Räntor & valutor: Räntorna kraftigt upp

Europaräntorna stiger kraftigt under onsdagens inledande handel, efter att fortsatt ökade förväntningar om stimulanser till krisdrabbade Grekland förbättrat risksentimentet.

Den svenska tioåriga benchmarkräntan är strax efter öppning upp 7 punkter till 3,23 procent sedan tisdagens svenska stängning medan den tyska tioårsräntan har stigit 7 punkter till 3,31 procent.

På tisdagskvällen sade
Michael Meister, talesman i finansiella frågor för det största tyska regeringspartiet, CDU, i en telefonintervju med Bloomberg News att Tyskland överväger att ge stöd till Grekland och att den tyska finansministern Wolfgang Schäuble kommer att informera beslutsfattare om eventuella steg under onsdagen.

"Vi överväger stöd.
Om Grekland får hjälp kommer det endast att ske under strikta förutsättningar och om den grekiska regeringen genomför omfattande reformer", sade han.

Han sade att
Tyskland diskuterar med andra länder inom euroområdet hur stödet skulle utformas, och att det kan komma från Tyskland alternativt en grupp av euroländer.

Flera andra medier,
bland andra Financial Times och Wall Street Journal, hänvisade till anonyma källor med samma budskap.

"Förhoppningarna växer om
att ett stöd - i åtminstone allmänna termer kan tillkännages redan vid torsdagens EU- toppmöte. Rimligen kommer detta i så fall att villkoras med tydliga motåtgärder", skriver SEB i ett morgonbrev.

David Mackey på
JP Morgan tror att det är för tidigt att leta efter sådana stödåtgärder.

"Pressen på de
finansiella marknaderna är fortfarande relativt begränsad, och knappt några av budgetplanerna har röstats igenom av parlamentet, ännu mindre är de fullt ut implementerade. Att intervenera för tidigt skulle riskera att den finanspolitiska disciplinen inte återställs inom ett rimligt tidsperspektiv", skriver JP Morgan i en kommentar.

I Japan inkom
överraskande bra maskinorderstatistik för december. Orderingången på maskiner steg med 20,1 procent under månaden jämfört föregående månad, och sjönk med 1,5 procent jämfört med samma månad 2008. Förväntningarna låg på en uppgång med 8,1 procent jämfört med november och en nedgång med 10,8 procent på årsbasis, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

På valutamarknaden noteras
euron på 1:377 mot dollarn, i princip oförändrad sedan tisdagens svenska stängning.

Samtidigt har kronan
stärkts med 3 öre mot dollarn, till 7:34. Kronan har även stärkts mot euron med 3 öre, till 10:10.

I Sverige presenterar
SCB klockan 9.30 statistik över industriproduktionen i december. I november ökade industriproduktionen med 0,2 procent jämfört med oktober, men sjönk med 12,6 procent jämfört med samma månad 2008.

Vid samma tid
presenteras även industriordern för motsvarande månad. För november noterade industrins totala orderingång en ökning med 2,1 procent jämfört med oktober, samtidigt som den steg med 1,5 procent jämfört med november 2008.

"Produktionsutfallen för fjärde
kvartalet har hittills överraskat på nedsidan. Om något bidrar det till att förväntningarna är lågt ställda inför industriproduktionen i december. En mer tydlig återhämtning är dock på gång. Orderläget har förbättrats och produktionsplanerna enligt KI:s barometer är mycket optimistiska", skriver Nordea i sitt morgonbrev.

Danske bank tror
att oavsett hur utfallet i industriproduktionen ter sig finns det sannolikhet för svag BNP-statistik för det fjärde kvartalet.

"Industriproduktionen var klen
både i oktober och november, handelsbalansen har rent av varit dålig i under hela fjärde kvartalet och till och med detaljhandeln som annars gått bra nådde inte förväntningarna i december. Även om produktionssiffrorna i december skulle rekylera uppåt finns därför en risk för en svag BNP-siffra för det fjärde kvartalet och därmed en tuff startpunkt för ekonomin under 2010", skriver Danske Bank.

Från SCB presenteras
slutligen ett aktivitetsindex.

I övrigt står
arbetsförmedlingens månadsrapport över arbetslösheten på den svenska dagordningen.

Industriproduktionsdata publiceras också
i Frankrike och Storbritannien. I det sistnämnda väntas produktionen ha stigit med 0,2 procent i december jämfört med november, samtidigt som den väntas ha sjunkit med 4,1 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News analytikerenkät. I Frankrike är motsvarande siffror en uppgång med 0,5 procent respektive en nedgång med 1,6 procent.

I Storbritannien kommer
vidare Bank of England publicera sin kvartalsvisa inflationsrapport med tal över inflationsförväntningarna.

I USA är
agendan relativt tunn, med handelsbalansen i december som den enda schemalagda händelsen, utöver ett anförande från Fed-chefen i Philadelphia. Handelsbalansen väntas uppgå till -35,8 miljarder dollar i december, vilket skulle vara 800 miljoner dollar mindre än vad den var i november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PensureAnnons

Befria dina anställdas pensioner från alltför höga försäkrings- och fondavgifter

Arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal bör ställa krav på transparens kring ersättningar till försäkringsförmedlare och att förhandla ner avgifterna för de anställdas tjänstepension. Det är extra viktigt då avgifterna belastar de anställdas pensionskapital och en rätt upphandlad lösning kan ge de anställda mer än 30 procent i högre pension.

Prissättningen på den svenska pensionsmarknaden grundar sig på låg konkurrens mellan få aktörer, och försäkringsförmedlare som för det mesta får sin ersättning i form av provisioner från försäkringsbolag, utan att kunderna som i slutänden betalar dem förstår konsekvensen. För arbetsgivare med kollektivavtal har centrala upphandlingar genomförts där man pressat branschen till lägre avgifter och bättre villkor. Någon motsvarighet har inte funnits för företag utan kollektivavtal. Här har det varit upp ditt varje företag att förhandla sina egna villkor. Det är här Pensures tjänst kommer in i bilden. Man har utvecklat en digital plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställas tjänstepensioner och få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

– Jag har jobbat i pensionsbranschen i över 30 år och det som drev mig när vi startade Pensure vara att säkerställa att även anställda på företag utan kollektivavtal ska ha tillgång till prispressade pensionslösningar som inte riskeras att ätas upp av höga fond- och försäkringsavgifter. Istället för att de anställda ska göda branschen får de nu istället högre pension, säger Mikael Claesson, VD/Grundare av Pensure.

En modern SaaS-tjänst med helt digitala processer 

Pensures digitala tjänstepensionsplattform effektiviserar företagens administration, då all pappershantering är avskaffad och alla förändringar signeras via BankId. Dessutom får de anställda tillgång till en digital rådgivningstjänst för att optimera tjänstepensionen utifrån individuella förutsättningar och behov. 

– Det är enkelt och tydligt. Det var framför allt det som gjorde att vi valde Pensure, men att våra anställda slipper dolda avgifter genom den här lösningen är en stor bonus, säger Fredrik Cederborgs på konsultbolaget TechFactory, som valde att byta till Pensure för sina anställdas tjänstepensioner.

Dolda avgifter ger mindre pension till de anställda

När Pensure intervjuat personer om tjänstepensioner så är det väldigt många som inte känner till att det finns avgifter som belastar pensionerna. Det finns oftast två olika typer av avgifter på en tjänstepension. Dels en försäkringsavgift som ofta ligger på mellan 0,5 – 0,7 procent av den anställdes pensionskapital. Dels en avgift för underliggande kapitalförvaltningen. När det gäller fondförsäkring varierar dessa fondavgifter mellan 0,2 – 2,25 procent av kapitalet. Hos Pensure betalar den anställde inte några försäkringsavgifter och, via Pensures upphandling, har man även rabatter på fondavgifterna. 

– Om man jämför de villkor som vi har förhandlat fram med försäkringsbolagen ordinarie avgifter så ger vi i många fall de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension. Vi tycker att det är de anställda som leva på sin pension och inte försäkringsförmedlaren, säger Mikael Claesson.

Om oss

Pensure har utvecklat en digital SaaS plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställdas tjänstepension få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 % högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

 

Mer från Pensure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pensure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?