Annons

Räntor och valutor: Dollarn ned

Efter kraftiga räntenedgångar i USA sjönk europeiska marknadsräntor i främst längre löptider under den förkortade svenska sista handelsdagen år 2010.

De lägre USA-räntorna fick dollarn att tappa brett på valutamarknaden. Kronan stärktes mot den svagare dollarn medan rörelserna mot euron var små runt 9,00.

Vid den tidiga stängningen vid lunchtid hade den tioåriga svenska statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 3,28 procent medan tvåårsräntan var upp 2 punkter till 1,85 procent. Den tyska tioårsräntan sjönk 4 punkter till 2,98 procent.

Torsdagens enda tyngre europeiska hållpunkt var att Italien emitterade statsobligationer i löptider på mellan tre och tio år för 8,1 miljarder euro, av en avsedd volym på upp till 8,5 miljarder euro. Räntorna blev högre än vid de föregående auktionerna, men efterfrågan var relativt god och att döma av de nedgångar som noterades i italienska marknadsräntor var emissionerna lyckade.

"Mot bakgrund av alla faktorer som påverkar, som en riktigt tunn likviditet, antar jag att det gick ok", sa Michael Leister, strateg vid WestLB i Düsseldorf, till Reuters.

Här hemma visade Skops senaste undersökning att hushållens inflationsförväntningar fortsätter att stiga. Det är främst matpriserna som drar upp inflationsförväntningarna, men många svenskar befarar också snabbare ökningar av bostadskostnaderna.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk kraftigt efter en lyckad emission av sjuåriga statsobligationer på onsdagskvällen. Under torsdag förmiddag gröptes räntenedgången ur något och vid svensk stängning hade den tioåriga statsobligationen sjunkit 12 punkter till 3,37 procent, punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Räntan i emissionen av sjuåringar på 29 miljarder dollar blev 2,83 procent, under väntade 2,864 procent i Bloomberg News prognosenkät och lägre än de 2,85 procent som sjuåringarna handlades till före emissionen. Bid/cover-nivån uppgick till 2,86, jämfört med 2,63 vid den senaste emissionen, medan andelen indirekta budgivare var hela 64,2 procent, att jämföra med 42,2 procent vid den närmast föregående emissionen.

"Det var en hyggligt stark auktion som var bättre än genomsnittet. Utlänningar och investeringsfonder dök upp när de försökte att röra sig ut på kurvan för att få avkastning", sa Jospeh Leary, räntestrateg vid Citigroup i New York, enligt Bloomberg News.

Wall Street Journal skriver att många bedömare dock tror att USA kan få det svårare med sina emissioner under 2011 eftersom ekonomin förbättras, och färre därmed vill ha statsobligationer, samtidigt som oron över det stigande budgetunderskottet kan tillta.

"Finansdepartementets auktioner gick mycket bra under 2010", sa Dan Greenhaus, chefstrateg vid Miller Tabak, till Wall Street Journal. Men för 2011 "är det svårt att tro att utbudet absorberas lika bra".

Till eftermiddagen kommer amerikansk statistik i form av antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha minskat med 5.000 till 415.000 personer under förra veckan och Chicago-PMI, som spås ha sjunkit till 61,0 i december från 62,5 i november. Det blir även kontrakterade husköp för november, där marknaden räknar med en uppgång med 0,8 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På valutamarknaden försvagades dollarn brett och noterade bland annat nya rekordlåga nivåer mot både Schweizerfrancen och Australiendollarn. Francen noterade även en ny rekordnivå mot euron när investerare sökte sig till säkerhet och rörelserna var kraftiga på en tunn marknad.

Mot yenen tappade dollarn till sjuveckorslägsta på nivåer runt 81,50 och mot euron tappade dollarn till 1,325 från 1,313 på torsdagen.

Bakom den breda dollarförsvagningen låg enligt investerare de sjunkande amerikanska marknadsräntorna, som fick investerare att sälja dollar, vilket gav ett stort avtryck i en tunn marknad.

Valutamarknaden vänder nu blickarna mot eftermiddagens amerikanska statistik för vägledning.

Kronan stärktes 5 öre till 6,80 mot dollarn och tappade 1 öre mot euron till 9,01. Därmed avslutas ett bra år för kronan som sedan årsskiftet 2009/10 stärkts från 7,16 mot dollarn och 10,27 mot euron.

I Asien steg Japans inköpschefsindex till 48,3 i december från 47,3 föregående månad medan HSBC:s kinesiska inköpschefsindex sjönk till 54,4 från 55,3.

Det var den första gången på fem månader som HSBC:s inköpschefsindex sjönk, men index ligger fortsatt över det långsiktiga snittet på 52,3.

Nu är det dock inte tillväxten som marknaden i första hand fokuserar på när det gäller Kina, utan inflationen, och på den fronten visade det sig att prisindexen var fortsatt höga, även om de sjönk tillbaka och ser ut att ha toppat för den här gången.

"Inflationen snarare än tillväxten förblir den huvudsakliga källan till oro för de policyansvariga, trots en dämpning i december-PMI. Vi förväntar oss att Kina fortsätter att förlita sig till kvantitativa åtstramande åtgärder för att hejda inflationen och motverka inverkan av QE2, medan dämpade räntehöjningar också behövs för att förankra inflationsförväntningarna kommande månader", sa Qu Hongbin, chefekonom på HSBC i Kina, till Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?