Annons

Stockholmsbörsen: Inleder veckan nedåt

Stockholmsbörsen sjönk något i den inledande handeln på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna, efter den senaste tidens relativt starka utveckling.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,4 procent ned till noteringen 1.144,8. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade OMXS30 stigit under fyra handelsdagar i rad.

SEB A tappade 1,2 procent till 53:60 kronor, SHB A backade 1,1 procent till 113 kronor, Swedbank A sjönk 1,3 procent till 93:80 kronor och Nordea var 0,8 procent ned till 71:50 kronor.

Belgiens finansminister Didier Reynders sade i helgen att euroområdet skulle kunna öka storleken på sin räddningsfond på 750 miljarder euro. Där med går han på tvärs mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Internationella valutafonden, IMF, kommer på måndagen, enligt Reuters, att uppmana eurozonen att skjuta till ytterligare kapital till räddningsfonden och IMF vill också se ett höjt tempo i ECB:s obligationsköp.

Sandvik steg 1,1 procent till 128:40 kronor och Atlas Copco A var 0,2 procent upp till 163:90 kronor. Boliden ökade 2,0 procent till 132:10 kronor.

Fed-chefen Ben Bernanke sade i en intervju i CBS- programmet "60 Minutes" sent på söndagen att Feds köp av statsobligationer kan komma att överstiga de 600 miljarder som aviserades förra månaden. Enligt Fedchefen beror storleken på köpen på hur effektivt programmet är och på utsikterna för inflation och ekonomin.

Ericsson B tappade 0,9 procent till 73:95 kronor. Bolaget har meddelat att styrelseordförande Michael Treschow avser att avgå från sin post i samband med årsstämman 2011 eller 2012.

Etrion steg 7,0 procent till 4:30 kronor sedan bolaget slutit avtal om projektfinansiering gällande uppförande av fyra solkraftsanläggningar i Italien med en total kapacitet på 15 megawatt.

JM var 1,2 procent upp till 147 kronor. UBS har inlett bevakning av JM med rekommendation köp och riktkurs 165 kronor.

Haldex steg 1,4 procent till 92:25 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för Haldex till 115 kronor från tidigare 110 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Börserna i New York stängde något högre under fredagen. En svag jobbrapport för november tyngde i öppningen men börserna återhämtade sig efter att ISM för tjänstesektorn och industriorder inkommit bättre än väntat samt med stöd av en allt svagare dollar.

Dow Jones slutade 0,2 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 steg 0,3 procent och Nasdaq Composite ökade 0,5 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling men var övervägande högre under måndagens handelssession efter att Ben Bernanke sagt att Federal Reserve kan komma att utöka sina obligationsköp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?