde därmed åter över 10.000-nivån. Det var också en klar förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,8 procent. S&P 500 steg 1,3 procent och Nasdaq Composite adderade 1,2 procent.

Uppgångarna fortsatte även
på de asiatiska börserna under natten även om rörelserna där var något mer dämpade. Japans Nikkei 225 steg 0,3 procent, Hongkongs Hang Seng Index ökade 0,8 procent och Kinas Shanghai Composite avancerade 1,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?