Annons

Räntor och valutor: Kronan svagare

Europaräntorna steg i onsdagens handel, i huvudsak i linje med stigande USA-räntor även om det inte saknades räntedrivande nyheter även öster om Atlanten. Dollarn stärktes något mot euron men försvagades samtidigt marginellt mot japanska yen.

Svenska statsobligationsräntor steg 4-5 punkter, tioårsräntan upp 5 punkter, till 3,30 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 28 punkter. Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 9,00, dollarn stärktes drygt 1 öre, till 6,85, och TCW-index steg till 123,16 (122,95)

Den svenska exporten av varor steg oväntat kraftigt i november, +23 procent, enligt statistik från SCB. Eftersom importen samtidigt steg något mindre, men ändå med goda 15 procent, blev handelsöverskottet oväntat högt, 10,0 miljarder kronor.

Allt för få aktörer lämnade prognos för att SME Direkt skulle sammanställa en konsensusprognos, men de prognoser som lämnades in pekade mot ett överskott på mellan 3 och 6 miljarder kronor i november.

Samtidigt reviderades handelsnettot för oktober upp något, till +6,2 miljarder kronor från tidigare rapporterade 5,6 miljarder, och sammantaget ger dagens rapport från SCB skäl att räkna med ett bättre BNP-bidrag från utrikeshandeln än väntat i nationalräkenskaperna för det fjärde kvartalet.

Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, konstaterade i ett kundbrev att novemberstatistiken var "imponerande", och att den bådar gott för BNP för det fjärde kvartalet.

"Tillsammans med stark hushållskonsumtion och investeringar stärker det vår bedömning om en stark BNP överlag under det fjärde kvartalet", skrev han.

Hittills i år har den svenska varuexporten ökat 14 procent jämfört med samma period 2009, så november innebar en klar uppväxling. Importen har samtidigt ökat 17 procent, så här innebar november en mindre nedväxling.

Penningmängdstillväxten i euroområdet, mätt med M3- måttet, steg till 1,9 procent i november från 0,9 procent i oktober. Det var högre än de 1,6 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät men fortsatt väl under ECB:s mål 4,5 procent.

Ökningstakten för privata krediter steg samtidigt till 2,0 procent i november från 1,5 procent i oktober. Michael Schubert, analytiker på Commerzbank, skrev i ett kundbrev att datautfallet ger stöd för ECB:s bedömning om att en vändpunkt för lånetillväxten har nåtts, men ökningstakten är ännu inte imponerande.

"Så vi räknar med att ECB kommer att lämna räntan oförändrad under en lång tid", summerade Michael Schubert.

Preliminär tysk KPI-statistik visade att inflationstakten steg till 1,7 procent i december, från 1,5 procent i november. Enligt Bloomberg News enkät pekade prognoserna mot en oförändrad inflationstakt i december. HIKP- inflationstakten steg samtidigt från 1,6 till 1,9 procent, väntat var 1,6 procent.

Som vanligt steg priserna på paketresor och livsmedel i december, men det verkar som att analytikerna har underskattat uppgången i energipriserna.

Analytikerna på 4Cast konstaterade att inflationstakten var den högsta som uppmätts i Tyskland sedan oktober 2008. De konstaterar att priserna, som vanligt, bör sjunka markant mellan december och januari, men ser risker för att den tyska inflationen kan stiga över 2 procent i mitten av 2011.

USA-agendan gapade tom på onsdagen, men intresse riktades mot finansdepartementets emission av sjuåriga statsobligationer för 29 miljarder dollar senare på kvällen.

Måndagens auktion av tvååriga obligationer för 35 miljarder dollar mötte god efterfrågan, men det föreföll då som att Primary Dealers tog en stor del av den utbjudna volymen till ett "lågt pris" efter att ha sålt befintliga tvåårsobligationer inför auktionen. Intresset för tisdagen emission av femåriga obligationer för 35 miljarder dollar var betydligt svalare.

Amerikanska statspappersräntor steg efter det svaga auktionsutfallet på tisdagskvällen. I onsdagens inledande handel sjönk USA-räntorna därefter tillbaka något, men nedgången gröptes ur på eftermiddagen.

Vid den svenska marknadens stängning noterades tvåårsräntan till 0,74 procent, 4 punkter högre än vid samma tid på tisdagen. Tioårsräntan steg samtidigt 10 punkter, till 3,49 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?