1515

Räntor & valutor: USA-räntorna på fall

USA-räntorna sjönk betydligt efter en lyckad emission på onsdagen, och har därefter gått sidledes i den asiatiska handeln. På torsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,64 procent, 10 punkter ned från svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 15 punkter ned på 3,34 procent.

Emissionen av sjuåriga statsobligationer för 29 miljarder dollar fick ett klart bättre mottagande än emissionen av femåriga obligationer fått dagen före.

Räntan blev 2,83 procent, under väntade 2,864 procent i Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån uppgick till 2,86, jämfört med 2,63 vid den senaste emissionen. Andelen indirekta budgivare var 64,2 procent, mot 42,2 procent vid den senaste emissionen.

"Det var en mycket mycket bra auktion. Avsäljningen på tisdagen var en förklädd välsignelse för försäljningen av sjuåringar. Räntorna ger bra värde här och köparna har kommit tillbaka", sade Mary Ann Hurley, vicechef för handeln på D.A. Davidson & Co enligt Wall Street Journal.

Det pågår också en del slutlig positioneringar inför årsskiftet, vilket denna gång kan ha gynnat obligationerna.

"Vi ser en del 'window-dressing' i balansräkningarna inpå årsslutet, vilket bådar gott för statsobligationerna under slutet", sade Christian Cooper, chef för derivathandel i dollar på Jefferies Group till Bloomberg News.

En del intar samtidigt en mer försiktigt attityd vad gäller emissionerna under nästa år, där staten kan få det svårare att sälja statspapper då ekonomin förbättras och oron stiger för det uppsvällande underskottet i USA.

"Finansdepartementets auktioner gick mycket bra under 2010. Men för 2011 är det svårt att föreställa sig att utbudet ska absorberas lika bra", sade Dan Greenhaus, chefsstrateg på Miller Tabak & Co, enligt Wall Street Journal.

Japanska räntor har sjunkit 1-4 punkter, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned till 1,14 procent.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 48,3 i december från 47,3 föregående månad. I Kina sjönk däremot HSBC:s inköpschefsindex till 54,4 från 55,3 föregående månad.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 1 cent till 1:323 mot euron, jämfört med onsdagens svenska stängning. Mot yenen har dollarn tappat till 81:45 jämfört med 82:00.

"Marknadskonsensus är att den globala ekonomin kommer att fortsätta expandera, där USA ser en återhämtning och tillväxtländerna fortsätter att växa. Det är en faktor för att köpa tillväxtrelaterade valutor" mot dollarn, sade Takeru Ogihara på Mizuho Trust & Banking, enligt Bloomberg News.

Kronan har stärkts 5 öre till 6:80 mot dollarn men tappat 1 öre till 9:00 mot euron.

På torsdagens agenda står för svensk del arbetskostnadsindex och löneutveckling i oktober.

Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, Chicago-PMI och kontrakterade husköp.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha minskat med 5.000 till 415.000 förra veckan. Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit till 61,0 från 62,5 medan de kontrakterade husköpen spås ha ökat med 0,8 procent, enligt Bloomberg News prognosenkäter.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?