1515

Råvaror: Ädelmetaller faller

Råvarumarknaderna utvecklades oregelbundet på onsdagen.

Handeln i råolja var mycket slagig medan basmetallerna visade uppgångar på kvällen. Ädelmetallerna sjönk sedan dollarn fortsatt konsoliderat den senaste tidens förstärkning.

Råoljehandeln präglades på eftermiddagen av veckans lagerrapport från USA. Rapporten visade stigande bränslelager, vilket fick oljan att tillfälligt dyka. Priserna återhämtade sig dock relativt omgående.

På råoljemarknaden var WTI-oljan ned 0,47 dollar till 88,22 dollar per fat. Brent sjönk 0,36 dollar till 91,01 dollar per fat.

"Ökningen av lagren av bensin och destillat visar att det inte finns några problem med utbud utan att det är efterfrågan som inte är stark", sa Rick Mueller, oljemarknadschef på Energy Security Analysis, till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 3,8 miljoner fat under förra veckan, enligt USA:s energidepartement, DOE.

Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,4 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en minskning i lagren av råolja med 7,3 miljoner fat.

Importen av råolja ökade med 0,61 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 3,8 miljoner fat. Här väntades lagren vara sjunka med 0,3 miljoner. Importen ökade med 0,17 miljoner fat per dag.

Lagren av destillat steg med 2,2 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 0,9 miljoner fat. Importen steg med 0,14 miljoner fat per dag.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade 4,9 procentenheter till 87,5 procent. Analytikerna räknade med en ökning om 1,00 procentenheter.

Importen av oljeprodukter steg 0,50 miljoner fat per dag.

På torsdag publicerar både Opec och internationella energimyndigheten, IEA, sina månadsrapporter med uppdaterade prognoser.

Basmetallerna på London Metal Exchange återhämtade sig på eftermiddagen och visade uppgångar med undantag av zink.

Kopparns tremånaderstermin 103 dollar till 8.983 dollar per ton.

Oro om nya åtstramningar, i form av räntehöjningar, från Kina var en bidragande orsak till de tidigare nedgångarna. Kinas statistikmyndighet meddelade på onsdagsmorgonen att den kommer att tidigarelägga publiceringen av novemberutfallet för bland annat KPI, detaljhandel och industriproduktion, till lördagen den 11 december från tidigare annonserade måndagen den 13 december. Inflationstakten väntas uppgå till 4,7 procent.

Bland övriga metaller var zinken ned 8 dollar till 2.297 dollar per ton medan nickel steg 24 dollar till 24.119 dollar per ton. Aluminium var upp 59 dollar till 2.364 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden noterades fortsatta nedgångar i guldpriset samtidigt som silvret också sjunkit under nollstrecket.

"Guldhandeln domineras av kortsiktiga handlare för närvarande. De stora aktörerna har tagit hem vinster efter rekordnoteringar och dollarn har stabiliserats så de kortsiktiga handlarna säljer guld och råvaror", sa Frank Lesh, handlare på Futurepath Trading, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld var ned 20,10 dollar till 1.381,95 dollar per uns medan silver visade en nedgång på 0,268 dollar till 28,405 dollar per uns.

Noteringar cirka klockan 18:40
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0,47 USD 88,22
Brent, första termin -0,36 USD 91,03

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar +103 USD 8.983
Zink -8 USD 2.297
Aluminium +59 USD 2.364
Nickel +24 USD 24.119
Bly +25 USD 2.425
Tenn +425 USD 25.625

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -20,10 USD 1.381,95
Silver -0,268 USD 28,405

 


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?