Annons

Räntor och valutor: USA-räntor upp efter skattekompromiss

Amerikanska statspappersräntor fortsatte sjunka efter den svenska marknadens stängning på måndagen, handlare hänvisade till Fedchefen Ben Bernankes kommentarer om att ytterligare kvantitativa lättnader inte är en omöjlighet i en TV-intervju på söndagen.

USA-räntorna vände dock upp igen i tisdagens Asienhandel efter att president Barack Obama annonserat en uppgörelse med republikanerna som bland annat innebär att Bushadministrationens skattesänkningar ska förlängas med två år.

Uppgörelsen innebär också att löneskatterna ska sänkas med 2 procentenheter och att arbetslöshetsersättningsperioden ska förlängas till 13 månader, vilket kan stötta tillväxten men samtidigt inverka negativt på budgetunderskottet.

"Obamas kommentarer siktar troligen på att stötta den ekonomiska tillväxten. Det är negativt för treasuries (amerikanska statspapper), i synnerhet i långa änden", sa Kenichiro Ikesawa, förvaltare vid Daiwa SB Investments, till Bloomberg News.

Enligt presidenten innebär uppgörelsen en kompromiss som innehåller delar som ogillas av båda sidor i den amerikanska politiken, men detta är inte tiden för "politiskt käbbel", det amerikanska folket vill se lösningar.

Fedchefen i Richmond, Jeffrey Lacker, upprepade på måndagskvällen sin oro för att centralbankens nya kvantitativa lättnader kan komplicera en framtida neddragning av stimulanserna. Jeffrey Lacker får dock vänta till 2012 innan han får rösträtt i Federal Reserves penningpolitiska kommitté, Fomc.

USA-agendan är relativt tunn på tisdagen men så här veckorna före jul stiger intresset för veckorapporterna om försäljningen i detaljhandelskedjorna. ICSC/Goldman Sachs rapporterar utvecklingen den senaste veckan klockan 13.45 medan Johnson Redbooks detaljhandelsindex publiceras klockan 14.55.

Finansdepartementet ska också sälja treåriga statsobligationer 33 miljarder dollar på tisdagskvällen.

Bank of Canada meddelar räntebesked klockan 15.00, enligt Bloomberg News enkät väntar samtliga 24 tillfrågade ekonomer att den kanadensiska centralbanken lämnar styrräntan oförändrad på 1,0 pocent.

I Asien inleddes tisdagens handel tveksamt, men efter några timmars handel ökade optimismen om positiva konsekvenser av nya amerikanska stimulansåtgärder. Priserna steg på många råvaror i takt med en sjunkande dollar, flera aktiemarknader vände upp efter inledande nedgångar och japanska obligationsräntor med långa löptider steg.

Kinesiska börser tyngdes åtminstone inledningsvis av uppgifter på China Securities Journal förstasida om att centralbanken kan komma att utnyttja perioden runt kommande helg som "fönster" för en ny räntehöjning. Tidningen citerar analytiker som tror att centralbanken vill höja räntan i anslutning till publiceringen av november-KPI på måndag, som väntas visa att inflationstakten steg till 4,7 från 4,4 procent i oktober.

En ny prognos från Chinese Academy of Social Sciences, CASS, antyder dock att inflationstakten kan sjunka till I genomsnitt 3,3 procent 2011, detta medan tillväxttakten I BNP kan bli 10 procent.

Australiens centralbank, RBA, lämnade som väntat sin styrränta oförändrad på 4,75 procent efter tisdagens möte. RBA konstaterade att lånekostnaderna i ekonomin nu ligger något över genomsnittet, och centralbanksstyrelsen ansåg att den penningpolitiska hållningen därmed är lämplig givet de ekonomiska utsikterna.

Eurogruppen ansåg inte att det föreligger något omedelbart behov av att utöka euroområdets räddningsfond, EFSF, när eurogruppens finansministrar möttes på måndagskvällen.

"Vi lyssnade på (EFSF-chefen) Klaus Regling, som indikerade att för närvarande finns inget skäl att öka volymen", sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter mötet.

Jean-Claude Juncker sa också att hans förslag om att euroområdet ska emittera euroobligationer inte diskuterades på mötet. Han lanserade förslaget tillsammans med Italiens finansminister Giulio Tremonti i måndagens Financial Times.

Eurogruppen bad också Portugal att precisera detaljerna i sin budgetkonsolidering och återkomma med strukturreformer. Spanien fick samtidigt beröm för "en mycket omfattande reforminsats på alla fronter", sade ekonomikommissionär Olli Rehn. På en fråga om Spaniens åtgärder är tillräckliga för att lugna finansmarknaderna svarade Jean-Claude Juncker: "Ja."

På tisdagen samlas finansministrarna i hela EU på för att följa upp måndagskvällens eurogruppsmöte. På statistikagendan riktas intresset kanske främst mot brittisk industriproduktionsstatistik och tysk industriorderstatistik för oktober, klockan 10.30 respektive 12.00.

Enligt Bloomberg News enkät väntas den brittiska industriproduktionen ha stigit 0,3 procent jämfört med i september och ökat med 3,9 procent jämfört med oktober 2009. Den tyska orderingången väntas ha stigit 1,9 procent jämfört med föregående månad och ökat 18,6 procent jämfört med samma månad i fjol.

BRC Detaljhandelsmonitor tyder på att den brittiska detaljhandelsomsättningen ökade 2,8 procent i november. Försäljningen i jämförbart bestånd ökade 0,7 procent i november efter en ökning med 0,8 procent i oktober.

Island rapporterar BNP-utfall för tredje kvartalet klockan 10.00.

Den svenska tisdagsagendan inleds med konkursstatistik för november från UC, klockan 8.00. Riksgälden rapporterar utfallet för statens betalningar i november klockan 9.30 samtidigt som SCB presenterar sin arbetsmarknadsbarometer.

Klockan 10.00 presenterar Arbetsförmedlingen sin höstprognos med uppdaterade prognoser om hur de ser på arbetsmarknadsutvecklingen.

Euron har pressats under 9,10-nivån mot den svenska kronan vid ett antal tillfällen under natten till tisdagen, bara för att studsa upp och handlas till drygt 9,13 som högst på tisdagsmorgonen. I den tidiga Europahandeln handlas dock euron åter nära 9,10-strecket, vilket är i närheten av de lägsta nivåerna sedan oktober 2007.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia släpper ny sjusitsig suv – här är alla nyheterna

Större utrymmen, fler uppkopplade tjänster och sju sittplatser som standard.

Dessutom: Snart som laddhybrid. 

Nu lanserar Kia en helt ny generation av den stora fyrhjulsdrivna suven Sorento.

Nu är den här – lär dig mer om nya Kia Sorento! 

Det är snart två decennier sedan Kia visade upp sin stora suv Sorento för första gången, en bil som tack vare fina utrymmen och innovativ teknik blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Med den helt nya version som nu kommer till Sverige tar tillverkaren Sorento till en ny nivå. För det första har bilen blivit större än sin föregångare och har fått ett längre axelavstånd. Det märks tydligt på rymden inuti bilen, där både ben- och huvudutrymme har ökat. Insteget till den tredje sätesraden – som är standardutrustning – har också blivit enklare.

Bagageutrymmet har vuxit och är nu ett av de allra rymligaste i klassen. Med den andra sätesraden uppfälld ryms upp till 821 liter bagage – och med båda sätesraderna i nedfällt läge ryms hela 2 011 liter. Alltså: över två kubikmeter.

Uppkopplade funktioner och säkerhet

När Kia utvecklade nya Sorento handlade det dock inte bara om att bygga en rymligare bil. Målet var att skapa en större upplevelse för både förare och passagerare. Därför har stor omsorg lagts på att varje detalj i bilen ska hålla hög klass, både när det gäller funktion och finish. Konkreta exempel på det är en lägre ljudnivå inuti bilen, jämfört med tidigare generationer – och en betydligt högre teknikstandard.

Som standardutrustnings finns bland annat dubbla digitala skärmar, ett 12,3-tums instrumentkluster och en 10,25-tums pekskärm, som erbjuder komfortfunktioner och förarassistanssystem. Telematiksystemet UVO Connect, Kia Live (som förser föraren med uppdateringar om bland annat trafik och väder), Apple CarPlay och Android Auto är också standardutrustning.

När det gäller säkerheten finns flera moderna system också här från start. Några exempel är autobroms med fotgängar- & cyklistskydd, sju krockkuddar och krockgardiner (inklusive en mittmonterad krockkudde fram) adaptiv farthållare, helljusassistent och autobroms vid vänstersväng. 

Dragvikt: 2,5 ton

Till att börja med lanseras nya Kia Sorento i Sverige med en dieselmotor på 2,2 liter som kombineras med fyrhjulsdrift och åttaväxlad automatisk DCT-låda. Det är en kraftfull drivlina med en effekt på 202 hästkrafter och ett vridmoment på 440 Newtonmeter. Tack vare det lämpar sig Kia Sorento bra som dragbil – bilen är godkänd för släpfordon på upp till 2 500 kilo (när föraren har rätt körkortsbehörighet).

Kommer som laddhybrid

Kia har redan ett av marknadens bredaste laddbara modellprogram, därför är det ingen stor överraskning att nya Sorento också kommer att lanseras som laddhybrid. Bilen, som redan är beställningsbar, kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter. Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

Räckvidd och utsläppssiffror väntar på homologering och kommer att bekräftas närmare försäljningsstarten i början av nästa år.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Snart är den här – lär dig mer om nya Kia Sorento! 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?