Annons

Råvaror: Basmetallerna stiger

Konsolidering efter den senaste tidens uppgångar präglade handeln med råolja under tisdagsmorgonen. På metallmarknaden påverkade vinsthemtagningar även ädelmetallerna, medan basmetallerna med kopparn i spetsen fortsatte att peka uppåt.

Omvärldsfaktorer som dollarn och aktiebörserna gav ingen entydig vägledning om färdriktningen. Dollarn har försvagats något mot euron under natten, men är mot yenen tillbaka vid nivån från midnatt efter en viss försvagning under natten.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0,10 dollar till 89,28 vid 8.45-tiden, efter att dagen innan ha gjort ansatser att ta sig upp emot 90-dollarsstrecket.

"Oljan tar en andhämtning när vi befinner oss på höga nivåer efter en uppgång på 6 procent förra veckan. Vi ser nog en del vinsthemtagningar och det har inte varit mycket statistiknyheter, även om Moody's nedgraderat Ungern", säger Ben Westmore, mineral- och energianalytiker vid National Australia Bank i Melbourne, till Bloomberg News.

Även ädelmetallerna präglas av konsolidering under morgonen, med spotpriset på guld ned 2,63 dollar till drygt 1.421 och spotpriset på silver ned 0,05 dollar till 30,10 dollar per uns.

Basmetallerna fortsatte däremot uppåt under morgonen, med tremånadersterminen på koppar upp 141 dollar till 8.910. Priset har därmed passerat tidigare all-time-high (stängning) från den 9 november på 8.858 dollar.

Metallen har fått en extra skjuts under inledningen av veckan efter nyheten att JP Morgan köpt stora mängder koppar inför lanseringen av en ETF, något som främst drivit upp spotpriset.

Arbetarna vid den chilenska koppargruvan Collahuasi godkände ett lönebud på måndagen och den månadslånga strejken kunde därmed avslutas.

Bland övriga metaller var zinken upp 36 dollar till 2.255 och nickel 245 dollar till 23.845 under morgonen.

Noteringar cirka klockan 08.45
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0,10 USD 89,28
Brent, första termin -0,15 USD 91,30

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar +141 USD 8.910
Zink +36 USD 2.255
Aluminium +21 USD 2.326
Nickel +245 USD 23.845
Bly +22 USD 2.373
Tenn +425 USD 25.900

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -2,63 USD 1.421,13
Silver -0,05 USD 30,103

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?