Annons

Råvaror: Oljan tappar

Råvarumarknaderna noterade blandade rörelser på tisdagen. Oljan och ädelmetallerna visade nedgångar medan basmetallerna överlag steg.

Priserna sjönk från 15-tiden då dollarn förstärktes mot euron.

Sentimentet var på förmiddagen starkt. Under natten tillkännagav USA:s president Barack Obama en kompromiss med republikanerna angående skatterna, som innebär att Bushregeringens skattesänkningar ska förlängas med två år.

Vid golvhandelns stängning visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:67 dollar till 88:71 dollar per fat. Brent-oljan sjönk 0:07 dollar till 91:38 dollar per fat.

"Snacket om skattelättnaderna verkar ha lyft Wall Street, vilket har sänt oljan högre. Det finns väldigt lite fundamenta som stöder de här priserna", sade Tom Bentz, råvarumäklare på BNP Paribas, till Bloomberg News.

Det amerikanska energidepartementet höjde sin prognos för global efterfrågan på råolja något till 86,35 miljoner fat per dag under 2010, från 86,33 miljoner fat i november i sin månatliga Short-Term Outlook.

För 2011 låg efterfrågeprognosen i stort sett oförändrad på 87,78 miljoner fat per dag (87,77 i novemberprognosen).

"Gradvis åtstramning på de globala oljemarknaderna fortsätter att ge stöd till världens oljepriser. Den prognostiserade konsumtionstillväxten om 2 miljoner fat per dag 2010 är nästan dubbelt så mycket som tillväxten i utbudet från länder utanför Opec, vilket har lett till stigande efterfrågan på Opecs råoljeproduktion och minskade globala oljelager", skrev EIA.

På tisdagskvällen publicerar API sin inofficiella rapport över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,4 miljoner fat förra veckan, medan bensinlagren ska ha minskat med 0,3 miljoner. Samtidigt spås destillatlagren ha sjunkit med 0,9 miljoner fat, medan kapacitetsutnyttjandet beräknas ha ökat med 1,00 procentenheter, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Basmetallerna på London Metal Exhange visade blandade rörelser.

Kopparns tremånaderstermin nådde en ny rekordhögsta efter att ha stigit till 9.044 dollar per ton strax före klockan 15.00. Tidigare rekordhögsta (stängning) noterades den 9 november, då på 8.858 dollar. Vid stängning på LME noterades kopparterminen till 8.880 dollar per ton

SEB konstaterade i en rapport att lagren som mäts av LME har visat en nedgående trend i åtta månader i rad, och räknar med att de i stort sett kommer att vara uttömda 2011.

"Koppar fortsätter att njuta av sektorns starkaste fundamenta", skriver SEB.

Arbetarna vid den chilenska koppargruvan Collahuasi godkände ett lönebud på måndagen och den månadslånga strejken kunde därmed avslutas. Det blev den längsta strejken någonsin vid en chilensk privatägd koppargruva, men hela tiden har arbetsgivaren hävdat att produktionen varit normal under strejken, med stöd av kontraktsarbetare.

Bland övriga metaller var zinken upp 86 dollar till 2.305 dollar per ton och nickel upp 495 dollar till 24.095 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden noterades nedgångar. Tidigare noterades nytt rekord för guldet på 1.431:25 dollar per uns. Silver var också över 30 dollar, vilket var den högsta noteringen på 30 år.

"Det har varit väldigt villiga säljare. Vi närmar oss slutet på året och guld når nya högstanoteringar, då är det ett bra tillfälle att ta hem vinster", sade Matt Zeman, metallhandlare på Lasalle Futures, till Bloomberg News.

Vid 20.30 var spotpriset på guld ned 13:73 dollar till knappa 1.410:02 dollar per uns medan silver sjönk 0:265 dollar till 29:883 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?