Annons

Råvaror: Oljan tappar

Råvarumarknaderna för råolja och metaller visade små förändringar med vikt på nedsidan under måndagens förmiddagshandel. Den oväntat svaga sysselsättningsrapporten från USA i fredags försvagade dollarn, men det tappet hade i princip återhämtats under morgonen och förmiddagen på måndagen.

Enligt Bloomberg News fick marknaden visst stöd av Federal Reserves ordförande Ben Bernankes budskap om att en återgång till recession inte var sannolik.

Vid 11.35 handlades WTI-oljans första termin till 88:88, en nedgång på 0:30 dollar per fat från stängningen i fredags. WTI steg med hela 6,4 procent under veckan.

"Vi har en köldvåg i Europa och delvis i USA. Kina använder diesel för elproduktion eftersom den kinesiska regeringen har stängt ned kolgenererad elektricitet för att nå energieffektivitetmål. Köldvågen ger stöd till förvinterrallyt med konsumenter som fyller på med eldningsolja", skriver SEB i ett marknadsbrev och räknar med att oljan kommer att stiga under handelsdagen.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade även de bibehållen styrka på morgonen.

Kopparn visade strax vid lunchtid en oförändrad nivå på 8.725 dollar per ton och närmar sig tidigare toppnoteringar från mitten av november.

Bloomberg News skriver att kopparn kan få en extra skjuts denna vecka efter uppgifterna från Daily Telegraph att JP Morgan varit stor köpare av koppar den senaste tiden. Enligt uppgifterna ska investmentbanken ha köpt upp över hälften av kopparlagren som mäts av London Metal Exchagne, motsvarande 1,5 miljarder dollar, inför lanseringen av en ETF med inriktning på basmetallen. Det ledde till att premien mellan spot och termin steg till 89 dollar, den högsta nivån på två år.

"Det är inte helt ovanligt, man har sett det i andra metaller också. Den informationen som marknaden funderar på är huruvida det här materialet sitter på relativt fasta händer. När det redan finns en del korthet på material och lagren är begränsade är det klart att informationen om att en aktör sitter på en sådan stor del lagret kan skapa en viss oro", säger Pär Melander, råvarumäklare på Handelsbanken Capital Markets till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt en enkät bland tolv analytiker som Bloomberg News genomfört, visade medianen att kopparmarknaden kommer att visa ett utbudsunderskott om 367.500 ton 2011. Bank of America/Merrill Lynch skrev i en analys på måndagen att priset på koppar sannolikt kommer att nå 11.250 dollar per ton 2011.

Bland övriga basmetaller var zink upp 2 dollar till 2.222, nickel ned 120 dollar till 23.380 medan aluminium backade 6 dollar till 2.313.

På ädelmetallmarknaden har priskurvorna vänt lägre under förmiddagen. Spotpriset på guld visade en nedgång på 1:85 dollar till drygt 1412 dollar per uns. Silverpriset var upp 0:15 dollar, till 29:55 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?