1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna steg brett i ett mer positivt sentiment på tisdagen. Även Europabörserna var klart upp, samtidigt som euron stärktes.

Förväntningar om att Irland på tisdagen skulle anta budgeten för 2011, och därmed i alla fall kunna lägga ett orosmoment för en eskalerande skuldkris till handlingarna, bidrog till högre räntor, tillsammans med besked från USA om förlängda skattesänkningar.

Tyska statsobligationer var vid svensk stängning 4-9 punkter upp jämfört med måndag samma tid, med störst uppgång i längre löptider. Utvecklingen i PIIGS-länderna var i stort sett likartad med övriga Europa.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade efter ekofinmötet på tisdagen att de som räknar med eurons kollaps underskattar de policyansvarigas bestämda vilja att hålla ihop valutaunionen, och de "kommer att förlora pengar".

Samtidigt ges bilden av en avvaktande hållning hos de policyansvariga i Europa, där det råder osäkerhet/oenighet om vägen framåt om fler åtgärder skulle behövas.

Eurogruppen kom inte med några nya åtgärder på måndagen, samtidigt som de avvisade spekulationer om att Portugal och Spanien står näst i tur för att söka hjälp. Eurogruppen ansåg inte att det föreligger något omedelbart behov av att utöka euroområdets räddningsfond, EFSF. Att utvidga fonden har förespråkats av ECB- och IMF-företrädare, men avvisats av inte minst Tyskland.

Förslaget om att införa gemensamma euroobligationer, senast lanserat av Italiens finansminister Giulio Tremonti och eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, har också mött motstånd inom eurogruppen/ekofin, återigen inte minst från tyskt håll.

Samtidigt råder oenighet inom ECB om huruvida programmet för obligationsköp, SMP, är nödvändigt eller inte.

"Min magkänsla är att spreadarna kommer att fortsätta vidgas under ännu en tid. Om någon på marknaden förväntar sig att någon, någonstans kommer att ge mer stöd till periferin, oavsett om det är EFSF eller ECB, så kommer de att bli besvikna", sade Chris Scicluna på Daiwa Capital Markets till Reuters.

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri steg 1,6 procent i oktober jämfört med månaden före, lägre än väntade 1,9 procent. Orderingången från exportmarknaden ökade med 0,8 procent medan inhemska order ökade med 2,4 procent.

Commerzbank skrev i en kommentar att om den volatila komponenten "andra fordon" (som bland annat innehåller flyg) exkluderas så steg orderingången 2 procent och uppväger därmed mer än väl september månads nedgång.

Även om trenden i orderingången pekar något upp så har tillväxttakten avtagit betydligt jämfört med första halvan av året. Industriproduktionen väntas därmed öka i mer dämpad takt kommande månader.

"Är detta slutet på uppsvinget? Vi tror inte det. Trots allt steg de ledande indikatorerna nyligen, och både IFO:s företagsklimat och PMI för industrin ligger på mycket höga nivåer. Vi tror därför att orderintaget kommer att öka i snabbare takt kommande månader än tidigare", skrev Commerzbank.

Svenska statsobligationer följde övriga Europa och steg 4-6 punkter på tisdagen.

Arbetsförmedlingen skrev i sin nya prognos att arbetsgivarna har en stark optimism för de kommande åren, vilket leder till ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet. Den öppna arbetslösheten väntas sjunka från 8,4 procent i år till 7,5 procent 2012.

Standard & Poor's höjde Lettlands kreditbetyg till BB+ med stabila utsikter, och hänvisade bland annat till förbättrad bytesbalans, exceptionell flexibilitet och minskade obalanser.

I Kina rapporterade China Securities Journal att perioden runt den kommande helgen kan vara ett möjligt "fönster" för centralbanken att höja styrräntan. En bidragande orsak är närheten till publiceringen av KPI- statistiken för november, där inflationstakten spås ha stigit till 4,7 procent från 4,4 procent i oktober.

USA-räntorna steg efter att president Barack Obama annonserat en kompromiss med republikanerna som bland annat innebär att Bushadministrationens skattesänkningar ska förlängas med två år. Uppgörelsen innebär också sänkta löneskatter och förlängd period för arbetslöshetsersättning.

"Förlängningen innebär ett dubbelsidigt slag för obligationsmarknaden. Det förväntas stärka den ekonomiska tillväxten men utöka budgetunderskottet, vilket båda är negativt för räntorna", sade Dan Greenhaus på Miller Tabak & Co till Bloomberg News.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen hade vid svensk stängning stigit 10 punkter till 3,05 procent, från måndag samma tid.

Ökad riskaptit fick euron att stärkas till 1:335 mot dollarn, jämfört med 1:328 vid svensk stängning på måndagen. Mot yenen stärktes euron till 111:00. Pundet tappade efter lite svagare brittisk industridata för oktober än väntat.

Kronan stärktes cirka 3 öre till 6:84 mot dollarn men tappade 1 öre till 9:14 mot euron jämfört med måndagen.

SEB skrev i ett marknadsbrev att flera faktorer talar för att kronan ska gå bättre än andra valutor. Fundamenta i Sverige är starka med hög tillväxt och balanserad budget, utvecklingen i arbetskraftskostnaderna är relativt sett bättre, värderingsmodeller tyder på en starkare krona och Riksbanken kommer att fortsätta höja räntan.

Det som kan tala emot är ökad uppmärksamhet från Riksbanken vad gäller kroneffekterna, där en fortsatt förstärkning kan leda till justerad räntebana. Den långsiktiga prognosen om EUR/SEK på 8:75 vid slutet av 2011 känns nu "konservativ", enligt SEB.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?