Annons

Råvaror: Guldet ökar uppgång

Morgonens uppgångar för ädelmetallerna byggdes på under den efterföljande handeln på tisdagen.

Guld och silver höll jämna steg och visade vid 12.30-tiden uppgångar kring 0,9 procent från måndagens stängningsnivåer. Råoljan hade stärkts något från morgonens nivåer. Basmetallmarknaden LME var helgstängd under tisdagen.

Dollarn försvagade under natten mot tisdagen och låg därefter relativt stabil mot euron. Det gav styrka åt råvarorna. Uppgångar på de ledande europeiska börserna, efter en klart svagare utveckling i Asien, gjorde också sitt till.

På ädelmetallmarknaden visade guldpriset (spot) en uppgång på nära 13 dollar till strax under 1.397 dollar, medan silvret var upp 0,31 dollar till 29,56 dollar.

"Guldet får stöd av dollarnedgången, men vi ser en relativt tunn handel på grund av att den brittiska marknaden är stängd i dag", sa Kazuhiko Saito, analytiker vid mäklarfirman Fujitomi i Tokyo, i en kommentar till Bloomberg News på morgonen.

Guldet går dock mot ett starkt år, med en uppgång på hittills 27 procent. Det blir tionde året i rad med stigande guldpris, vilket är den längsta uppgången på minst nio decennier. Guldets utveckling överskuggas dock av silvret som klättrat hela 75 procent under 2010 och marknaden verkar inställd på att uppgången mycket väl kan fortsätta. De mer än 100 analytiker, handlare och investerare som ingick i en enkät av Bloomberg News förutspådde en uppgång på 37 procent under 2011.

Enkäten visar att analytikerna i snitt tror att silverpriset under nästa år når en topp på 40 dollar per uns. Guldpriset väntas stiga upp till 1.700 dollar, medan palladium kan nå 900 dollar.

Även ett antal basmetaller väntas kunna stiga ytterligare. Zinken väntas kunna nå 2.800 dollar, vilket ger den största procentuella uppgången, följd av nickel som kan nå 27.000 dollar. För koppar tror analytiker i snitt på ett pris upp till 10.475 dollar.

Under tisdagen var handeln på basmetallmarknaden dock begränsad när London Metal Exchange var fortsatt helgstängd.

Handeln vid Comex i New York på måndagen och den efterföljande handeln i Singapore visade dock på fortsatt stigande pris och det kan fortplanta sig när handeln återupptas i London.

På råoljemarknaden var WTI-oljan något högre vid lunchtid efter en trevande start på dagen. Noteringen vid 12.30 var 91,25 dollar, upp 0,25 dollar från måndagen.

"Oljan befinner sig nu vid en balanspunkt mellan positiv input som rör det kalla vädret i Europa och USA och negativ input från den senaste räntehöjningen i Kina. Jag räknar inte med några större rörelser i någon riktning under denna vecka där volymerna är låga. När handlare återvänder på andra sidan nyåret kommer vi att få en bättre bild av prisriktningen", säger Daniel Brisemann, råvaruhandlare vid Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Fokus är nu riktat mot de förestående veckorapporterna över amerikanska lager och raffinaderiaktivitet.

"Vi ser fram emot veckans rapporter för att få en bild av de relativa styrkorna i utbuds- och efterfrågefaktorerna för att se hur de ser ut nu i slutet av 2010. Om inte annat kommer vi att få litet mer information om ekonomin", skriver Peter Beutel, chef för energirådgivaren Cameron Hanover, i ett marknadsbrev som refereras av Bloomberg News.

Den officiella rapporten släpps på onsdagseftermiddagen och analytiker räknar med att trenden med successiva lagerminskningar fortsätter, åtminstone för råoljan. Median i Bloomberg News konsensus visar -3,0 miljoner fat, vilket för övrigt även är Peter Beutels egen prognos.

Lagren av destillaten, där uppvärmningsoljan ingår, väntas ha sjunkit 1,0 miljon fat, medan bensinlagren väntas ha byggts på med 1,9 miljoner fat. Raffinaderierna väntas visa oförändrad kapacitetsutnyttjandegrad.

Rapporten, från energidepartementet, föregås av den inofficiella API-rapporten sent i kväll, tisdag.

Noteringar cirka klockan 12.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,25 USD 91,25
Brent, första termin +0,05 USD 93,90

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +12,95 USD 1.396,70
Silver +0,31 USD 29,56

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?