Annons

Råvaror: Guldpriset steg

Råvarumarknaderna noterade oregelbundna rörelser på onsdagen.

Ädelmetallerna steg på onsdagseftermiddagen sedan dollarn började försvagas. En liten rekyl kom vid 19.30, vilket också ledde till en mindre nedgång för ädelmetallerna.

Råoljehandeln var oregelbunden men gick i ett snävt intervall runt 91 dollar per fat.

Basmetallerna på London Metal Exchange, som åter öppnade efter julhelgen, visade övervägande uppgångar.

Spotpriset på guld var vid 20.30 upp 5,20 dollar till 1.411,10 dollar per uns. Silver steg 0,298 dollar till 30,588 dollar per uns.

"Oro för eurozonen och att Fed kommer att hålla fast vid en extremt ackommoderande penningpolitik är de två faktorer som driver guldet", sa Tom Pawlicki, analytiker på MF Global, till Bloomberg News.

Basmetallerna på LME noterade blandade rörelser på första handelsdagen sedan julafton.

Kopparterminen var upp 54 dollar till 9.400 dollar per ton, medan zinken var upp 91 dollar till 2.399 dollar per ton.

"Viss konsolidering är på sin plats efter den senaste tidens rally. Det skulle vara sunt för kopparpriset att backa lite innan det stiger igen", sa Lannie Cohen på Capitol Commodity Services till Bloomberg News.

Kopparlagren vid LME steg för 11 handelsdagen i följd på onsdagen, den längsta uppgången på nästan ett år.

Aluminium var upp 43 dollar till 2.455 dollar per ton, medan nickel visade en nedgång på 300 dollar till 23.845 dollar per ton.

Vid golvhandelns stängning på Nymex var WTI-oljan ned 0,35 dollar till 91,14 dollar per fat. Brent backade 0,24 dollar till 94,14 dollar per fat.

"Det finns en känsla av att marknaden har klättrat lite för mycket. Vi blickar mot det nya året och en del positiva faktorer kommer att försvagas. Efter nyåret borde lagren börja stiga och efterfrågan på bensin före helgerna borde mattas av", sa Phil Flynn, analyschef på PFGBest, till Bloomberg News.

De amerikanska lagerrapporterna från API och energidepartementet är senarelagda en dag denna vecka på grund av julhelgen, vilket innebär att API-rapporten i stället kommer i kväll, onsdag. Analytiker räknar med att trenden med successiva lagerminskningar fortsätter för råoljan. Medianen i Bloomberg News konsensus pekar mot en nedgång på 2,85 miljoner fat.

Lagren av destillaten väntas ha sjunkit 0,6 miljoner fat, medan bensinlagren väntas ha byggts på med 1,5 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjandegrad väntas ha ökat med 0,10 procentenheter.

"Vi är i mitten av mellandagshandeln. Morgondagens lagerrapport kan få en stor effekt på marknaden. Vi har haft en rad betydande lagerminskningar och den här rapporten kan visa ännu en", sa Jason Schenker på Prestige Economics till Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 20.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,35 USD 91,14
Brent, första termin -0,24 USD 94,14

Basmetaller (pris/ton, tremånadersterminer)
Koppar +54 USD 9.400
Zink +91 USD 2.399
Aluminium +43 USD 2.455
Nickel -300 USD 23.845
Bly +100 USD 2.530
Tenn -250 USD 26.550

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +5,20 USD 1.411,10
Silver +0,298 USD 30,588

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?