Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europeiska marknadsräntor pekade fortsatt uppåt under onsdagsförmiddagens handel, efter ett att ha följt USA-räntorna uppåt på morgonen. Svenska räntor steg ytterligare något jämfört med i öppningshandeln.

Strax före lunch var räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen upp 6 punkter till 3,20 procent, medan den tyska tioårsräntan var upp 7 punkter till 3,00 procent, från tisdagens svenska stängning.

På den inhemska agendan fanns på morgonen TNS Prosperas enkät som visade en förväntad inflation på 1,9 procent om ett år, 2,2 procent om två år och 2,2 procent om fem år. Därmed har inflationsförväntningarna höjts på ett och två års sikt från i september, men det är ändå klart under den senaste KI-barometern, där hushållens förväntade inflationstakt på ett års sikt steg till 3,2 procent från 2,4 procent i föregående mätning.

Penningmarknadens aktörer spår att reporäntan ligger på 1,9 procent på ett års sikt och 2,5 procent på två års sikt. Vad gäller förväntningarna om löneökningar har dessa dragits upp på ett års sikt, men är stabila på längre sikt.

Swedbanks ekonomer konstaterar att nivån på inflationsförväntningarna inte på något sätt är alarmerande, men att riktningen ändå är tydligt uppåtriktad.

"Med hänsyn till att hushållens förväntningar enligt KI:s undersökning förra veckan steg till 3,2 procent på ett års sikt, en nivå som inte noterats sedan KPI toppade ur på 4,4 procent i mitten av 2008 och innan dess på tidigt nittiotal, är detta något som Riksbanken kommer att behöva börja ta med i diskussionerna", skriver Swedbank i sitt morgonbrev.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för fjärde kvartalet visar att allt fler företag kör för fullt och att personalbehovet ökar. Det ser ut att bli en stark avslutning på 2010 för teknikföretagen, men utvecklingen 2011 kan bli något lugnare.

"Det är nu fyra av tio företag som utnyttjar produktionskapaciteten fullt ut. Utnyttjandegraden är därmed i nivå med det genomsnitt vi haft när vi mäter kapacitetsutnyttjandet över lång tid. Jämför vi med hur det såg ut på botten av lågkonjunkturen så har siffran mer än fördubblats", sade Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom i en kommentar.

Dessutom publicerade SCB partisympatiundersökningen som visade att Alliansregeringen har stöd av 49,3 procent av väljarna och oppositionen av 42,5 procent. Moderaterna är största parti med 32,4 procent av väljarstödet bakom sig.

Islands centralbank, Sedlabanki, sänkte på förmiddagen sin styrränta med 1 procentenhet till 4,50 procent. Sänkningen gjordes efter att inflationen dämpats till sin långsammaste takt på över ett halvår då efterfrågan fallit och kapitalkontroller gett stöd åt den isländska kronan.

Kvar på den europeiska agendan finns tysk industriproduktion i oktober, som väntas ha stigit med 1,0 procent från månaden före. Statistik på morgonen över det tyska handelsöverskottet i oktober var lägre än väntat, med en nedgång i exporten på 1,1 procent på månadsbasis.

Commerzbanks analytiker kommenterade att även om exporten sjönk i oktober så kom nedgången efter en skarp uppgång månaden före, och trenden pekar fortfarande tydligt uppåt.

De amerikanska statspappersräntorna steg efter svensk stängning på tisdagen och har fortsatt upp i onsdagens europeiska handel. Uppgången bottnar främst i president Barack Obamas uppgörelse med kongressen om ett paket som bland annat innehåller en förlängning av Bush- administrationens skattesänkningar, men också sänkta arbetsgivaravgifter och förlängd arbetslöshetsersättning.

Bedömare välkomnade uppgörelsen som ett tecken på att det går att få till stånd stimulansåtgärder trots det mer låsta läget i kongressen efter höstens val. Samtidigt är paketet tveeggat då det visserligen bedöms öka tillväxten men å andra sidan spär på ett redan stort underskott.

Goldman Sachs skriver i ett marknadsbrev att paketet kan öka BNP-tillväxten 2011 med mellan 0,5 och 1 procentenhet. Samtidigt väntas budgetunderskottet öka med cirka 100 miljarder dollar under budgetåret 2011, även om det bör framhållas att den rent budgettekniska negativa nettoeffekten är klart större.

De bärande delarna av uppgörelsen väntas gå igenom utan större ändringar, men demokratiskt motstånd i framför allt representanthuset är en risk, skriver Goldman Sachs.

Li Daokui, rådgivare åt den kinesiska centralbanken, sade enligt Reuters att det finansiella hälsotillståndet i USA är mycket värre än i Europa. Han räknar med att USA- dollarn kommer att vara en säker investering de kommande sex till tolv månaderna då marknaderna fokuserar på problemen i Europa, men på längre sikt när marknaderna stabiliserats räknar han med att dollarn försvagas rejält och att USA- räntorna stiger.

Den tvååriga USA-räntan är upp 11 punkter till 0,56 procent, medan den tioåriga är upp 14 punkter till 3,19 procent, från tisdagens svenska stängningsnoteringar.

I dag, onsdag, emitteras tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar. Gårdagens emission av treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar bidrog också till ränterörelsen på tisdagen då mottagandet var svalt.

På valutamarknaden har högre tillväxtförväntningar och i förlängningen minskad sannolikhet för utvidgade kvantitativa lättnader från Fed gett dollarn stöd.

Vid lunchtid handlas dollarn en bit över 1:32 mot euron, jämfört med 1:335 på tisdagseftermiddagen, och mot yenen strax under 84-strecket.

Kronan har försvagats med 6 öre till 6:91 mot dollarn och med ett halvt öre till drygt 9:14 mot euron.

Finansminister Anders Borg sade i en debatt i riksdagen på onsdagen att utvecklingen i Europa innebär att det finns stora risker på kort sikt för svensk ekonomi.

"Vi är i ett läge som kommer präglas av stor turbulens de närmaste månaderna. Det finns inget som talar för att en sådan här allvarlig ekonomisk kris kan lösas på kort sikt", sade Anders Borg.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?