Annons

Räntor & valutor: Räntorna stiger

Långa Europaräntor öppnar upp i linje med amerikanska ränteuppgångar i främst längre löptider på tisdagskvällen efter en svag auktion av femåriga statsobligationer. På valutamarknaden är det generellt små förändringar från tisdagens svenska stängning.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har några minuter efter öppning stigit 3 punkter till 3,28 procent medan den tyska tioårsräntan har stigit 6 punkter till 3,03 procent.

För svensk del riktas nu blickarna mot dagens enda statistikbesked, handelsbalansen i november. Danske Bank räknar med ett överskott på 2 miljarder kronor.

"Senaste två månaderna har handelsbalansen förbättrats något relativt fjolåret, det vill säga börjat ge positiva bidrag till BNP-tillväxten. Det är osäkert om den bilden står sig nästa år när många länder i Europa börjar med finanspolitiska åtstramningar på allvar", skriver Danske Bank i sitt morgonbrev.

Skops månatliga undersökning av hushållens ekonomiska förväntningar visade att förväntningarna på Sveriges ekonomi sjönk för tredje månade i rad i, till den lägsta nivån sedan december 2009. Förväntningarna ligger dock på historiskt goda nivåer.

På Europaagendan står penningmängd i euroområdet i november och tysk preliminär KPI för december.

Sachsen var först ut av de sex delstater som utgör grunden för den preliminära KPI-siffran för Tyskland. I Sachsen var inflationen 1,8 procent i december, klart högre än de 1,5 procent som väntas för hela landet, enligt Bloomberg News prognosenkät.

USA-räntorna steg brant och kraftigt på tisdagskvällen efter att en auktion av femåriga statsobligationer mött låg efterfrågan. Under natten har dock räntenedgången gröpts ur något efter att fyndköpare lockats av de låga priserna.

Sedan tisdagens svenska stängning har den tvååriga amerikanska statsobligationsräntan stigit 3 punkter till 0,73 procent samtidigt som tioårsräntan är upp 6 punkter till 3,45 procent.

Tisdagskvällens emission av femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar var alltså en besvikelse. Bid/cover-nivån var 2,61, den lägsta sedan i juni och klart lägre än i genomsnitt 2,77 procent i de tio senaste auktionerna.

Räntan blev 2,149 procent, vilket kan jämföras med de 2,103 som femåringarna handlades till före auktionen och de 1,41 procent som blev räntan i den senaste auktionen, i november.

"Auktionen av femårsobligationer var en katastrof", sade Nick Brophy, chef för räntehandel i Nordamerika vid Citigroup i New York, till Wall Street Journal.

Bakom den svaga efterfrågan ligger enligt vissa bedömare att många aktörer redan har stängt sina böcker för 2010 och att likviditeten därför är tunn. Dessutom lockar inte statsobligationer lika mycket längre när utsikterna för den amerikanska ekonomin har ljusnat.

"Om högre räntor beror på mer välfungerande kapitalmarknader eller en bättre fungerande ekonomi är det inget problem", sade Joseph Veranth vid Dana Investment Advisors till Bloomberg News.

Andra gör en mer pessimistisk bedömning. Bill Gross, förvaltare vid Pimco, menar att emissionen understryker de problem som USA står inför när det gäller sin finansiering, där 1.250-1.500 miljarder dollar ska tas in nästa år.

"Att det amerikanska finansdepartementet måste ta in 100 miljarder dollar under årets sista vecka visar vilket hörn de har målat in sig i", sade han i en intervju med CNBC, enligt Bloomberg News.

I dag, onsdag, vänds blickarna mot en emission av sjuåriga statsobligationer för 29 miljarder dollar, vilket avslutar veckans emissioner om totalt 99 miljarder dollar.

På valutamarknaden visar världsvalutorna ytterst små förändringar från tisdagens svenska stängning. Dollarn handlas därmed fortsatt nära sexveckorslägsta mot den japanska yenen.

Schweizerfrancen handlas fortsatt nära rekordstarka nivåer mot både dollarn och euron.

En handlare säger till Reuters att en fortsatt mycket tunn marknad gör att det kan bli mer volatila rörelser.

Kronan visar små förändringar mot både dollarn och euron.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?