Annons

Stockholmsbörsen: Stilla dag på börsen

Stockholmsbörsen sjönk marginellt på tisdagen under tunn handel och underpresterade något jämfört med de nordiska grannarna.

Vid stängning låg OMXS30 i stort sett oförändrad till noteringen 1.159,8. Omsättningen uppgick till 4,8 miljarder kronor.

Sedan årsskiftet har OMXS30 stigit med 22 procent varav 4,6 procent den senaste månaden.

"I december förra året ledde stark ekonomisk data till ett rally i slutet av året, men det sträckte sig endast en liten bit in i januari innan marknaden korrigerades rätt kraftigt. Vi vill se att den starka ekonomiska datan bekräftas innan vi åter lägger på risk", skriver Goldman Sachs i en marknadskommentar.

Tisdagens agenda innehöll en hel del statistik från amerikanskt håll där bland annat de amerikanska hushållens konfidensindikator visade en nedgång till 52,5 i december. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 56,3 i december, enligt Bloomberg News snittprognos.

Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA sjönk 0,80 procent i oktober jämfört med samma månad 2009, enligt S&P/Case-Shillers index. Här väntade sig analytiker att priserna skulle ha sjunkit med 0,20 procent på årsbasis.

Husqvarna B var 1,7 procent upp till 56:80 kronor medan Electrolux B steg 0,3 procent till 192:50 kronor. Wall Street Journal skriver att den amerikanska detaljhandeln noterade den starkaste ökningstakten sedan 2005 inför julen i år. Men tidningen konstaterar att handlarna står inför nya utmaningar inför nästa år, bland annat i form av höga priser på bensin.

Enligt Johnson Redbooks index steg den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker med 4,6 procent vecka 51 jämfört med samma vecka förra året.

Statistik från Mastercard SpendingPulse hade tidigare visat att den amerikanska detaljhandeln, exklusive bilar, steg 5,5 procent under perioden den 5 november till den 24 december. Det var den kraftigaste ökningen sedan 2005. Klädhandeln rapporterade den starkaste ökningen, plus 11,2 procent.

Nokia Siemens köp av Motorolas mobilsystemverksamheter försenas något till det första kvartalet 2011 på grund av att kinesiska konkurrensmyndigheter ännu inte godkänt affären. Nokias aktie handlades upp 0,1 procent till 70:10 kronor.

Autoliv tappade 1,4 procent 534:50 kronor. Därmed utökades måndagens nedgång om 2,9 procent som kom efter att Peking infört begränsningar av nybilsregistreringen.

Scania B sjönk 0,6 procent till 156:10 kronor och Volvo B var 0,6 procent lägre till 116:30 kronor. Enligt den franska tidningen La Tribune spår Renault Trucks att den europeiska lastbilsmarknaden kommer att växa med 10 procent under 2011.

ABB klättrade 1,6 procent till 151:40 kronor. Den tyska federala konkurrensmyndigheten har gett klartecken för ABB:s köp av Baldor.

Epicept avancerade 0,9 procent till 5:75 kronor. Myrexis har inlett en klinisk fas 2B-studie med Azixa, ett preparat som Epicept tidigare licensierat ut.

En av dagens vinnare var Netonnet som handlades upp hela 16 procent till 49:80 kronor efter att Siba-familjen Bengtsson ökat sitt innehav till över 30 procent och i samband med det överväger att lägga ett bud på bolaget.

Starkt gick även nyavknoppade CDON vars aktie avancerade 7,3 procent till 30:80 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?