Annons

Råvaror: Fortsatt uppåt för oljan

Råvarumarknaderna för råolja och metaller visade fortsatt styrka när handeln återupptogs efter helgen. Den oväntat svaga sysselsättningsrapporten från USA i fredags har åter försvagat dollarn och det lockar köpare till råvarusektorn.

Enligt Bloomberg News fick marknaden även stöd av Federal Reserves ordförande Ben Bernankes budskap om att en återgång till recession inte var sannolik. Det räckte för att lyfta råoljan till den högsta nivån på 26 månader.

"90 dollar per fat är nu en magnet som de pådrivande i marknaden vill bryta igenom. Sentimentet är så starkt att dåliga nyheter inte får något genomslag i oljan", säger Victor Shum vid energikonsultfirman Purvin & Gertz i Singapore till Bloomberg News.

Vid 8.40 handlades WTI-oljans första termin till 89:72, en uppgång på 0:53 dollar per fat från stängningen i fredags. WTI steg med hela 6,4 procent under veckan.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade även de bibehållen styrka på morgonen.

Kopparn visade vid 8.40 en uppgång på 49 dollar till 8.774 och närmar sig tidigare toppnoteringar från mitten av november.

Bloomberg News skriver att kopparn kan få en extra skjuts denna vecka efter avslöjandet att JP Morgan varit stor köpare av koppar den senaste tiden. Enligt uppgifter ska investmentbanken ha köpt koppar för 1,5 miljarder pund, inför lanseringen av en ETF med inriktning på basmetallen. Det ledde till att premien mellan spot och termin steg till 89 dollar, den högsta nivån på två år.

Bland övriga var zinken upp 23 dollar till 2.243, nickel 200 dollar till 23.700 och aluminium 22 dollar till 2.341.

På ädelmetallmarknden fortsatte priskurvorna under morgonen och för guldet har spotpriset närmat sig tidigare rekordnivåer.

Vid 8.40 spotpriset på guld en uppgång på 4:38 dollar till 1.418:45 dollar per uns och byggde därmed på den 3- procentiga uppgång som kom förra veckan. Tidigare rekordnotering under pågående handel är 1.424:60, satt den 9 november.

Silverpriset var upp 0:42 dollar, till 29:830 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?