Spretigt på Europas börser

De ledande europeiska har inlett måndagen oregelbundet och de största indexen pekar åt olika håll.

Oväntat starka inköpschefsindex från flera europeiska länder ställs mot en allmän oro och skeptisism kring återhämtningen i den globala ekonomin.

Bland de starkaste
makrosiffrorna syntes Storbritanniens inköpschefsindex som uppgick till 56,7 i januari jämfört med 54,6 under månaden innan. Det var den högsta nivån på 15 år och betydligt bättre än de 54,0 som analytikerna räknat med.

"Den överraskande positiva
PMI-siffran (inköpschefsindex) visar att den ekonomiska återhämtningen fortsätter att stärkas och ger uppmuntrande signaler om tillväxten i det första kvartalet 2010", kommenterade en analytiker från Calyon.

Bland vinnarna fanns
gruvbolag och ståltillverkare. Inom gruvsektorn steg Xstrata 1,2 procent, medan Antofagasta och Rio Tinto ökade 0,9 respektive 0,7 procent. Inom stålsektorn avancerade Salzgitter 0,8 procent medan Thyssenkrupp klättrade 0,6 procent.

De asiatiska börserna
visade en blandad utveckling på den nya veckans, och månadens, första handelsdag. Kina-börserna gick ned medan det ledande japanska Nikkei 225 index ökade något.

Vid lunchtid indikerade
de amerikanska terminerna att Wall Street kommer öppna dagen med stigande kurser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?