Annons

USA-börser: Slutspurt gav uppgångar

De amerikanska börserna noterade svaga uppgångar på onsdagen. En liten spurt förde samtliga index över nollan efter att handeln pendlat runt nollstrecket.

Tisdagens skatteuppgörelse i USA gav visst stöd medan spekulationer om att Kina kan komma att höja räntan under helgen tyngde.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 11.372. S&P 500 steg 0,4 procent till 1.228 medan Nasdaq Composite gick upp med 0,4 procent till 2.609.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,1 miljarder aktier, medan den var 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

"Det är en blandad bild. Skatteuppgörelsen var goda nyheter. Men folk är även oroade för åtstramningar i Kina", sa Cliff Remilly, förvaltare på Thornburg, till Bloomberg News.

Inom Dow Jones gick bankerna starkast. Bank of America steg 3,7 procent medan JP Morgan gick upp 2,6 procent.

Home Depot höjde sin prognos för 2010 och spår nu en vinst på 1,97 dollar per aktie. Tidigare prognos var en vinst per aktie på 1,94 dollar medan prognosgenomsnittet låg på 1,95 dollar, enligt Bloomberg News. Aktien var upp 1,4 procent.

McDonalds sjönk däremot med 2,0 procent. Bolagets globala försäljning i jämförbara restauranger steg med 4,8 procent i november, jämfört med en väntad ökning på 5,4 procent, enligt Bloomberg News.

Teknologi tillhörde också vinnarna. Intel klättrade 1,1 procent. Bolagets vd Paul Ottelini sa att bolaget siktar på större försäljning till mobiltelefonsmarknaden och att aktieåterköp återupptagits under tredje kvartalet.

Apple ökade 0,9 procent till 319 dollar. Stifel Nicolaus höjt riktkursen till 390 dollar från tidigare 360 dollar.

Texas Instruments var upp 1,0 procent. Bolaget spådde efter tisdagens stängning att vinsten för det fjärde kvartalet blir mellan 0,61-0,65 dollar per aktie. Den tidigare vinstprognosen var på 0,59-0,67 dollar per aktie. Analytikernas prognosgenomsnitt låg på 0,63 dollar per aktien, enligt Bloomberg News.

American International Group meddelade att det planerar en rekapitalisering av bolaget, vilket inkluderar en återbetalning av en kreditfacilitet på 20 miljarder dollar till Federal Reserve i New York. Aktien handelsstoppades strax efter 21.30 då den var ned 3,9 procent.

Ingen statistik rapporterade på onsdagen.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 11 punkter till 3,24 procent.

Ericsson noterades 12 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AcarixAnnons

Acarix vill revolutionera vårdkedjan för hjärt- och kärlsjukdomar

Med fokus på världens vanligaste dödsorsak har medtech-bolaget Acarix utvecklat en innovation som spås spela stor roll för framtidens diagnostik. Nu accelererar företaget sin kommersiella resa framåt. Med en lyckad företrädesemission i ryggen kan Acarix springa längre och nå den globala marknaden.

Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag de vanligaste dödsorsakerna i världen och bara i Sverige är två miljoner drabbade. Men faktum är att bara drygt tio procent av de som söker vård för bröstsmärtor faktiskt har hjärtproblematik kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar. I många fall rör det sig om symptom för andra bakomliggande problem eller sjukdomstillstånd.

Utredningar gällande bröstsmärtor tar både tid och är resurskrävande, vilket resulterar i långa väntetider. Med den här problematiken som bakgrund startades medtech-bolaget Acarix. De har utvecklat en innovativ handhållen enhet, CADScor®System, som snabbt kan hjälpa till att utesluta kranskärlssjukdom tidigt i vårdkedjan. 

– Grundtanken är att CADScor®System ska hjälpa läkare att hänvisa patienter till rätt vårdinstans, så att de som har reella hjärtproblem kopplat till kranskärlssjukdomar kan komma åt den avancerade vården snabbare, säger Per Persson, vd för Acarix. 

Accelererande kommersiell fas

CADScor®System är ett icke-invasivt och strålningsfritt diagnostiskt hjälpmedel som säljs tillsammans med engångsplåster, vilka på sikt förväntas generera majoriteten av Acarix intäkter. 

Acarix har nyligen gått in i en accelererande kommersiell fas för att etablera sin innovation globalt. Under sommaren togs ett beslut om att dra nytta av det vakuum som bildats inom medtech-branschen i samband med coronapandemin, och bolaget öppnade upp för en företrädesemission som innebär en ekonomisk boost på runt 48 miljoner kronor. 

– Det har varit ett väldigt stort intresse kring vår aktie, nyemissionen övertecknades med 23 procent. Detta försätter oss i en väldigt gynnsam position där vi kan fokusera helt på vår kommersiella resa i 18 månader framåt, säger Per Persson. 

Aktiv dialog med globala beslutsorgan

Acarix kommer nu fortsätta bygga mer evidens kring CADScor®System. Bolaget har två pågående kliniska studier och en tredje håller på att startas upp. 

Parallellt jobbar Acarix också intensivt med etablering av innovationen i Tyskland, Storbritannien och USA som ska komplettera bolagets närvaro i de nordiska länderna. Här handlar det om att bli inkluderad och rekommenderad i myndigheternas riktlinjer för att nå hela vägen in i vårdapparaterna.

– Den tyska marknaden är en av världens största medicintekniska marknader och är en mycket viktig referens för kommande satsningar, så den är vårt fokus. Vi jobbar just nu aktivt med tyska gemensamma federala kommittén, G-BA, om en framtida subventionering för CADScor®System i Tyskland. Detta innebär att staten går in och öronmärker pengar för att etablera vår diagnostiska metodik inom vården, säger Per Persson. 

Siktet inställt på USA

För att även nå den viktiga amerikanska marknaden lämnade Acarix in en ansökan om godkännande till FDA, USA:s läkemedelsmyndighet, i slutet av 2019. Just nu pågår en aktiv dialog med myndigheten och processen mot ett godkännande utvecklas fortlöpande.

Parallellt med den globala expansionen fortsätter också kontinuerlig vidareutveckling av produkten. I takt med att hjärt- och kärlsjukdomar växer som ett allvarligt hälsoproblem i världen, förstärks också CADScor®Systems roll som en viktig pusselbit för att effektivisera vårdkedjan i grunden.

Fakta om Acarix

Acarix är ett svenskt medicintekniskt bolag som utvecklar och kommersialiserar diagnostiska test för hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget grundades 2009 som en avknoppning från Coloplast. Huvudkontoret ligger i Malmö. Kontakt: info@acarix.com

Läs mer om Acarix innovation här

 

Mer från Acarix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acarix och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?