Annons

Stockholmsbörsen: Dragning nedåt i lugn handel

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

"Risken är fortsatt på euroområdet medan den senaste statistiken från USA över konsumtion, ISM och antalet arbetslösa är uppmuntrande. Penningpolitisk kreativitet har också tenderat att skingra deflationsrädslan", skriver Natixis i en strategirapport.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,1 procent ned till noteringen 1.163,9. Omsättningen uppgick till 2,5 miljarder kronor.

OMXS30 har stigit med 22 procent hittills i år. Bland den ledande indexen i Europa har DAX Index ökat med 16 procent och FTSE 100 har klättrat 11 procent. I USA har S&P 500 stigit med 13 procent.

"Rädslan för en dubbeldipp i USA visade sig ganska snabbt vara obefogad. Europa har tack vare sin norra del och Tyskland, överraskat positivt. Den starka utvecklingen på aktiemarknaden de senaste månaderna kan också härledas till den andra omgången av kvantitativa lättnader i USA", skriver Natixis.

SSAB A steg 1,0 procent till 114 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för SSAB till 138 kronor från tidigare 106 kronor och upprepat rekommendationen köp.

I övrigt var det oregelbunden utveckling bland de mer cykliska bolagen. Sandvik steg 0,1 procent till 131:90 kronor, Alfa Laval var 0,1 procent upp till 141:90 kronor medan ABB tappade 0,7 procent till 151 kronor.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 48,3 i december från 47,3 föregående månad. I Kina sjönk däremot HSBC:s inköpschefsindex till 54,4 från 55,3 föregående månad.

Netonnet backade 2,8 procent till 46 kronor. Waldir, som kontrolleras av familjen Bengtsson, ser fortfarande sitt innehav i Netonnet som en finansiell placering. Det uppger Bengt Bengtsson, vd för Waldir, för Nyhetsbyrån Direkt.

Waldir har flaggat för över 30 procent i Netonnet. Därmed är Waldir skyldigt att lägga ett budpliktsbud om inte bolaget inom fyra veckor säljer av så pass många aktier att innehavet återigen understiger 30 procent. Det är endast de två alternativ som finns.

"Om Waldirs innehav överstiger 30 procents i Netonnets aktier och röster inom fyra veckor ämnar vi att fullfölja budplikten. Några andra alternativ är inte aktuella", uppger Bengt Bengtsson.

Digital Vision steg 75 procent till 0:07 kronor när handeln återupptogs efter att ha varit handelsstoppad under förmiddagen. Bolaget har förvärvat Image Systems för dels 24,3 miljoner kronor kontant och dels 344 miljoner nyemitterade aktier à 7 öre styck.

Swedish Orphan Biovitrum tappade 1,9 procent till 41 kronor efter att ha återlämnat rättigheterna att utveckla Sym001, till sin samarbetspartner Symphogen av strategiska skäl.

Terminerna för de ledande USA-indexen pekar svagt ned inför statistik över nyanmälda arbetslösa, Chicago-PMI och kontrakterade husköp.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha minskat med 5.000 till 415.000 förra veckan. Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit till 61,0 från 62,5 medan de kontrakterade husköpen spås ha ökat med 0,8 procent, enligt Bloomberg News prognosenkäter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?